Αρθρογραφία


Τι ΔΕΝ Πρέπει Να Λέμε Σε Κάποιον Που Έχει Μια Κρίση Πανικού;

Τσιάκου Γεωργία | 23/09/2017

Της Γεωργίας Τσιάκου
Συμβούλου Αυτοεκτίμησης

Δεδομένου ότι οι κρίσεις πανικού είναι ένα καθημερινό φαινόμενο πλέον και μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος ή ώρα, διάφοροι άνθρωποι μπορεί να σπεύσουν για να βοηθήσουν το άτομο σε ανάγκη.
Διαβάστε προσεχτικά κάποιες ιδέες για το τι να πείτε και τι όχι σε κάποιον που πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε:

"Απλά ηρέμησε... "
Αν πείτε σε κάποιον το παραπάνω, ο πάσχων αισθάνεται σαν να υποδηλώνετε ότι ΔΕΝ έχει τον απόλυτο έλεγχο των συμπτωμάτων του. Αν κάποιος έχει μια κρίση πανικού και μπορούσε να ηρεμήσει....   θα το έκανε! Μπορεί να νομίζετε ότι βοηθάτε στην ανακατεύθυνση του ατόμου αλλά στην πραγματικότητα μπορεί απλώς να τον αναγκάζετε να συνειδητοποιήσει την αδυναμία του απέναντι  στα συμπτώματά του πιο έντονα. Αντί να δίνετε οδηγίες, προσπαθήστε να πάρετε «μαζί σας» το άτομο στο να ηρεμήσει : δείξτε του πως  να πάρει βαθιές αναπνοές σε πρώτο χρόνο και  κάντε μαζί μια καθοδηγούμενη απεικόνιση . Χρησιμοποιώντας τέτοιες τεχνικές, θα είστε σε θέση να ηρεμήσετε το άτομο ενώ ταυτόχρονα θα αισθανθείτε μαζί ασφαλείς και κατανοητοί.

"Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις “έτσι”... "
Πιθανότατα, ο πάσχων από την κρίση πανικού ΔΕΝ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι τόσο ανησυχητικό! Ακόμη και αν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, ο άνθρωπος εξακολουθεί να μην μπορεί να σταματήσει την κρίση από την πορεία της (ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό) . Η ενδυνάμωση της υποψίας ότι ο φόβος του ατόμου είναι αβάσιμος και παράλογος μπορεί στην πραγματικότητα μόνο να αυξήσει την αίσθηση του άγχους του! Προσπαθήστε να είστε μια φωνή ενθάρρυνσης. Χρησιμοποιήστε μια χαλαρωτική μεν αλλά σταθερή φωνή και απλά θυμίστε στον πάσχοντα ότι είστε εκεί για εκείνον.

" Δεν ντρέπεσαι να κάνεις “έτσι” ? "
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ήδη ντροπιασμένοι για το γεγονός ότι πρέπει να διαχειριστούν μια κρίση πανικού σε κοινή θέα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνουμε την ευθραυστότητα του ατόμου αυτού. Αντίθετα προσπαθήστε να επιβεβαιώσετε τη δύναμή του! Πείτε του ότι είστε εκεί για να τον/την υποστηρίξετε  και ότι δεν έχει τίποτα να ντρέπεται. Φράσεις όπως: "Κάνεις μια σπουδαία δουλειά", "Θα περάσει" ή "Είμαι εδώ για σένα", μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αισθάνεται πιο σίγουρος σε μία τέτοια ευάλωτη στιγμή που στην πραγματικότητα μπορεί να έρθει για τον καθένα μας.

"Μήπως απλά ...υπερβάλλεις τώρα? "
Αυτές οι λέξεις μπορούν να αποθαρρύνουν τρομερά έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε κρίση. Του είναι ήδη αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά ακόμη πιο δύσκολο όταν οι άλλοι ελαχιστοποιούν την "σπουδαιότητα" της εμπειρίας του, η οποία στα μάτια είναι πολύ αληθινή ! Το άτομο αυτό αντιλαμβάνεται συχνά αυτές τις κρίσεις ως τρομακτικές και λέγοντας του ότι αντιδρά υπερβολικά μπορεί να του  κάνει πιο δύσκολο το  να ηρεμήσει.

Πέραν αυτών θα έχετε πάντα καλύτερα αποτελέσματα εάν βάλετε το άτομο να κάτσει κάπου άνετα, σε μια πιο ήσυχη περιοχή, μακριά από άλλους ανθρώπους.Είτε έξω όπου μπορεί να πάρει φρέσκο αέρα είτε μέσα σε κάποιο δωμάτιο στο οποίο μπορεί να αισθάνεται λιγότερο αποσπασμένος και ασφαλέστερος. Εάν από την άλλη αισθάνεστε αβέβαιοι για το τι να πείτε ή να κάνετε,γιατί δεν έχουμε πάντα όλοι την ίδια υπομονή και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε σιωπηλά να μείνετε δίπλα του σταθερά διατηρώντας την ψυχραιμία σας καθώς η κρίση πανικού υποχωρεί. Μερικές φορές αυτό αρκεί...

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: