Αρθρογραφία


Ελληνική νοοτροπία - Ελληνική παιδεία.

Κoρφoξυλιώτης Χρήστος | 20/01/2020

                                                                                                        Ελληνική νοοτροπία - Ελληνική παιδεία.

Γράφει ο Χρήστος Κορφοξυλιώτης

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

 

Η ελληνική παιδεία είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για μελέτη, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Είναι αυτή που γεννά πιστεύω την Ελληνική νοοτροπία, θα μου πείτε ότι πρώτα η οικογένεια είναι αυτή που σου μαθαίνει τα πάντα, όπως τους κοινωνικούς τρόπους που μας διέπουνε, τι είναι σωστό και τι όχι να πράττεις πρώτα προς τον εαυτό σου και μετά στους άλλους.Αλλά και ότι έχει να κάνει με τις κοινωνικές και μη υποχρεώσεις που μας αναλογούν από την στιγμή που γεννιόμαστε. Είναι ο πρώτος μικρόκοσμος που εντασσόμαστε όλοι μας από την αρχή.

 

Όμως το σχολείο – Ελληνική παιδεία έχει σαν αποστολή να μας μεταδώσει την φλόγα της παιδείας, της μόρφωσης και να μας είσαγει μέσω του παραθύρου του της,στην πραγματικότητα της ζωής, που μερικές φόρες είναι ουτοπική κι άλλες σκληρή - ωμή. Τα καταφέρνει όμως; Μερικές φορές ναι, άλλες όχι.

Το σχολείο είναι μια μεγάλη μικρογραφία της κοινωνίας, είναι ουσιαστικά η πρώτη της, μετά πάει η εργασία μας, ο κοινωνικός περίγυρος που εμείς αποφασίσαμε ποίος θα είναι φίλος/ημας και ποίος όχι, η/ο σύντροφος μας, η οικογένεια που θα δημιουργήσουμε μετέπειτα μαζί του, ο στρατός και τέλος η ζούγκλα που επικρατεί εκεί έξω που ονομάζετε Ελληνική πραγματικότητα. Στο σχολείο γνωρίζουμε την αδικία, την επιβράβευση για την οπουδήποτε προσπάθεια μας ή την αποδοκιμασία για κάποια λάθος πράξη, μαθαίνουμε ότι τα αγαθά με αγώνα αποκτώνται. Μέσα σε αυτό πρώτο συναντάμε τη κάθε γκάμα και πάστα ανθρώπων όπως τον “όμορφο” του σχολείου, τον δίκαιο, την “ντίβα”, τον πραγματικό φίλο, τον κακό που μας κάνει bullying κ.α.

Η Ελληνική παιδεία είναι μια πιο ιδιαίτερη παιδεία από τις άλλες, η μεγάλη ποικιλομορφία της ως προς την γλώσσα της, ήθη, έθιμα και την ιστορία της. Έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην παιδεία μας, όμως δεν είναι εύκολο να την γνωρίσεις ολόκληρο αυτόν τον ωκεανό . Μπορούμε όμως να την μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους που δεν είναι Έλληνες. Δεν θα είναι εύκολο όμως να γίνει πραγματικότητα όταν εμείς οι ίδιοι δεν την αποδεχόμεθα ή την φοβόμαστε για διάφορους λόγους.

Η Ελληνική νοοτροπία που έχουμε λάβει, μας έχεις τροφοδοτήσει με έναν λάθος σκεπτικός και επίλυση που αντιμετώπισης των διάφορων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών καταστάσεων. Μάθαμε να αντιδράμε, ή να σιωπάμε όταν δεν πρέπει και όταν είναι η ώρα να δράσουμε συλλογικά δεν το πράττουμε γιατί δεν το έχουμε μάθει. Όταν δεν έχεις λάβει μια σωστή παιδεία που όλο αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου από μια σταθερά, είναι μια συνεχή μεταβλητή πώς θα υπάρξει ,μια υγιής και λειτουργική Ελληνική νοοτροπία;

Όσοι μεγαλώσαμε την δεκαετία των ΄80ς και ‘90ς θυμόμαστε πώς ήταν να μεγαλώνεις τότε. Όλες τι παρωχημένες και γεμάτες ταμπού της τότε ακμάζουσας Ελλάδας. Ενώ τώρα μέσω οικονομικής κρίσης και παρακμής πολλών θεσμών της ,υπάρχει μια πρόοδος ως προς τις μαθησιακές συνθήκες, όπως οι δάσκαλοι, καθηγητές, Υπουργείο Παιδείας ενημερώνονται όλο για τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τα παιδιά σε μαθησιακά θέματα όπως δυσλεξίας, ψυχολογίας, μαθησιακά,νοητικά ή σωματικά προβλήματα. Όμως αν αυτές οι δύο δεν συμβαδίσουν σωστά πολλά λάθος ταμπού, ιδέες και προκαταλήψεις που λαμβάνουμε από τον θεσμό της σχολικής παιδείας που η Ελληνική νοοτροπία θα νοσεί αιώνια.

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: