Αρθρογραφία


Βουλιάζει Μέσα Στον Πολιτικό Φασισμό Η Παράταξη Τζουλάκη

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 23/07/2016

Εισαγωγούλα
Στο προηγούμενο φύλλο του «Π» αναφερθήκαμε στην πολιτικά άνανδρη απόφαση να κλείσουν τα φώτα  σε εκδήλωση που προλόγιζε η δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης του Τζουλάκη, Νόρα Γαλανοπούλου. Στο άρθρο με τίτλο «Έσβησαν Τα Φώτα Στην Γαλανοπούλου Για Να Αποδείξουν Ότι Τους Ανήκει Ο Γαλαξίας», διάβασες την καταγγελία της Ένωσης Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και τις θέσεις των πολιτικών παρατάξεων πλην της παράταξης του ΚΚΕ που εκπροσωπείται από τον Βρεττό και του Συλλόγου Εργαζομένων Νέας Σμύρνης, οι οποίοι προτίμησαν να κωφεύσουν σε δημόσια τοποθέτηση σε τέτοιου είδους κινήσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου. Στο εν τω μεταξύ η Νόρα Γαλανοπούλου, με ανάρτηση της στο Facebook κάτι ψέλλισε για το θέμα αλλά μάλλον έπειτα από πιέσεις, αφαίρεσε όλα τα σχόλια.

Το δράμα του Δημακη
Το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο όπου με επιστολή πρωτοκολλημένη η Ένωση Συντακτών ΗΤΛΣΥΜ ζητούσε από το δημοτικό συμβούλιο να καταρτιστεί κανονισμός λειτουργίας του Γαλαξία και των υπολοίπων δημοσίων χώρων. Ο μόνος που με ένσταση του αρνήθηκε να διαβαστεί η επιστολή ήταν ο Κούπας, γνωστός για τα «φιλοδημοκρατικά» του αισθήματα, που όμως γρήγορα απορρίφθηκε από την Απέργη. Ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό δράμα να το ζούσε ο Δημάκης που τύποις «αναγκάστηκε» λόγω θέσης να αναγνώσει δημόσια την επιστολή - για κάποιο άγνωστο λόγο περιφέρεται κάνοντας αρνητικά σχόλια κατά του «Π».

Ο “απειλούμενος” Τζουλάκης
Αμέσως πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Τζουλάκης αναγνωρίζοντας προσωπικό αποκλεισμό εναντίον του συνεργάτη του «Π» και ταμία της Ένωσης Συντακτών, Δημήτρη Πετρόπουλο, από δημόσιο χώρο λέγοντας «πραγματικά εκείνη την ημέρα που γινόταν η εκδήλωση στον Γαλαξία και ήταν ομιλήτρια η κ. Γαλανοπούλου εγώ τους είπα να μην επιτρέψουν στον κ. Πετρόπουλο να μην πάρει πλάνα από την συγκεκριμένη εκδήλωση». Ο λόγος για τον οποίο το έκανε -  σύμφωνα με τα λεγόμενα του -  «διότι δεν έχει πάρε δώσε με τον συγκεκριμένο κύριο» είναι ότι σε ΆΛΛΗ εκδήλωση που διοργάνωνε ο Ζαβός ο συνεργάτης μας απείλησε κατά την άποψη του δημάρχου απείλησε (;!;) την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.  «Θα μου το πληρώσεις αυτό που έχεις κάνει» φαίνεται να είχε πει κατά την άποψη του Τζουλάκη ο συνεργάτης της Ένωσης Συντακτών. Για αυτό τον λόγο τόνισε ο δήμαρχος «τον συγκεκριμένο κύριο στις εκδηλώσεις όπου μπορώ και παρευρίσκομαι  δεν θα τον αφήνω να τραβάει πλάνα […] έχω και άλλες περιπτώσεις αλλά αυτές θα πάνε στον εισαγγελέα».

Ποινικομανία
Καταρχήν αφού έχει τόση καλή γνώση των νομικών και νιώθει ότι πλήττεται η αξιοπρέπεια του, ο Τζουλάκης θα πρέπει να γνωρίζει ότι να κατηγορεί κάποιον  δημόσια για λογαριασμό τρίτου δεν είναι και τόσο φρόνιμο νομικάς. Σε δεύτερη φάση είναι προφανές ότι κανένας συνεργάτης της Ένωσης Συντακτών δεν είναι σε θέση να απειλήσει κάποιον κατά κύριο λόγο διότι το σωματείο είναι επαγγελματικό και επομένως και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επομένως δεν μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη για τα μέλη του (καλό είναι να κοιτάξει ο δήμαρχος Τζουλάκης τις απευθείας αναθέσεις στις ΜΚΟ που επιλέγει ο ίδιος να έχουν οικονομικά οφέλη). Τρίτον, οι συντάκτες και το έντυπο ο «Π» δεν μπορούν να απειλήσουν διότι όλα τα κακώς κείμενα της παράταξης Τζουλάκη δημοσιεύονται  ούτως ή άλλως και η έννοια της απειλής παύει να υφίσταται έστω και φιλολογικά για κάτι που έχει συμβεί. Τον λόγο πήρε και η Απέργη μόνο και μόνο επειδή αναφέρθηκε το όνομα της. Μάλλον δεν είχαν συνεννοηθεί με τον δήμαρχο για την ακριβή σύνταξη της «απειλής» και ίδια είπε ότι η πρόταση ήταν «θα το πληρώσεις», χωρίς το «μου» και μάλιστα το άκουσε σιγανά. Φαίνεται ο δήμαρχος παρόλη την απουσία του από το συμβάν μπορεί να ακούει και σιγανούς ήχους ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση ο Δημήτρης Πετρόπουλος λαμβάνοντας τον λόγο δημόσια απέκρουσε τους δήθεν ισχυρισμούς ως αναληθείς.

Συντετριμμένη
Η Γαλανοπούλου
Η Γαλανόπουλου φανερά ενοχλημένη περιέγραψε εκείνο το βράδυ ως «οδυνηρό» με ανεβασμένη πίεση και αναγκάστηκε να πάρει χάπια για να συνέλθει. «Βεβαίως ρόμπα έγινα, όταν είχαμε καλεσμένους 50 άτομα μέσα, επώνυμους, συγγραφείς και λογοτέχνες, μπορούσαμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε διαφωνία προσωπική  δική μας και οποιαδήποτε αρνητική στάση απέναντι στους δημοσιογράφους […] Από κει και πέρα ο τρόπος που φέρθηκαν σε μένα οι υπάλληλοι του πολιτιστικού οργανισμού είναι ανεπίτρεπτος. Περίμενα μέχρι τώρα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού (σσ Χατζαντουριάν) να με πάρει και να μου ζητήσει μία συγγνώμη την οποία και απαιτώ τώρα δημοσίως- δεν έγινε. […] Γίναμε ρεζίλι ομαδικά και συνολικά και συλλογικά  συμπολίτευση και αντιπολίτευση όλοι σύσσωμοι διότι εκπροσωπούσα τον δήμο εκείνη την στιγμή […] γίναμε ρεζίλι διότι εμείς (σσ ο δήμος) έχουμε με τον κ. Πετρόπουλο μία συνεχή κόντρα και σε τελευταία ανάλυση εγώ υπερασπίζομαι ανεξαρτήτως της ελευθεροτυπία να κάνει την δουλειά της και οι πολιτικοί να κάνουμε την δική μας […] Περιμένω από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού μία συγγνώμη σε μένα και την συγγραφέα για εκείνο το βράδυ […] αν έδωσε διαταγές ο ίδιος στους υπαλλήλους να κατεβάσουν να αναλάβει την πολιτική ευθύνη διαφορετικά πρέπει να γίνει επίπληξη στους υπαλλήλους οι οποίοι κατέβασαν τα φώτα για να μην γίνει η εκδήλωση. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν κατεβάζουμε φώτα στους διανοούμενους!» Είναι προφανές και από τα λεγόμενα της Γαλανοπούλου ότι ο δήμαρχος μονομερώς έχει δημιουργήσει προσωπική κόντρα για λόγους γνωστούς μόνο στον ίδιο με τον συνεργάτη της Ένωσης Συντακτών, Δημήτρη Πετρόπουλο. Την προσωπική του κόντρα ο δήμαρχος  προσπαθεί να την συγκαλύψει μέσα από ένα πέπλο δημοτική ευρυθμίας και σύμφωνα με δηλώσεις του να ποινικοποιήσει.  Σε επόμενα άρθρα θα αποκαλύψουμε τι λένε και οι συμπολίτες μας για την κατάντια της Νέας Σμύρνης που χωρίς φόβο αποκαλύπτει κάθε μήνα ο «Π» στην περίπτωση που θέλει ο δήμαρχος να τους συμπεριλάβει «στον δρόμο για τον εισαγγελέα».

Κουτελάκης
freedom fighter
Αμέσως μετά μίλησε ο Κουτελάκης ο οποίος εγκάλεσε τον Τζουλάκη στην τοποθέτηση του να μην αφήνει τα ΜΜΕ στους δημόσιους χώρους. «Από πού και ως που θα απαγορεύουμε στα δίκτυα της πόλης όταν είναι παρόντα εδώ (σσ δημοτικό συμβούλιο) και μας μαγνητοσκοπούν και η ευθεία συνέπεια αυτών που λέτε είναι να τους στερήσετε το δικαίωμα να μαγνητοφωνεί το κορυφαίο όργανο- όχι την εκδήλωση των Ανεμοτήσιων και το βιβλίο της Γαλανοπούλου που παρουσίαζε –εδώ μαγνητοσκοπείται η κορυφαία εκδήλωση που τσακωνόμαστε που μπορεί να υπερβαίνουμε καμιά φορά τους εαυτούς μας, που έχουμε αντεγκλήσεις […] δεν υπάρχει στις δημοκρατίες το μέσο σου απαγορεύω να μαγνητοσκοπείς».

Η “πρόσκληση”
της Απέργη
Η Απέργη δεσμεύτηκε να καλέσει όλα τα ΜΜΕ της πόλης για να παρουσιάσουν τα έγγραφα τους σε εκείνην ως προς την νομιμότητα δημοσιογραφικής κάλυψης (;). Μάλλον δεν γνωρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να πάρει την έγκριση της Απέργη για να μαγνητοσκοπήσει για να καταγράψει την δημόσια συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου ή οποιαδήποτε δημόσια σε δημόσιο χώρο εκδήλωση. Παρόλα αυτά την πληροφορούμε ότι είμαστε αναγνωρισμένο επαγγελματικό δημοσιογραφικό σωματείο από το Πρωτοδικείο (αυτά μπορεί να δει οποιοσδήποτε και στην ταυτότητα της εφημερίδας). Θα ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον αν τολμά πολιτικά να το κάνει διότι ανάλογα έγγραφα θα καλεστούν να προσκομίσουν και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πανταζής ιδιοκτήτης της εφημερίδας  «Η Φωνή της Νέας Σμύρνης», η Ζαχαρένια Λαρεντζάκη με τον σύζυγο της  εκδότες της εφημερίδας «Ο Δημοσιογράφος» που παλιότερα λάμβανε χρήματα για δημοσίευση προκηρύξεων και ανακοινώσεων του δήμου, τους «Νέους Ορίζοντες», την «Smyrna Today», κτλ. Μέχρι σήμερα δεν  έχει πράξει τίποτα. Μόνο λόγια.
 
Η “Δημοκρατία” τους έχει τα δικά τους όρια
Αυτό που δεν είχε υπολογίσει η Απέργη ήταν τελικά η στάση του Κουτελάκη που άλλαξε το σκηνικό των ισορροπιών στο δημοτικό συμβούλιο περί δημοκρατικότητας. Το λόγο ζήτησε ο Γιάννης Φραγκούλης εκπρόσωπος της Πόλης Ανάποδα. Έτσι απλά και πολιτικά φασιστικά η Απέργη έληξε την συζήτηση διότι προέβλεπε ότι θα γίνει συζήτηση για την πραγματική δημοκρατία και όχι εκείνη που οραματίζονται κατά τα λεγόμενα τους ο Τζουλάκης και αυτοί που τον στηρίζουν. Του κάκου διαμαρτυρόταν ο Φραγκούλης να πάρει τον λόγο και να τοποθετηθεί για την ελευθερία του Τύπου. «Κατήγγειλε με ρε παιδί μου» ήταν η απάντηση της Απέργη. Τόση πολιτική αλαζονεία πια! «Θα διαλύσω το δημοτικό συμβούλιο αυτήν την στιγμή!» είπε ο Φραγκούλης. «Δεν τηρείτε καν τον νόμο!» φώναξε ο Βρεττός. Χαμός στην αίθουσα! Η αντίδραση της Απέργη στην δημοκρατία  ήταν να σταματήσει την συνεδρίαση για δέκα λεπτά. Μετά την διακοπή η Απέργη έφτασε στο σημείο να θέσει σε ψηφοφορία ΑΝ θα μιλήσουν όλες οι παρατάξεις. Τελικά ο Φραγκούλης αναίρεσε και προασπίστηκε το δικαίωμα οποιουδήποτε που θέλει να καλύψει δημοσιογραφικά εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους.  Πρόσθεσε ότι όποιος πολιτικός έχει προσωπικά με κάποιο ΜΜΕ  δεν είναι δυνατόν να  του απαγορεύει να καλύπτει εκδηλώσεις επειδή δεν είναι φιλικά προσκείμενο. «Πρέπει να θεωρούμε χωρίς καμία συζήτηση και πέραν και έξω από αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος ότι οποιοσδήποτε μπορεί και πρεπει να έχει πρόσβαση να καταγράφει και να καλύπτει δημοσιογραφικά όλα τα γεγονότα εκτός αν για τον οποιονδήποτε λόγο ο ίδιος ο δημιουργός κάποιου έργου θεωρεί ότι για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει αυτό να γίνει με τους δικούς του όρους, μόνο και μόνο τότε» .
Η διάθεση του Τζουλάκη για αποκλεισμό των ΜΜΕ φαίνεται να απομονώνει τον δήμαρχο μερικώς και εντός της παράταξης του και σίγουρα κοινωνικά. Καθόλη την συνεδρίαση κατι τις προσωπικές καταγγελίες της Γαλανοπούλου ο Χατζαντουριάν παρέμενε σιωπηλός και “λουφαγμένος”. Γιατί άραγε;


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: