Αρθρογραφία


Το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Κoρφoξυλιώτης Χρήστος | 28/02/2020

Το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Γράφει ο Χρήστος Κορφοξυλιώτης

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας προϋπάρχει από ανέκαθεν, είναι ένα από τα άλυτα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που ταλάνιζαν πάντα την χώρα μας.

Τα κύρια προβλήματα στην χώρα μας ήταν υπογεννητικότητα, η οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, η ανεργία που όλο μεταβάλετε με τα χρόνια, η μετανάστευση των Ελλήνων σε άλλες χώρες για αναζήτηση μιας καλύτερης εργασίας, η θνησιμότητα που πάντα ήταν σε μεγαλύτερα ποσοστά από της γεννητικότητας και διάφοροι άλλοι δευτερεύοντες παράγοντες.

Η Ελλάδα στο πέρασμα των χρόνων δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει θεμέλια σωστά και γερά για την ίδια και για τους πολίτες της. Οι ξένες επενδύτες δεν μπορούν να την εμπιστευτούν ως προς τους θεσμικούς νόμους της, που μεταβάλλονται σε ρυθμούς χρηματιστηρίου. Κάθε κυβέρνηση αντί να κρατήσει μια κοινή γραμμή με τις προηγούμενες, πειραματίζονται όλο με νέα μέτρα και σταθμά που αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις και μη να αναζητούν άλλες χώρες για να επενδύσουν ή να αλλάξουν έδρα. Όλα αυτά τα αλυσιδωτά προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα το Δημογραφικό ζήτημα, το οποίο είναι μια αλυσίδα ή πυραμίδα, δέντρο με πολλά παρακλάδια που το καθένα από μόνο του δημιουργεί νέα προβλήματα, στα οποία οι κρατικοί φορείς αδυνατούν πάντα να τα επιλύσουν.

Αν δεν επιλυθούν το καθένα ξεχωριστά ή να βρεθούν τρόποι που να περιορίσουν έστω σε κάποια επιθυμητά ποσοστά, μόνο τότε θα αρχίσει η χώρα μας να είναι εφάμιλλη άλλων αναπτυγμένων και πρότυπων χωρών τόσο της Ευρώπης, όσο και των άλλων ηπείρων.

Σε μία πρόσφατη ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφερθήκαν για ο Δημογραφικό μείζον πια πρόβλημα, αλλά ο καθένας από μια διαφορετική πλευρά.  Ο κ. Παυλόπουλος ανέλυσε περισσότερο την μετανάστευση Ελλήνων σε άλλα κράτη και πρωτίστως Ελλήνων που έχουν διακριθεί για τα επιστημονικά και μη επιτεύγματα τους στο εξωτερικό. Τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί η μετανάστευση εργατικών χεριών και ειδικά αυτών που ανήκουν στην κατηγορία των επιστημόνων και ανθρώπων με ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση και ανάπτυξη τρόπου ζωής στην χώρα μας. Δηλαδή να αξιοποιήσουν οι κρατικοί φορείς σε θέσεις κλειδιά τους επιστήμονες μας και όχι να τους επιτρέπει να καταφεύγουν για βιοποριστικούς λόγους εκτός της χώρας τους. Δεν είναι τυχαίο το ρητό “ Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της” όπως ανέφερε.

Από την άλλην πλευρά ο κ. Γεωργιάδης  μίλησε για την θνησιμότητα, την υπογεννητικότητα και το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του μεταναστευτικού ζητήματος από την εμπόλεμη Συρία προς την Τουρκία, η οποία μάλιστα αντί να επιλύει αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα το μεταθέτει σε εμάς να  φιλοξενήσουμε όχι μόνο Σύριους, αλλά και άλλα φυλετικά μουσουλμανικά φύλα. Που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε πολιτιστικά, ούτε όμως εργασιακά και ούτε γεωγραφικά.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, Μ.Κ.Ο. οργανώσεις και άλλοι θεσμοί μας χρηματοδοτούν για να μπορούν να βιοποριστούνε πολιτικοί πρόσφυγες που αυξάνονται ολοένα και καθημερινά στην χώρα μας.

Ουσιαστικά το Ελληνικό Δημογραφικό ζήτημα επιλύεται με την συσσώρευσης πληθυσμού όχι λόγο υπέρ γεννητικότητας, ή με την μείωση της θνησιμότητας που είχαμε 120.000 θανάτους και 40.000  γέννες. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτά δύο τεράστια μεγέθη. Και πώς θα τα καλύψετε αυτά; Η λύση τους είναι μέσω της υπερπληθυσμιακής συσσώρευσης πολίτικων και μη προσφύγων. 

Που τελικά από έλλειμμα, βρεθήκαμε με πλεόνασμα. Κάπως έτσι το Δημογραφικό μείζων πρόβλημα λύθηκε ή μήπως όχι;


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: