Αρθρογραφία


Άγιοι Θεόδωροι - Αγία Παρασκευή Δύο Ναοί Άρρηκτα Συνδεμένοι Με Την Νέα Σμύρνη

Νικολούλιας Δημήτρης | 14/06/2014

Συνεχίζοντας την αναφορά και καταγραφή ήδη από την πρώτη δημοσίευση του άρθρου μας για τα ιστορικά σημεία της πόλης μας, Σήμερα σας γνωρίζουμε δύο σημαντικά από αυτά, που πολλοί ίσως ενώ τα έχετε ακουστά, δεν τα γνωρίζετε.
Αυτά είναι οι Άγιοι Θεόδωροι (παλαιοημερολογίτικος ναός που βρίσκεται επάνω σε κατάλοιπα αρχαίου ναού από το μέσον του  19ο αιώνα) και ο πρώτος ναός που ανεγείρεται στην Νέα Σμύρνη, της Αγίας Παρασκευής.
Τω Αγνώστω Θέω:
Ο Απ. Παύλος στην Αθήνα
To 51 ΜΧ ο Απόστολος Παύλος φθάνει με πλοίο στο Παλαιό Φάληρο ερχόμενος από την Βέροια. Μέσω της σημερινής λεωφόρου Συγγρού φθάνει στο “κλεινόν άστυ”. Στον δρόμο στο ύψος της σημερινής εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στη Νέα Σμύρνη αντίκρισε και τον πρώτο βωμό που είχαν ιδρύσει οι Αθηναίοι με την επιγραφή “Τω αγνώστω Θεώ”. Τέτοιους βωμούς είχε την ευκαιρία να συναντήσει σε πολλά σημεία της πόλης. Όπως αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς Φιλοστόργιος, Παυσανίας και Διογένης Λαέρτιος εκείνο τον καιρό υπήρχαν πολλοί τέτοιοι βωμοί.
(πηγή:http://athinapisovitrina.blogspot.gr/2010/06/blog-post_29.html)
 Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, σήμερα βρίσκεται στην οδό Υπερείδου και στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται και από τις οδούς ,Αγίων Θεοδώρων, Ρεδαιστού και Σολωμονίδου. Ο  σύλλογος ο οποίος συμμετέχει στις εκδηλώσεις του εορτασμού των Αγίων Θεοδώρων ,είναι αυτός της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης. Ανήμερα του εορτασμού τελείται περιφορά της εικόνας και συνοδεύει τιμητικά η μπάντα του Δήμου.
Ο ναός βρίσκεται σχεδόν περιτριγυρισμένος από οικόπεδα που είναι σε άθλια κατάσταση αφημένα με τα αγριόχορτα να θεριεύουν ,να ξεραίνονται και να αποτελούν και σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς ,αλλά και εστίας μόλυνσης. Πράγμα απαράδεκτο για ένα σημείο που είναι κεντρικά μέσα στον κατοικημένο ιστό, μόλις μερικά μέτρα από την είσοδο του Μίλωνα και του γηπέδου Πανιωνίου.
Εδώ, θα μπορούσαμε να θίξουμε, χωρίς βεβαίως να γνωρίζουμε ποιό είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων γύρω από τον ναό των Αγίων Θεοδώρων, παροτρύνοντας τον Δήμο, να εξετάσει αυτό και να δει κατά πόσον θα ήταν εφικτό, να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να έρθει στα χέρια του και στην συνέχεια να μπορέσει να το αξιοποιήσει για το καλύτερο της περιοχής.
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής.
 Μικρός ναΐσκος (βρίσκεται αριστερά και κάτω από το Προσκοπείο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου) Είναι ο πρώτος ναός ο οποίος λειτουργεί στην Νέα Σμύρνη ,«μεταλαμπαδεύτηκε» από τη Σμύρνη όπου λειτουργούσε ως « άγιασμα» από τον ιδρυτή του, ιερέα Κύριλλο Δελώφ. Το 1939 θεμελιώθηκε ο νέος ενοριακός ναός της Αγ. Παρασκευής, οι εργασίες της οποίας συνεχίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1950.
Μπορεί να περνάμε καθημερινά από εμπρός του και όμως να μην τον έχουμε αντιληφθεί. Και αυτό διότι η παρουσία του είναι σχεδόν αόρατη όπως μπορείτε να δείτε και από τις παρακείμενες φωτογραφίες του. Βρίσκεται μόλις περίπου 70 μέτρα πιο ψηλά από την σημερινή Αγ. Παρασκευή ανάμεσα σε ένα ανθοπωλείο και ένα φαρμακείο. Η αύλια είσοδος μοιράζεται μεταξύ της εκκλησίας και της λέσχης προσκόπων. Λιτός σεπτός και πραγματικά σου μεταφέρει την βαθειά έννοια της πίστης και της προσευχής σε όποιον περάσει έστω και μόνον στον πρόναο. Θυμίζει πράγματι αυτήν την μία “άλλη” εποχή, που έφερνε τους πιστούς σε επικοινωνία με το Θείο μέσα από την γνωστή Βυζαντινή απέριττη αυστηρότητα του χώρου.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αν κάποιος περπατήσει γύρω  γύρω από τον νέο ναό της Αγίας Παρασκευής, θα παρατηρήσει την ύπαρξη πολλών μαρμάρινων πλακών που δηλώνουν κατά σειρά ονόματα δωρητών  και αυτομάτως σε κάνει να σκεφτείς, την κατάσταση που βρίσκεται ο αρχικός ναός ,λες και είναι ξεχασμένος από τους ανθρώπους. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης μας που θέλουμε να την δούμε να αναπτύσσεται και να φτάνει στο σημείο να μπορέσει να συνδέσει μέσα από μία ενιαία συνεχή διαδρομή ,όλα τα ιστορικά της σημεία ,αυτό που επιθυμούμε, είναι να ενισχύσουμε και να ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον όλων μας ,θεσμικών προσώπων του Δήμου μας ,αλλά και των απλών κατοίκων της. Έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε και πραγματικά μας αξίζει να χαράξουμε τον δικό μας ιστορικό δρόμο ξενάγησης και γνωριμίας με την τοπική ιστορία μας .Είτε αν αυτό απευθύνεται στους δημότες μας είτε και σε εγχώριο ή ξένο τουρισμό.
Ελάτε και εσείς μαζί μας να ζητήσουμε από τους ιθύνοντες αλλά και τους εν δυνάμει συνεπικουρητές να φτιάξουμε μία πολύ καλύτερη και ενδιαφέρουσα παρουσία της πόλης μας.
Μέσα από την ιστορική διαδρομή σημείων γεγονότων και προσώπων που άφησαν υπαρκτό το στίγμα τους στην πόλη που ζούμε σήμερα όλοι  μας .
Επίσης θα μας ενδιέφερε πολύ να μπορούσαμε να έχουμε και την άποψη από πλευράς εκκλησίας για το πως αντιμετωπίζει την τρέχουσα κατάσταση και πως θα μπορούσε να προτείνει οτιδήποτε για ανάδειξη και καλυτέρευση του ναού.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: