Αρθρογραφία


Η Καραντίνα και το Αύριο

Κoρφoξυλιώτης Χρήστος | 19/06/2020

                                                                                                                 Η Καραντίνα και το Αύριο

Γράφει ο Χρήστος Κορφοξυλιώτης

 

Κατά την διάρκεια της καραντίνας εκτός από τα βασικές ανάγκες, επιθυμίες και υλικά αγαθά. Μας υπολείπονταν και κάποια που πιστεύαμε ότι είναι δεδομένα. Αλλά τελικά τίποτα δεν μπορούμε να θεωρούμε απλό, ασήμαντο ή μικρό. Ο λόγος ή λόγοι που υφίσταται κάτι, προφανώς δεν ήμαστε σε θέση να το κατανοήσουμε ή ήμαστε οι αρμόδιοι για την ύπαρξη που κάτι έχει κατασκευαστεί ή εφευρεθεί. Μπορούμε όμως να συλλογιστούμε την αξία του κάθε αντικείμενου, συναισθήματος, πράξης και ιδέας που μας περιβάλλουν.

Ας αναλογιστούμε τις μικρές χαρές που χάσαμε κατά τις ημέρες της καραντίνας. Ήταν οι εργασίες μας, η ελευθερία του να πάμε μια βόλτα, για ψώνια, διασκέδαση, βόλτα με τον σύντροφο μας, τους φίλους μας και ότι άλλο μας στέρησε ο ιός. Οι παλιότερες γενεές γνώρισαν τον πόλεμο, την δικτατορία, την πείνα, την εξαθλίωση, πολιτικές αναταράξεις και όσα εμείς δεν μπορέσαμε να ζήσουμε.

Παρ’ όλα αυτά μας λέγανε τυχερούς που δεν τα ζήσαμε. Όμως ζήσαμε οικονομική κρίση, ένα αβέβαιο μέλλον και ξαφνικά ήρθε ο κορονοιός να μας επισφραγίσει το παρόν με έναν τρόπο που δεν χωράει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Ακούγονται πολλά σενάρια πιθανά και απίθανα, κάτι σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Που κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να χωρέσει, να συλλάβει και να κατανοήσει. Κάποτε μεταναστεύαμε από την Ελλάδα για να γλυτώσουμε την οικονομική ύφεση, αλλά με αυτήν την παγκόσμια πανδημία δεν μπορεί να γλυτώσει κανείς μας σε όποια χώρα, ήπειρο και να ταξιδέψει. Δεν θα εξασφαλίσει κάποιος την σωματική και οικονομική ασφάλεια, όπως οι Σύριοι που ήρθαν στην χώρα μας για να σωθούν από τον πόλεμο που ξέσπασε στην χώρα τους.

Γι’ αυτό πρέπει σαν πολίτες που ζουν στον 21ο αιώνα να αναλογιστούμε με ορθό και λογικό τρόπο τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο. Ωραία τα υλικά αγαθά και η τεχνολογία, αλλά μήπως μια χειραψία με έναν φίλο μας, μια αγκαλιά με τους γονείς μας , μια πρωινή ανάσα όταν ξυπνάμε κάθε πρωί χωρίς μια μάσκα στο πρόσωπο μας είναι πιο απαραίτητα από ένα καλό κινητό τηλέφωνο και ένα πανάκριβο αυτοκίνητο;

Μας δόθηκε μια ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε πολλές λάθος αντιλήψεις που μας είχε φορτώσει ο καπιταλισμός, η υπερκατανάλωση και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι μικρές και οι απλές συνήθειες που κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους αιώνες της ανθρωπότητας είναι πιο σημαντικές από τις νεότερες υλικές απολαβές που μας φόρτωσαν και τις καθιερώσαμε στο υποσυνείδητο μας χωρίς κανένα φιλτράρισμα, ενσωματώνοντας τις χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Πιστεύω ότι μπορούμε για έναν καλύτερο μέλλον και όχι για κάτι πρόχειρο χωρίς να έχει να προσφέρει κάτι στις νέες γενιές που θα μας ευγνωμονούν και όχι να μας γιουχάρουν για ότι λάθος τους κληρονομήσουμε.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: