Αρθρογραφία


Οδοιπορικό Στα Λουτρά Της Νέας Σμύρνης

Νικολούλιας Δημήτρης | 17/01/2015

συμμετέχει στην συγγραφή ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην διαδρομή της ιστορίας της Νέας Σμύρνης αναφέρουμε δυό λόγια για τις περιοχές των Λουτρών, της Πλατείας Μ. Σκαντζουράκη και της Πλατείας Άνοιξης ή γνωστής και ως Ηρώων Κύπρου.
Η Νέα Τραπεζούς ή με άλλη ονομασία γνωστά, τα Λουτρά Νέας Σμύρνης.
Όταν άρχισε να οργανώνεται η περιοχή και δήμαρχος της Νέας Σμύρνης είχε εκλεγεί ο πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, μηχανικός Γεώργιος Αντώναρος,
Μέσα στο πλαίσιο ανοικοδόμησης και σχεδιασμού της πόλης μας, ένα από τα πιο σημαντικά έργα του, υπήρξε ο σχεδιασμός ολόκληρης της περιοχής που θα έπαιρνε το μια και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως εκείνη την εποχή, λίγα ήσαν τα σπίτι τα οποία διέθεταν ιδιωτικά λουτρά. Αυτά  λειτούργησαν το 1953 ως και το 1956 .
Μετά καταργήθηκαν για να δώσουν τον χώρο που καταλάμβαναν , στην ανασύνθεση και ανάπτυξη της περιοχής, οικοδομώντας νέες κατοικίες και καταστήματα που εξυπηρετούσαν την περιοχή. Υπάρχει ο εξωραϊστικός – εκπολιτιστικός σύλλογος Προσφύγων  & Οικιστών  Άνω Νέας Σμύρνης,  στην οδό Σινώπης 17 που ιδρύθηκε το 1979 με σκοπό την βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση των γενικών συνθηκών διαβίωσης, όπως επίσης και ο σύλλογος Κρητών καθώς και η Ένωση Ποντίων « Η Μαύρη Θάλασσα».
Η Πλατεία Μ. Σκαντζουράκη, παίρνει το όνομά της από τον μουσικό, Σολίστ του Βιολιού, Μανώλη Σκαντζουράκη.
Η Πλατεία  Ανοίξεως είναι γνωστή και ως πλατεία Ηρώων της Κύπρου.
Λέτε και είναι το πεπρωμένο του χώρου και οι δύο ονομασίες με τις οποίες είναι γνωστή η ίδια πλατεία, κρύβουν μία ιστορική αιματηρή πτυχή που έχει κοινό παρονομαστή τους Άγγλους. Τόσο για τις μάχες που έδωσαν στην περιοχή εδώ κατά τα γεγονότα των Δεκεμβριανών του 1944 όσο και τον ρόλο που έπαιξαν οι ίδιοι στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου. Και το γράφουμε αυτό, με πλήρη συνείδηση του τι είναι αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε. Οι Εγγλέζοι ανέκαθεν λειτουργούσαν με το γνωστό « Διαίρει και βασίλευε», τα συμφέροντά τους ήθελαν να υποστηρίζουν και αυτό έκαναν. Εμάς όμως μας αφήνουν έστω και έτσι, μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να συλλογιζόμαστε, πως το συμφέρον μας είναι η δική μας ομόνοια, μέσα από την οποία θα κάνουμε πραγματικότητα και αυτό το ίδιο όνομα που έχει αυτή η πλατεία! Την Άνοιξη. Ας είναι λοιπόν η άνοιξη του έθνους μας , όταν σκεφτόμαστε την ιστορία αυτήν . Έλληνες να φροντίζουν για το συμφέρον των Ελλήνων και της Ελλάδας.
 Στην πλατεία κοντά, στεγάζεται και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ,το Μουσείο με εκθέματα από κειμήλια των Ελλήνων του Πόντου και μία εξαιρετική βιβλιοθήκη.
Σημεία αναφοράς του πολιτισμού του δήμου μας που μπορούν να είναι επισκέψιμα απ τον κάθε ενδιαφερόμενο.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: