Αρθρογραφία


Ανεργία - τεχνολογία.

Κoρφoξυλιώτης Χρήστος | 21/10/2019

Ανεργία - τεχνολογία.

Γράφει ο Χρήστος Κορφοξυλιώτης

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

 

Δυο διαφορετικά θέματα που στις προηγούμενες δεκαετίες δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε πώς το ένα θα έχει αλληλεπίδραση στο άλλο, όμως αυτή η αλληλοεπίδραση εγκυμονεί κινδύνους. Άλλα πάντα από τα αρνητικά, υπάρχουν και κάποια θετικά. 

Ας πάμε όμως από την αρχή, από τα γενικά στα πιο ειδικά και στην επεξήγηση τους. Η ανεργία δεν είναι μια φυσική καταστροφή, αλλά μια κοινωνική ιδιομορφία που υπήρχε πάντα ανά τους αιώνες. Απλά στην κάθε εποχή έχει καταφέρει να υπάρχει. Η κατάσταση αυτή κάνει τον καθένα μας να σκέφτεται με διαφόρους τρόπους άλλοτε έξυπνους, άλλοτε παρορμητικούς, άλλοτε κακόβουλους προς το κοινωνικό σύνολο. Δηλαδή η προσπάθεια για να βρούμε μια εργασία με βάση τις δυνατότητες μας και τα εφόδια μας (πτυχία, επαγγελματική εμπειρία, μορφωτικό επίπεδο) που συνήθως αν έχεις πολλά προσόντα μπορείς να βρεις μια θέση εργασία, αλλά όχι πάντα σε αυτό που έχεις εξειδικευτείς αλλά και σε εργασίες που είναι του κατωτέρου μισθού που προτιμάνε πια άτομα με πλούσιο βιογραφικό ή να έχεις ένα ανώτερο επίπεδο μόρφωσης από τον μέσο εργάτη. Μπορείς να μην έχεις όμως πολλά εφόδια ή μια κατάλληλη γνωριμία να ‘τρουπώσεις΄ όπως έλεγε και ο Βουτσάς σε μια ελληνική ταινία, μπορεί όμως και να έχεις αυτά τα εργαλεία που θέλει η συγκεκριμένη θέση, αλλά ο ανταγωνισμός να είναι τόσο μεγάλος που πάλι αυτή η γνωριμία να σε προωθήσει καταλλήλως για να ‘κάτσεις’ στην πολυπόθητη καρέκλα. Επίσης να βρεις μια εργασία που να σου αρέσει, ας είσαι ανειδίκευτος που προσπαθεί να ανακαλύψει σε τι μπορεί να είναι καλός ή θα του άρεσε να κάνει σαν εργασία. Αν την κάνεις από ανάγκη θα φυτοζωείς μέσα σε αυτήν ή θα αλλάζεις εργασίες σαν τα πουκάμισα, μέχρι να βρεις την κατάλληλη που θα εφαρμόζει πάνω σου. Άλλη λύση είναι να μεταναστεύσεις σε άλλη χώρα που οι σπουδές σου ή επαγγελματική εμπειρία σου θα ευδοκιμήσουνε σε σωστότερες συνθήκες. Όμως η ανεργία σε φτάνει σε σκοτεινά μονοπάτια όπως είναι η φτώχια, η επαιτεία και χειρότερα στην εγκληματικότητα, που αυτές οι συνθήκες είναι από τα δεινά που η ανθρωπότητα δεν μπόρεσε ποτέ να αντιμετωπίσει. Αυτό είναι αποδεδειγμένο από την Ιστορία της ανθρωπότητας που πάντα σε κάθε κοινωνική κλίμακα κάθε πολιτισμού υπήρχαν οι ζητιάνοι, ληστές, πειρατές, άγριες φυλές στην Βόρεια Ευρώπη, Ασία και γενικά ανά την υφήλιο που πλιατσικολογούσαν εις βάρος άμαχου πληθυσμού.

Η τεχνολογία με τα μέσα που παρέχει βρίσκει εύκολες λύσεις για να αντιμετωπιστεί η ανεργία από εύρεση εργασίας εντός και εκτός χώρας. Νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες, ιδέες, πόρους, νέες εμπορικές συμφωνίες, άνοιγμα νέων θέσεων εργασιών που βασίζονται πάνω σε αυτήν, κάποιες ήδη υπάρχουσες εργασίες άρχισαν να συνεργάζονται ώστε να εξελιχτούν και όχι να εκλείψουνε. Επίσης η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, πολιτιστικών στοιχείων σώζονται μέσω αυτής και γενικότερα βοηθάει να προχωρήσουμε προς τον 21 αιώνα. Αλλά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους όπως φυσικά των προσωπικών δεδομένων και ότι όλα ποια είναι φακελωμένα ( πώς ζούμε, πώς τρώμε, τι αγοράζουμε, να βρούμε ερωτικούς συντρόφους, να πληρώσουμε και πολλά ακόμα). Χωρίς κινητό και ιντερνέτ είσαι κλινικά νεκρός και δεν υπάρχεις για κανέναν.

Άρα συνοψίζοντας η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της τεχνολογίας, αλλά η τεχνολογία από ποιον μπορεί να προστατευτεί ;


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: