Αρθρογραφία


Οραματιστές Και Ονειροπόλοι: Η Διαφορά Της Θεωρίας Από Την Πράξη

Μηναδάκη Ελπίδα | 14/06/2014

Αυτό που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή είναι η έλλειψη ηγετών! Άνθρωποι με όραμα που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν «στο σωστό δρόμο» και τους υπόλοιπους. Σήμερα όσο ποτέ, η πολιτική και όχι μόνο σκηνή χαρακτηρίζεται από την ανυπαρξία ηγετών. Τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν περίτρανα πόσο απεγνωσμένα ο κόσμος έχει ανάγκη από ηγέτες. Το τραγικό είναι ότι εφόσον δεν τους βρίσκει, αντί να επαναστατήσει, αποδέχεται ή ακόμα χειρότερα, υποστηρίζει ανθρώπους που παλιότερα ούτε καν θα διανοείτο κανείς ότι θα είχαν λόγο στα πολιτικά πράγματα. Η ψήφος δίνεται περίπου… στην τύχη και όχι με επίγνωση, ψυχή και όραμα!
Από τον Βενιζέλο μέχρι τον Τσόρτσιλ, από τον Χριστόφορο Κολόμβο μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς, από τον Γκάντι μέχρι τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, από τον Τσε Γκεβάρα μέχρι τον Κέννεντυ, ένας ήταν ο κοινός παρανομαστής και η κινητήριος δύναμή τους: το όραμα!

Όραμα σημαίνει ρίσκο
«Για να πετύχεις το όραμά σου πρέπει να ρισκάρεις ακόμα και να αποτύχεις. Να αφήσεις το σίγουρο και να σαλπάρεις για το άγνωστο, χωρίς να ξέρεις που θα σε βγάλει». Όποιος ψάχνει μια σίγουρη θέση στο δημόσιο, σίγουρα δεν έχει στοιχεία οραματιστή. Ο Τζον Λένον με τους Beatles, ο Άντυ Γουόρχολ, ο Έρνεστ Χεμινγούεη, ήταν όλοι άνθρωποι που έκαναν κάτι διαφορετικό και στην αρχή «ξένισαν» αυτούς που είχαν συνηθίσει την «πεπατημένη». Ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα οραματιστών, είναι και ο Τζόρτζ Ίστμαν εργαζόταν ως ένας απλός υπάλληλος σε μια τράπεζα. Το χόμπι του όμως ήταν η φωτογραφία. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, αποφασίζει να παρατήσει τη δουλειά του και να κυνηγήσει το όνειρό του. Ανοίγει ένα κατάστημα φωτογραφίας το οποίο το ονομάζει  “Kodak”, κάτι που ήταν αρκετά παράδοξο ως όνομα, εφόσον δεν σήμαινε απολύτως τίποτα. Απλά ήταν εύηχο, περιεκτικό και δεν θα μπορούσε να συσχετιστεί με οτιδήποτε άλλο. Το όραμά του τον οδήγησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρίας στον κόσμο στον τομέα των φωτογραφικών προϊόντων.
Ο Τσόρτσιλ συνήθιζε να λέει ότι «όταν είσαι στην κορυφή, το μόνο που έχεις να προβληματιστείς είναι για τις στρατηγικές που θα ακολουθήσεις. Όταν έρχεσαι δεύτερος, έχεις να αναλογιστείς για το τι μπορεί να σκέφτεται το αφεντικό σου ή ο πιο άμεσα αντίπαλός σου, πριν φτάσεις στο σημείο να προβληματιστείς για τις πολιτικές σου γραμμές».
Αξέχαστος οραματιστής και εμπνευστής πολλών ηγετών μέχρι και στις μέρες, ήταν και ο Τσε Γκεβάρα. Πάλεψε και εναντιώθηκε για τα  «πιστεύω του» με κάθε τίμημα για μια ελεύθερη χώρα. Ο Νέλσον Μαντέλα ο οποίος ξεκίνησε το έργο του εργαζόμενος ως  εθνικός εθελοντής στο πλευρό του Μάλβι Τσατσάλι του οποίου ο πατέρας υπήρξε στενός συνεργάτης του Μαχάτμα Γκάντι το 1907.Ο Μαντέλα ίδρυσε ένα Αφρικανικό νεανικό Σύνδεσμο (ANC) του οποίου σύντομα εκλέχθηκε πρόεδρος  και αποσκοπούσε στην καταπολέμηση του ρατσιστικού καθεστώτος που επικρατούσε στην Νότιο Αφρική. Πολύ γρήγορα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες Αφρικανούς και Ινδιάνους που βρήκαν στο πρόσωπό του έναν πραγματικό οραματιστή και ηγέτη.
Η Ιντίρα Γκάντι σύζυγος του Μαχάτμα Γκάντι αφοσιώθηκε με πάθος στο όραμα του συζύγου της πολεμώντας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις για μια ελεύθερη πατρίδα. Η ελευθερία άλλωστε αποτελούσε πάντα πηγή οράματος.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει μια άλλη οραματίστρια, που παρά τις αποτρόπαιες και σκληρές μεθόδους, οι οποίες της χάρισαν τον τίτλο της «Σιδηράς κυρίας», κατάφερε να δημιουργήσει ένα αυτόνομο και δυνατό κράτος, εις βάρος συχνά των εργαζομένων και του λαού, παίρνοντας μεγάλα ρίσκα, διχάζοντας την κοινή γνώμη, αλλά επιτυγχάνοντας εν τέλει, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Όπως είναι λογικό, κάθε εποχή επιζητά το δικό της όραμα. Πρόσφατα, αναγεννήθηκε ένας νέος οραματιστής με ένα όραμα εκτός πολιτικού χαρακτήρα. Ένα όραμα κοινωνικής φύσεως που έχει βρει αντίκρισμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αλ Γκορ, ο οποίος παράτησε το πολιτικό του χρίσμα και ξεκίνησε μια νέα επανάσταση υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Σύντομα μάλιστα το έργο του δικαιώθηκε, αποσπώντας ένα Όσκαρ για την ταινία περιβαλλοντικού περιεχομένου που αφύπνισε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένας άλλωστε γνήσιος οραματιστής δεν σταματά να ονειρεύεται. Μόλις υλοποιεί το όραμά του, προετοιμάζεται για την υλοποίηση του επόμενου. Κάνει τα πάντα για να αφήσει τη δική του σφραγίδα στον κόσμο. Ίσως είναι η ανάγκη της υστεροφημίας του, η ανάγκη της δημιουργίας...  σημασία είχε ότι βάζει τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές. Κι αυτό επιβεβαιώνει τη στόφα ενός γεννημένου ηγέτη. Ενός γνήσιου οραματιστή! Αυτό που λείπει σήμερα…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: