Αρθρογραφία


Τι Δείχνουν Τα Ρούχα Μου Για Την Αυτοεκτίμηση Μου;

Τσιάκου Γεωργία | 28/04/2018

Της Γεωργίας Τσιάκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Αυτοεκτίμησης
 
 «Το ράσο δεν κάνει τον παπά» ή μήπως τον κάνει τελικά?
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν ο τρόπος που ντύνεσαι επηρεάζεται από την ψυχολογία σου? Σίγουρα έχεις παρατηρήσει μέρες που αυτό το μαύρο πουλόβερ είναι ό,τι πρέπει για τέτοιο βροχερό καιρό που είδες από το παράθυρο ότι κάνει! Άλλες πάλι θέλεις τόσο πολύ να δοκιμάσεις αυτό το πολύχρωμο t-shirt με τη στάμπα που μόλις έχεις αγοράσει και έχει τόσο ήλιο εκεί έξω που σε φωνάζει να το βγάλεις από την κρεμάστρα και να το δείξεις σε όλους!  Όλα αυτά στην περίπτωση που κοιτάς έξω τον καιρό πριν βγεις. Εκτός κι αν είσαι από εκείνους που ντύνεται σύμφωνα με τον καιρό που κάνει μέσα σου… Και πίστεψέ με: κάθε ρούχο που φοράς είναι μια δήλωση του ποιός είσαι και πως σκέπτεσαι για το σώμα σου και κατ’ επέκταση για εσένα (  ναι, ακόμη και το ατημέλητο λουκ μετραει…)
Ας αρχίσουμε από τα χρώματα. Το κόκκινο είναι ένα χρώμα υψηλής αυτοπεποίθησης, του σεξουαλισμού αλλά και ετοιμοπόλεμης διάθεσης που φωνάζει «κοιτάξτε με- δεν ντρέπομαι!».  Το κίτρινο δηλώνει μια παιχνιδιάρικη διάθεση και το ροζ την αθωότητα, αγνότητα, ευαισθησία και συναισθηματισμό. Αντίστοιχα το σκούρο πράσινο είναι το χρώμα της ηρεμίας, το ανοιχτό πράσινο το χρώμα της ελπίδας, το γαλάζιο δείχνει γαλήνη και το σκούρο μπλε μια σοβαρότητα, μια ήρεμη και γειωμένη δύναμη και ένα σεβασμό, πράγμα που υποδηλώνει και το μαύρο που συνήθως φοράμε εύκολα σε επίσημες περιστάσεις. Ταυτόχρονα όμως όσο ανεβαίνει η φωτεινότητα των χρωμάτων δηλώνουμε ότι είμαστε «ανοιχτοί» προς επικοινωνία και αλληλεπίδραση ενώ όσο πιο πολύ σκουραίνουν τα χρώματα που βάζουμε δίνουμε την εντύπωση της εσωστρέφειας.
Η αυτοεκτίμηση και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αποδίδεται στο πουκάμισο που θα βάλουμε ή στο παντελόνι που θα προτιμήσει να σηκώσει το χέρι μας από την ντουλάπα. Τα ρούχα είναι ένα σύμβολο έκφρασης για την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας μέσα στον κόσμο.
Σκεφτείτε λίγο και δεδομένου ότι δεν φοράτε ρούχο εργασίας ή έχετε κάποια ειδική περίσταση να πάτε, τι φοράτε συνήθως? Πχ φούτερ, σχολικές τσαντούλες στους ώμους, αθλητικά παπούτσια, φανελάκια δείχνουν μια διάθεση φιλική,  παιχνιδιάρικη αλλά και αγωνιστική. Ταυτόχρονα μπορεί να δείχνουν και μια παραίτηση από οποιαδήποτε νόρμα ή κάτι επίσημο που «στενεύει» εν αντιθέσει με εσάς που προτιμάτε να βάζετε πουκάμισα, με γραμμές, καρό, παντελόνι γραμμής Α, σακάκια, γόβες, γραβάτα και οτιδήποτε άλλο «επίσημο», με γραμμές και όρια, «κομψό» που φοράει  ένας χαρακτήρας ανθρώπου που δίνει έμφαση στην εικόνα του και στις εντυπώσεις που  δημιουργεί στους άλλους, στην τάξη και οργάνωση που υπάρχει στη ζωή του. Τα «κολλήματα» που έχουμε με κάποια αγαπημένα ρούχα δείχνουν κατά πόσο δενόμαστε συναισθηματικά με τα αντικείμενα γενικότερα  Η αυτόματη επανάληψη χωρίς ερώτηση ενός ρούχου δείχνει είτε ότι πράγματι μας βολεύει καλά είτε ότι αμελούμε την εικόνα μας ( και ίσως και το σώμα μας). Η συνεχόμενη εναλλαγή στυλ  ντυσίματος υποδεικνύει την συνεχόμενη εναλλαγή διαθέσεων αλλά και μια αρέσκεια στην ποικιλία και εύκολη προσαρμογή στα περιβάλλοντα.
Σίγουρα κανένα στυλ δεν έχει την αποκλειστικότητα. Αυτό που τείνουμε να επιλέγουμε κατά πλειοψηφία και με ευκολία λέει όμως πολλά για την αυτοεκτίμηση μας…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: