Αρθρογραφία


Ραντεβού τον …Ιούλιο;

Νίκος Ελευθερόγλου | 27/05/2023

Σε λίγες ημέρες θα βρεθούμε πάνω από την κάλπη. Και η αλήθεια είναι ότι όπως όλες οι αναμετρήσεις των τελευταίων ετών και αυτές οι εκλογές θα είναι κρίσιμες. Αυτές όμως θα έχουν μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Γίνονται με απλή αναλογική και εάν δεν αλλάξει δραματικά κάτι, θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο …ραντεβού τον Ιούλιο.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι εκλογές της 21η Μαίου, θα είναι ένα ραντεβού χωρίς νόημα. Και αυτό γιατί το αποτέλεσμά τους θα μας δείξουν το εάν θα πάμε σε μια αναμέτρηση τον Ιούλιο έχοντας ξεκάθαρη εικόνα ή θα μπούμε σε μια αναμέτρηση που θα είναι αμφίρροπη ως προς τον νικητή και το αποτέλεσμα.
Κυριακή κοντή γιορτή όπως λέει ο λαός μας.  Η κάλπη θα ανοίξει και θα μιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, η κάλπη είναι γκαστρωμένη και τα  δημοσκοπικά…υπερηχοραφήματα, δεν μπορούν να μας κάνουν να ξέρουμε μετά βεβαιότητας τι θα βγεί.
Η Νέα Δημοκρατία έχει όλες τις μετρήσεις υπέρ της, η ίδια συνήλθε εγκαίρως από το σοκ της τραγωδίας στα Τέμπη και έχει το ψυχολογικό προβάδισμα πλέον. Παράλληλα έχει και ένα ξεκάθαρο αφήγημα. Να κυβερνήσει αυτοδύναμη, γιατί έτσι πιστεύει ότι ,μπορεί να κυβερνήσει χωρίς σκιές και σύννεφα.
Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ όλη αυτήν την περίοδο κατάφερε, τόσα λάθη στρατηγικής που συμπεριφερόταν σαν να μην θέλει να κερδίσει. Διότι ήταν το μόνο κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν ζητούσε να κερδίσει αυτοδύναμα τις εκλογές, αλλά αναζητούσε εταίρους και συμμάχους. Ο ένας μετά τον άλλον την…έκαναν και ο Τσίπρας έμεινε με τον Ανδρουλάκη και μια μερίδα του ΠΑΣΟΚ στο…χέρι.
Αποτέλεσμα το μήνυμα να θολώσει και να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα. Την ίδια ώρα η διαφημιστική του καμπάνια ήταν τόσο μαύρη και άραχνη που δεν έπειθε κανέναν. Διότι χάθηκε το μέτρο και παρουσίαζε μια  Ελλάδα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Επένδυσε στο μαύρο και στη μιζέρια και η όποια δικαιολογημένη κριτική του χάθηκε μέσα στην αντιπολιτευτική υπερβολή.
Το ΠΑΣΟΚ όλοι ξέραμε ότι ήταν ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Του έσκασε και η ιστορία της Καιλή και το κλίμα στράβωσε για τα καλά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσεύχεται να κερδίσει αυτοδύναμα ο Κυριάκος  Μητσοτάκης για να μην πιεστεί να συγκυβερνήσει μαζί του. Γνωρίζει ότι αν πάμε τον Ιούλιο σε κάλπες θα βιώσει ότι δεν θα ήθελε. Οι πιέσεις από αριστερά και από τα δεξιά θα βάλουν την επιβίωση του κόμματός του σε μεγάλη περιπέτεια.
Πλέον ο λόγος περνά στους πολίτες. Εκείνοι αποφασίζουν και εκείνοι θα πάρουν τον λογαριασμό των επιλογών τους…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: