Αρθρογραφία


Άνω Νέα Σμύρνη - Ο ξεχασμένος συγγενής

Κυπραίος Μάνος | 23/03/2016

του Μάνου Κυπραίου

«Μίλα μας και ας μη μας αγαπάς» θα ήταν ένας κατάλληλος τίτλος για το άρθρο αυτό. Μια ιστορία πόνου και μιζέριας. Σαν τον συγγενή που κανείς δεν κάνει παρέα από την οικογένεια, έτσι και η Ανω Νέα Σμύρνη είναι μόνη της, μια αόρατη παρουσία στο «οικογενειακό» τραπέζι της Νέας Σμύρνης. Μια περιοχή που, ξεχασμένη από τις δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών, στέκει μόνη της με τα προβλήματά της, προσπαθώντας να επιβιώσει. Μια κατακερματισμένη αγορά χωρίς επαρκές αγοραστικό κοινό, ένα γενικό σκηνικό εγκατάλειψης με σπασμένα ή και ανύπαρκτα πεζοδρόμια, δρόμους σαν από βομβαρδισμό, έργα που ποτέ δεν τελείωσαν (τα πρόλαβαν το τέλος των δημοτικών εκλογών μάλλον) και άλλα πολλά.
Βλέπετε, η πλατεία του δήμου μας, το στολίδι των νοτίων προαστίων όπως πολλοί λένε (και όχι άδικα), είναι το επίκεντρο προσοχής της δημοτικής αρχής. Λευκές νύχτες, χαρές και πανηγύρια (παγοδρόμια, καρουζέλ, δραστηριότητες, συναυλίες κ.α.), όλα για το φαίνεσθαι στα μάτια του μελλοντικού ψηφοφόρου. Την Άνω Νέα Σμύρνη σπάνια την επισκέπτονται οι δημοτικοί άρχοντες. Απόδειξη το γεγονός ότι δεν αηδιάζουν με το σκηνικό που εξελίσσεται εκεί. Αν την επισκεπτόντουσαν, θα καταλάβαιναν ότι τέτοια κατάντια δεν αξίζει στην περιοχή αυτή του δήμου. Αλλά μάλλον, αν δεν μένεις στην πλατεία, στην Βενιζέλου, άντε και σε κανένα παράδρομο λίγο πιο μέσα από τις κεντρικές οδούς, είσαι μάλλον δημότης δεύτερης κατηγορίας.
Το τι ακούσαμε προεκλογικά δεν λέγεται. Έργα ανάπτυξης στην Άνω Νέα Σμύρνη. Ανάπλαση της Άνω Νέας Σμύρνης. Ανάδειξη της Άνω Νέας Σμύρνης. Έργα πνοής. Κούφιες υποσχέσεις όλα. Η δημοτική αρχή, με τα λεφτά των δημοτών ΟΛΟΥ του δήμου, αναβαθμίζει ΕΝΑ κομμάτι της πόλης. Οι υπόλοιποι είμαστε μια μακρινή ανάμνηση, που επανέρχεται στο μυαλό της εκάστοτε δημοτικής αρχής κάθε εκλογική χρονιά για να μας ξαναγεμίσουν με υποσχέσεις και «θα».
Και ερωτώ και εγώ, σαν μια μικρή «μαρίδα» στον ωκεανό του δήμου μας. Γιατί κ. Τζουλάκη ξεχάσατε τόσο τη γειτονιά μας? Γιατί μας θυμάστε κάθε πέντε χρόνια για να πάρετε την ψήφο μας? Γιατί νομίζετε ότι Νέα Σμύρνη είναι το τετράγωνο Παλαιολόγου - Ομήρου - Βενιζέλου - Πλαστήρα? Γιατί δεν αναβαθμίζετε και τις γειτονίες μας? Γιατί να αισθανόμαστε δημότες δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με δημότες του ίδιου δήμου, αλλά κάτοικοι άλλων περιοχών? Τα τοπωνύμια Λουτρά - Μυτηλιναίικα - Φάρος σας θυμίζουν τίποτα? Όχι, δεν είναι γειτονίες του Πειραιά. Στη Νέα Σμύρνη ανήκουν και αυτές. Περίεργο, εεε? Μάλλον αγνοείτε την ύπαρξή τους.
Επιτέλους, ξυπνήστε. Μπορεί να νομίζετε ότι η Νέα Σμύρνη είναι η Πλατεία, το Άλσος, το πάρκο του Παπά και η Καρύλλου, αλλά απατάσθε. Θυμηθείτε ότι έχετε και άλλες περιοχές να φροντίσετε και να αναβαθμίσετε με τα πενήντα σχεδόν εκατομμύρια του προϋπολογισμού σας και τα δέκα σχεδόν εκατομμύρια από τα ταμειακά σας διαθέσιμα. Σκεφτείτε καλά και πράξτε αναλόγως. Όχι φιοριτούρες, απλά έργα ανάπλασης και αναγκαίες βελτιώσεις ζητάμε. Γιατί, όπως λέει και ο σοφός λαός, «ότι αφήνεις, σε αφήνει και εκείνο». Και εμείς μάλλον σας αφήνουμε, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα...


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: