Αρθρογραφία


Οι αρχαίοι τάφοι στην πλατεία ΑΝΟΙΞΗΣ

Νικολούλιας Δημήτρης | 13/09/2014

Συνεχίζοντας την πορεία υπενθύμισης της ιστορικής αξίας σημείων του Δήμου μας, επανερχόμαστε με στόχο να διατηρούμε ζωντανό και ενεργό το ενδιαφέρον μας προς τους ιθύνοντες της Δημοτικής Αρχής.
 Απώτερος στόχος, να ενεργοποιούνται και να αναδεικνύουν την ουσιαστική σημασία ενός δικτύου περιήγησης ιστορικών διαδρομών για τους συμπολίτες μας, αλλά και την προσέλκυση  τουριστών ,στην Νέα Σμύρνη.
Το Σεπτέμβριο του 2008 κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την τοποθέτηση δικτύου Φυσικού Αερίου στην οδό Αγ. Σοφίας 89 κοντά στην πλατεία Άνοιξης, εντοπίστηκαν αρχαία ευρήματα, ο Δήμος Ν. Σμύρνης και ο τότε Δήμαρχος κ. Κουτελάκης ζήτησε από τη Β’ Εφορεία Αρχαιοτήτων να συνεχιστούν οι ανασκαφές και οφείλουμε να τον συγχαρούμε για αυτήν του την ευαισθησία και επιλογή.
Έτσι με επικεφαλής τη νεοσμυρνιά Αρχαιολόγο Ανθή Ντόβα ανακαλύφθηκαν αρχικά 2 κιβωτιόσχημοι τάφοι κλασικής εποχής του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια άλλες 4 ταφές κατεστραμμένες όμως από παλιές εκσκαφές των δικτύων ύδρευσης.
Ο ένας τάφος είχε βρεθεί ασύλητος και περιείχε  άθικτη σαρκοφάγο (2μ. Χ 0,65μ. Χ 0,52μ.) από μάρμαρο Υμηττού με μαρμάρινο πώμα. Ο τάφος περιείχε άθικτο σκελετό γυναίκας σε καλή κατάσταση και διάφορα κτερίσματα: ένα χάλκινο καθρέφτη, ένα πήλινο βαρίδι για αδράχτι και μια μικρή καρφίδα.
Ο διπλανός τάφος που βρέθηκε σε μικρή απόσταση παράλληλα από τον πρώτο περιείχε σαρκοφάγο (2,10μ. Χ 0,76 Χ 0,66) η οποία πιθανόν από τις εργασίες κατασκευής του δρόμου είχε καταστραφεί στο πάνω μέρος της  και περιείχε τμήματα οστών, ένα χάλκινο καθρέφτη και τμήματα χάλκινων εργαλείων.
Βρέθηκαν ακόμα 4 ταφές: μια τρίτη σαρκοφάγος σχεδόν κατεστραμμένη από παλιές εκσκαφικές εργασίες, ένας κεραμοσκεπής τάφος, μια λίθινη κάλπη με τεφροδόχο αγγείο και ένας ρωμαϊκός τάφος του 4ου μ.Χ. περίπου αιώνα με ανακομιδή οστών από 3 σκελετούς και διάφορα αγγεία.
 Έτσι σε αυτό το άρθρο θυμίζουμε ότι εντός των ορίων του Δήμου Νέας Σμύρνης, έγιναν οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου που αφορούσε ταφικές αποκαλύψεις  στην οδό Αγ. Σοφίας 89 κοντά στην Πλατεία Άνοιξης.
Στο χώρο σήμερα έχουμε 3 σαρκοφάγους, μια λίθινη κάλπη, κεραμίδες και αντίγραφα αγγείων που είχαν βρεθεί, με στήριξη του χώρου γύρω τους με σιδηροδοκούς και τοποθέτηση από πάνω γυάλινου δαπέδου, μπορεί κάποιος σήμερα να δει τον χώρο.
Στις μέρες μας τρέχει παράλληλα η μεγάλου ενδιαφέροντος ανασκαφή της Αμφίπολης.
Μίας επαρχιακής περιοχής της πατρίδας μας που έχει in situ πολύ μεγαλύτερου ενδιαφέροντος αρχαιολογικά ευρήματα λόγω της μεγάλης ιστορικότητάς της από την εποχή των χρόνων του Μ. Αλεξάνδρου.
Αυτό μπορεί να μην συγκρίνεται με τα ευρήματα βέβαια, της δικής μας περιοχής με δεδομένα τα γνωστά αντίστοιχα ιστορικά δρώμενα.
Αλλά όμως είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπογραμμίζουμε αυτά που διαθέτουμε και που ανοίγουν δρόμους ενδιαφέροντος ,σε όλους μας ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
Πόσα αλήθεια από τα σχολεία του Δήμου μας έχουν διοργανώσει μία περιπατητική εκδρομή ,ώστε να δουν τα ευρήματα από κοντά οι μαθητές;
Δεν θα ήταν πολύ καλό να γίνει μία πρόταση προς την αρχαιολογική υπηρεσία που υπήρξε γεωγραφικά η υπεύθυνη για αυτήν την ανασκαφή ,από τον Δήμο που αγκάλιασε το εύρημα με την ανάληψη των εξόδων της ανασκαφικής διαδικασίας;
Γιατί να μην ζητηθεί να γίνει από την υπηρεσία τους ,μία σειρά παρουσιάσεων της όλης διαδικασίας και ιστορικής παρουσίασης μίας αρχαιολογικής ανακάλυψης που αφορά την γνωστή περίοδο του χρυσού αιώνα του Περικλή, μια και τα ευρήματα χρονολογήθηκαν ότι ανήκουν στον 4ο αιώνα π.χ.
Θα μπορούσε αυτό να γίνει στον χώρο είτε της Εστίας, είτε του Γαλαξία, είτε και με ανάλογο αίτημα από σχολείο σε σχολείο.
Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε μουσειακούς χώρους που υπάρχουν στα όρια του δήμου μας με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα.
Στην Εστία :
Αίθουσα «Συλλογής Γεωργίου & Ελένης Τσακύρογλου» με
Εικόνες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Περιόδου, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, χρονικά τοποθετημένες μεταξύ του 14ου και 19ου αιώνα,
Κέρινο ομοίωμα του Μητροπολίτου Εθνοϊερομάρτυρα της Σμύρνης Χρυσοστόμου, έργο της διακεκριμένης γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.
• Έργα Μεγάλων Ελλήνων Ζωγράφων.
• «Παναρμόνιο», το μοναδικό στον κόσμο όργανο, που φυλάσσεται στο Μουσείο της ΕΝΣ , κατασκευασμένο στο Έττιγκεν της Γερμανίας . Αποτελεί δωρεά του εφευρέτη του, αείμνηστου Κωνσταντίνου Ψάχου γνωστού μουσικολόγου για τις σημειογραφίες του επάνω στην αρχαία και βυζαντινή μουσική .
• Γλυπτά (Τόμπρου και Απάρτη).
Στις δύο παρακείμενες αίθουσες, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δεί από κοντά πολύτιμα και μοναδικής αξίας Μικρασιατικά Κειμήλια, μικροενδυμασίες, κεντήματα, δαντέλες κ.α. καθώς και προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων προσωπικοτήτων, που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία όπως του Βενιζέλου, Παπούλα, Πλαστήρα, Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης κ.α.
\Σε τέταρτη αίθουσα στεγάζεται η Συλλογή του Χαρίλαου Χιωτάκη, αποτελουμένη από ασημικά, μινιατούρες, πορσελάνες Delft , έπιπλα και πίνακες. (Ολλανδία 17ος αιώνας).
Το μέγεθος και ο πλούτος των κειμηλίων που εκτίθενται στα Μουσεία της ΕΝΣ είναι μοναδικής σημασίας και αξίας. Το ποικίλο αυτό υλικό αποτελεί στο συνολό του ζωντανή παράσταση των ηθών και εθίμων του Ελληνισμού, αλλά κυρίως είναι μοναδικός μάρτυρας της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: