Αρθρογραφία


Πώς Μπορείτε Να Κρατήσετε Ζωντανή Μια Σχέση Μετά Τον Ερχομό Ενός Παιδιού;

Τσιάκου Γεωργία | 28/10/2017

Της Γεωργίας Τσιάκου
Συμβούλου Ψυχικής Υγείας
Η μετάβαση από την ύπαρξη ενός ζευγαριού σε μια «οικογένεια» θα σας γεμίσει με χαρά, αλλά πιθανότατα θα  μετατρέψει και τον κόσμο σας ανάποδα! Καθώς εσείς και ο σύντροφός σας προσαρμόζεστε στις νέες σας ευθύνες ως γονείς, θα βρείτε ότι έχετε λιγότερο χρόνο ο ένας για τον άλλο ( ναι, από αυτόν που ήδη ήταν μειωμένος λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων). Πώς διατηρείτε τη σχέση σας ισχυρή όταν το νέο σας μωρό απαιτεί τα συναισθήματα, το χρόνο και την ενέργεια σας λοιπόν; Τι μπορείτε να κάνετε για να μείνετε κοντά;
Όπως κάθε σχέση έτσι και η συγκεκριμένη χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές. Κάθε μέρα, δεν έχει σημασία πόσο κουρασμένοι είστε, ξοδέψτε χρόνο με τον σύντροφό σας για να μιλήσετε για την ημέρα σας, τα συναισθήματά σας και τις ανησυχίες σας. Μην ξεχνάτε μια γρήγορη αγκαλιά ή ένα φιλί: μπορεί να μην σας κάνουν και τόση εντύπωση αλλά κρατάνε μια σωματική και καταπραϋντική επαφή με τον άλλον που του δίνει κουράγιο και αποδοχή. Μην παίρνετε το σύντροφό σας ως δεδομένο, είναι εύκολο απλά να βαρεθείτε, ειδικά εάν είστε μαζί πολύ καιρό.
Προσπαθήστε να στηρίξετε και να ενθαρρύνετε το ταίρι σας και φροντίζετε να μιλάτε για διάφορα θέματα και εκτός από τα  του παιδιού. Το πιο σημαντικό πράγμα σε κάθε σχέση είναι η επικοινωνία. Εάν συνεχίσετε να μιλάτε και να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας, θα διατηρήσετε αυτόν τον ισχυρό δεσμό. Γιατί όταν υπάρχει ένα γερό οικοδόμημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αγάπης στο ζευγάρι τότε μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές που εμπεριέχονται στο μεγάλωμα ενός παιδιού.
    Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τέλειοι «νέοι» γονείς . Γι’ αυτό και θα σας πρότεινα να μην παίρνετε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά και να αφήσετε κάτω τη σφεντόνα που έχετε έτοιμη για τον σύντροφό σας. Τα αμοιβαία «κατηγορώ» και τα παράπονα δε θα σας βγάλουν πουθενά και αντιθέτως θα δημιουργήσουν μια διάθεση απομάκρυνσης. Εάν γίνεστε για πρώτη φορά γονείς, ζητήστε από έναν έμπειρο να σας εξηγήσει τι να περιμένετε ( αυτό ισχύει είτε είστε ο πατέρας είτε η μητέρα: όλοι βοήθεια θέλουμε...). Σε ότι αφορά το παιδί μην μονοπωλείτε είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη. Φροντίστε όσα περισσότερα το αφορούν να τα κάνετε Μαζί. Αυτό σας δένει καθώς συμμετέχετε ενεργά και οι δύο, οι ευθύνες και η κούραση μοιράζονται αλλά ταυτόχρονα μοιράζεται και η ευχαρίστηση. Απ’ την άλλη προσπαθήστε εάν μπορείτε να κλέβετε πάντα λίγο χρόνο μόνοι σας, ως ζευγάρι : το ότι ήρθε το παιδί δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα έπρεπε να χάσετε την ερωτική και την ατομική σας ταυτότητα. Ίσα ίσα που μια υγιή ισορροπία θα ήταν και το καλύτερο παράδειγμα για τον νέο άνθρωπο που «ρουφάει» σα σφουγγάρι ερεθίσματα από εσάς.
     Η ύπαρξη μιας οικογένειας θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα αγώνες, αλλά υποτίθεται ότι είναι κάτι διασκεδαστικό και πρωτόγνωρο! Χαλαρώστε λοιπόν και απολαύστε ο ένας τον άλλον, γελάστε με τα λάθη σας .  Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην το κάνετε .


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: