Αρθρογραφία


Ελλάδα, Αμερική και ο Ομφαλός της Γης

Νίκος Ελευθερόγλου | 28/05/2022

Ελλάδα, Αμερική και ο Ομφαλός της Γης

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου-Δημοσιογράφος

Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισκεφθεί τους Δελφούς. Το σημείο που οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι θεωρούσαν ως το Κέντρο της Γης. Ο Μακεδόνας τότε Πρωθυπουργός, είχε δηλώσει ότι αν μπορούσε θα μετέφερε τον…ομφαλό της Γης κάπου αλλού, μήπως κάποτε καταφέρναμε να ξεφύγουμε από την νοοτροπία να θεωρούμε ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εμάς.

Τα γράφω αυτά με αφορμή το ταξίδι του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζό Μπάιντεν, και την ομιλία που πραγματοποίησε στο Κογκρέσο.

Δυστυχώς και αυτό κατάφερε η αξιωματική αντιπολίτευση και η εσωκομματική γκρίνια, να το σμικρύνουν θεωρώντας ότι για το μόνο που ξυπνούν και κοιμούνται, οι Αμερικανοί ηγέτες διαχρονικά, είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λυπάμαι που θα απογοητεύσω κάποιους αλλά σε μια περίοδο που ο κόσμος όλος αλλάζει, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέτρεψε την γεωπολιτική όπως την γνωρίζαμε ο κάθε…πλανητάρχης δεν σκέπτεται με την ελληνική λογική.

Ότι δηλαδή εξακολουθούμε να είμαστε ο ομφαλός της γης και ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Αν το καταλάβουμε θα δούμε τι πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ.

Διότι η καταδίκη της Τουρκίας, έχει τη σημασία της  και χαϊδεύει τα αυτιά μας. Ακούγεται ωραία εάν και στην πράξη δεν αλλάζει τίποτε.

Το σημαντικό ήταν και είναι η Ελλάδα, να ξεφύγει επιτέλους από τον κακό της εαυτό, και να αναδείξει τη νέα της βαρύτητα. Ότι είναι ένας σημαντικός εταίρος που κοιτάζει μπροστά και είναι παίκτης αξιόπιστος στη νέα εποχή που διαμορφώνεται.

Καλό είναι να δείχνουμε την Τουρκία μονίμως, αλλά εκτιμώ, ότι πλέον το παιχνίδι παίζεται αλλού. Αντί για μόνιμα και δικαιολογημένα γκρινιάρηδες, πρέπει να ξεκολλήσουμε από την πολιτική διαχείριση του χθες στα εξωτερικά μας θέματα.

Κυρίως όμως να στεγνώσουμε το συναίσθημά μας και να αξιοποιήσουμε τη λογική μας.

Η Ελλάδα δεν είναι δεδομένη όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν σαν κάτι αρνητικό κάποιοι. Αλίμονο εάν σε μια συμμαχία αυτό δεν είναι το αυτονόητο. Εκείνο που είναι απαραίτητο να πείσουμε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη σε όλα. Αξιόπιστη στα οικονομικά της, στη στρατηγική της, στις συμμαχίες της, στα ενεργειακά της. Μόνο έτσι θα μας ακούσουν οι άλλοι και θα μπορέσουμε να κερδίσουμε πόντους στο σκληρό πόκερ της εποχής.

Εάν αυτό που φιλοδοξούμε είναι να είμαστε ο μόνιμος Γκρινιάρης των στρούμφ, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να λέμε το ποίημά μας, όπου βρεθούμε να παίρνουμε και καμιά καλή κουβέντα, αλλά στην ουσία να μην κερδίζουμε τίποτε. Καθώς κανείς δεν θα μας ακούει και δεν θα μας βλέπει ως σοβαρούς εταίρους. Και η πρόσφατη συμφωνία που ψηφίστηκε για τις αμερικανικές βάσεις δείχνει την στρατηγική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.  Εάν θέλουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι και όχι στην εξέδρα της διεθνούς πολιτικής.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: