Αρθρογραφία


Γιατί Να Κάνω Ψυχοθεραπεία; Δεν Είμαι Τρελός!

Τσιάκου Γεωργία | 07/07/2018

Της Γεωργία Τσιάκου
Σύμβουλος Ψυχική Υγείας & Αυτοεκτίμησης. Ψυχοθεραπεύτρια
 
Παρόλο που οι εποχές έχουν αλλάξει και η ψυχοθεραπεία έχει κάνει τη διαδρομή της από ταμπού σε μόδα και από μόδα σε ανάγκη, πολλοί άνθρωποι αρνούνται ακόμη να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό. Και ενώ γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα που τους απασχολεί και είναι δυσλειτουργικό για τη ζωή τους (αφού επιτρέπουν να επηρεάζει την ψυχολογία τους)  «αναβάλλουν» τη λύση του περιμένοντας κάποιον από μηχανής θεό να σώσει την κατάσταση, ενώ ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δε γίνει ποτέ. Και απλά αναβάλουν την ίδια τους τη ζωή
Η παγίδα που μπορεί να πέσει κάποιος είναι να θεωρεί ότι εφόσον το πρόβλημά του δεν είναι «και τόσο μεγάλο» βλ κλινικές περιπτώσεις σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής κοκ δε φέρει και  μεγάλη σπουδαιότητα, όχι τόση τουλάχιστον ώστε να τον/την κάνει να ζητήσει την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. Η ίδια η ζωή όμως μας δείχνει ότι οι αμελητέοι καθημερινοί καυγάδες στο σπίτι  σήμερα μπορεί να είναι διαζύγιο ή συστηματική απιστία αύριο. Οι δίαιτες γιο γιο να γίνουν βουλιμία ή ανορεξία όταν δέσουν με τραυματικά γεγονότα και πεποιθήσεις για το ίδιο το άτομο μέσα στο μυαλό του. Μια αρνητική ψυχολογία εφήβου και μια ηττοπάθεια μπορεί να κοστίσει μια επαγγελματική ταλαιπωρία και περιπλάνηση χωρίς λόγο για κάποιον ο οποίος θα μπορούσε να είναι πολύ καλός και να δώσει πολλά πάνω στον τομέα που αγαπά!
Οποιαδήποτε αδυναμία και άρνηση του ατόμου να αποδεχθεί ένα συναίσθημα ή ένα γεγονός «ως έχει» το καθιστά αδύνατο να το καθορίσει και να το περιορίσει ώστε αργότερα να το μεταμορφώσει σε μια λειτουργική για τον ίδιο/ίδια κατάσταση. Μπορεί να είναι μια πεποίθηση που επαναλαμβάνεται στο πίσω μέρος του μυαλού μας ή μια κατάσταση στην οποία δε θέλουμε να βάλουμε όρια στον εαυτό μας και στους άλλους ( για τους λόγους του ο καθένας μας).Αυτό προοδευτικά όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε μια αυτοπεριοριστική /αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και τρόπο σκέψης που περισσότερο μας απομακρύνει από μια ρεαλιστικά  χαρούμενη ζωή παρά μας προστατεύει!
  Στους ρυθμούς που ζούμε σήμερα είναι συνηθισμένο σενάριο μία ρουτίνα γεμάτη στρες, τα πράγματα όμως δε χρειάζεται είναι έτσι. Το άγχος για τη δουλειά ή για τις σχέσεις, ένα συναίσθημα κενού ή ανικανοποίητου και μια εσωτερική θλίψη που δεν εκφράζεται είναι σημάδια που θα σας έλεγαν ότι κάτι δεν πάει καλά, εντοπίστε τα! Το ίδιο το σώμα σας σας δείχνει πάντα ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα σας : προβλήματα πέψης, αϋπνία-δύσπνοια, αλλεργίες, υψηλή/ χαμηλή πίεση, αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη μνήμη, αυξημένη/ μειωμένη όρεξη για φαγητό, έλλειψη κινητοποίησης για δουλειά ή για άθληση, απώλεια σεξουαλικής διάθεσης και φροντίδας, εξαρτήσεις. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις ενδείξεις ότι κάπου η ισορροπία μεταξύ ψυχής-σώματος-πνεύματος έχει απορυθμιστεί. Και αυτό μπορεί να κοστίσει την ευτυχία, πράγματι!
Γιατί η χρόνια αρνητική ψυχολογία μπορεί να γίνει αύριο ασθένεια * καθώς όλες ανεξαιρέτως οι ασθένειες είναι ψυχοσωματικές κατά τη γνώμη μου. Η ψυχολογία μας είναι ο ισχυρότερος προστάτης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τα κύτταρά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί που ακούνε πιστά καθετί που τους λέμε ( ή δεν λέμε…)
Το να επενδύσει κάποιος το χρόνο του και την ενέργειά του στο να μάθει τον πραγματικό του εαυτό και να αποκτήσει μηχανισμούς λειτουργικής και ωφέλιμης ανταπόκρισης στην πραγματικότητά του είναι θησαυρός που δε μετριέται με κανένα μέσο ή μονάδα. Τολμήστε να μιλήσετε σε κάποιον. Φτιάξτε τη ζωή σας όπως θέλετε ΕΣΕΙΣ ! Σήμερα! Το «αύριο» μπορεί είναι ήδη αργά…


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: