Αρθρογραφία


To χαβά του ο Χατζαντουριάν

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 29/09/2020

Το Χαβά του ο Χατζαντουριάν

Σε παλαιότερο τεύχος του «Π» είχαμε κάνει εκτενή αναφορά στη μηδενική μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του Πολιτιστικού Οργανισμού λόγω της Πανδημίας  COVID–19,  όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην αναμόρφωση της 18-5-2020.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Βαγγέλης Χατζαντουριάν και το Διοικητικό του Σύμβούλιο (όσοι ψήφισαν υπέρ) αποφάσισαν τότεσχεδόν όλα τα ποσά που προέρχονται από ακυρώσεις - μειώσεις δράσεων, διοργανώσεων και αγώνων να πάνε αλλού ΕΝΤΟΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού!

Έτσι, και ενώ μπορούσαν να «αποταμιευθούν» 356.000 ευρώ προσωρινά, οι 333.000 προϋπολογίσθηκαν τότε πως θα ξοδευτούν σε άλλες υπηρεσίες, βελτιώσεις και γενικότερες προμήθειες, με τα υπόλοιπα μόνο 25.000 ευρώ να καταλήγουν στο αποθεματικό του νομικού προσώπου.

Έκτοτε, σε καμία από τις επόμενες αναμορφώσεις δεν είδαμε κάποια μείωση του συνολικού Προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίσουμε σκωπτικά «Το βιολί του ο Χατζαντουριάν» .

Με τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό να έχουν χτυπηθεί βάναυσα ως προς τους όρους που πραγματοποιούνται –σε σχέση με τα αυξημένα μέτρα COVID-19 –τί συνέχισε και συνεχίζει να λέει ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν στους πολίτες μέσω του νέου προϋπολογισμού; Λέει πως, ότι και να συμβεί, κορωνοΐός ή όχι, ύφεση ή όχι, ανεργία ή όχι, ακυρώσεις δράσεων ή όχι, θέλουν, δεν θέλουν οι πολίτες, ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΠΑΛΙ για πολιτισμό έως 2.600.000 ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τελικά ο θεσμός των Αθλοδιακοπών, αφού «ζαλίστηκε» από τις ακυρώσεις, τελικά πραγματοποιήθηκε με μέτρα που – όπως γράφτηκε – ήταν τα προβλεπόμενα. Έτσι, πριν φτάσουμε στις Ιωνικές Γιορτές, ακυρώθηκαν δημιουργική απασχόληση και εκδηλώσεις στο Ψηφιακό Μουσείο.

Με την πανδημία να παρουσιάζει, δυστυχώς, μόνο προσωρινή ύφεση,ο Πολιτιστικός Οργανισμός προγραμμάτισε, αποφάσισε και κατά ένα μεγάλο μέρος πλήρωσε τα έξοδα των Ιωνικών Γιορτών–έπρεπε να είναι έτοιμος είπε η Κλαίρη Δεληγιάννη, λες και επρόκειτο για υπηρεσία πρώτης ανάγκης.

Οι Ιωνικές Γιορτές είναι ένας θεσμός που εν γένει είναι επιτυχημένος. Φέτος όμως, λόγω μέτρων COVID-19, αλλά φυσικά και λόγω ατομικών μέτρων προσωπικών επιλογών, απευθύνθηκε σίγουρα σε πολύ μικρότερο κοινό.

Μάλιστα, βάσει μέτρων ΕΟΔΥ, η χωρητικότητα του σχετικά μικρού χώρου διεξαγωγής ήταν περιορισμένη και πρόσφαταμειώθηκε επιπλέον από 65% σε 50%.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού, λειτουργώντας με φαντασία –εκτός εποχής – επεκτείνει το θεσμό φέτος και στον υπαίθριο χώρο του Ιωσηφόγλειου, δικαιολογώντας έτσι περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες και, λογικά, υψηλότερο κόστος.

Έτσι, φέτος, οι αποφάσεις ανάθεσης που αφορούν τις Ιωνικές γιορτές, όσες δεν είναι σε ανάθεση «πακέτο» με άλλες υπηρεσίες άλλων δράσεων, φτάνουν τις 300.000 ευρώ.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να γίνει δημόσια γνωστό αν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου γνωρίζουν ακριβώς πόσο θα στοιχίσουν συνολικά φέτος με όλα τα περιφερειακά έξοδα οι Ιωνικές Γιορτές και οι σχετικές τους δράσεις 

Οι 2 τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου αλλά και ο Σεπτέμβριος δεν ξεκίνησαν δυστυχώς καλά καθώς, λόγω COVID-19, αρκετοί Δήμοι ακύρωσαν τις δράσεις τους ενώ και η Περιφέρεια Αττικής ακύρωσε δράσεις της διάρκειας 2 εβδομάδων.

Στη Νέα Σμύρνη, οι Ιωνικές γιορτές–με τα προβλεπόμενα μέτρα φυσικά – ξεκίνησαν, ενώ κάθε εβδομάδα κάποιοι ζουν το δράμα «νέων μέτρων», τα οποία – μέχρι σήμερα – «κουρεύουν» κάθε φορά τη χωρητικότητα.

Παρόλα αυτά, και με μεγάλη μερίδα της καταγεγραμμένηςκοινής γνώμης να δηλώνει πως είναι λάθος να γίνουν φέτος οι γιορτές, ο θεσμός συνεχίζεται όπως έχει προϋπολογισθεί, αν και απευθύνεται πλέον σε πολύ λιγότερους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού ουδείς ζήτησε –όπως φαίνεται από τη Διαύγεια – να κυρωθούν οι Ιωνικές Γιορτές, παρόλο που ήταν και είναι ξεκάθαρο πως το κοινό θα συρρικνωθεί πολύ λόγω μέτρων και «φόβου».

Δυστυχώς, η πορεία της πανδημίας είναι δυναμική και πιθανόν, λόγω περαιτέρω μέτρων, να μην πραγματοποιηθούν μικρό ή μεγαλύτερο μέρος από τις δράσεις των Ιωνικών Γιορτών που έχουν προγραμματιστεί από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι τη λήξη τους, οπότε προϋπολογισμένα ποσά που αναγράφονται στο παρόν άρθρο, να μην πληρωθούν.  Οπότε και θα επανέλθουμε υπολογίζοντας το τελικό κόστος των πραγματικών ενταλμάτων πληρωμής, όπως αυτά θα συνδέονται και με τις αντίστοιχες δημόσιες συμβάσεις που αναρτώνται δημόσια στο ΚΗΜΔΣ

Και ενώ ο κόσμος ζούσε και ανέπνεε για το θεσμό του HistoricRunαλλά και του NightRun, που είχε ακυρωθεί κοντά στην καραντίνα, «σκάει ακόμη μια βόμβα». Με τα κρούσματα να ξεπερνάνε τα 250 ημερησίως και τις ΜΕΘ να γεμίζουν, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ακυρώνει τα δύο eventsδιότι «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΧΑΝΟΤΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ».

Είδαμε λοιπόν το λόγο που ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού αποφάσισε την αναβολή των αγώνων. 

Βέβαια, πιθανό κανείς να μην κατάλαβε γιατί αν γίνονταν οι δύο αγώνες «θα χανόταν το μήνυμα της γιορτής του αθλητισμού και του πολιτισμού».Πως, δηλαδή, 5000-6000 δρομείς δίπλα-δίπλα στην εκκίνηση, στις απονομές, στις φωτογραφίες και οπουδήποτε αλλού θα χαλούσαν το πνεύμα;Πως γίνεται δύο μαζικότατα γεγονότα -που, όντως, κάθε χρόνοτο ένα πουεπαναλαμβάνεται έχει επιτυχία – θα χάλαγε το πνεύμα του αθλητισμού και του πολιτισμού;Πως οι κοσμοσυρροές χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία Νέας Σμύρνης θα ήταν η αιτία να χαθεί το πνεύμα;

 

Ακριβώς το αντίθετοΈτσι καλλιεργείται, προστατεύεται, τιμάται και μεταλαμπαδεύεται τόσο το αθλητικό, όσο και το πολιτιστικό μήνυμα. Με τη μαζικότητα!

Ίσως, βέβαια, πιο σκεπτόμενα μυαλά να «είδαν» πως πολλοί συμμετέχοντες, ίσως δεν θα ήθελαν να συμμετέχουν μαζικάλόγω συνθηκών COVID-19.

Κάτι, ίσως, δεν μοιράστηκε πλήρως στο δημόσιο μήνυμα ακύρωσης ο Πρόεδρος Χατζαντουριάν με τους πολίτες;; Δεν έχει φανεί άλλωστε κάποια διάθεση να ακυρώνει προληπτικά πολιτιστικά γεγονότα– όπως όταν, μεταξύ άλλων, ακυρώθηκαν οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Περιφέρειας μέχρι 31 Αυγούστου, οι Ιωνικές Γιορτές για το ίδιο διάστημα δεν ακυρώθηκαν. Δεν είχε φυσικάτέτοια υποχρέωση.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προκάλεσε παραγωγικά άλλους οργανωτές να μην ακυρώνουν πολιτιστικά γεγονότα αλλά να δέχονται τις προκλήσεις και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα...Άρα, μάλλον δεν είναι fan των ακυρώσεων, ειδικά μάλιστα όταν, όπως ο ίδιος λέει «ήμασταν σε ετοιμότητα να εφαρμόσουμε τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».

Στην υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού –λόγω ακυρώσεων – είδαμε κατ’ αρχήν τα υπόλοιπα των δύο κωδικών των αγώνων να μην μηδενίζονται πλήρως έχοντας υπόλοιπο σύμφωνα με το πρακτικό 9-9-2020, υπόλοιπα 5.000 και 10.000 ευρώ, ενώ τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί –πλην υπολοίπων φυσικά – πάνε αντίστοιχα μεταξύ άλλων σε κλιματιστικά χώρων του ΝΠΔΔ, σε extraσυντήρηση  κολυμβητηρίου, συντήρηση γηπέδων κλπ.

Ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ακριβώς ο ίδιος, ύψους 2.600.000 εκ ευρώ περίπου. «Το χαβά του ο Πρόεδρος». Ότι και να γίνει πάντα θα προϋπολογίζει να ξοδέψει το ίδιο ποσό.

Υπάρχουν όμως και απορίες.

Αφού υπήρχαν τόσες άλλες ανάγκες που σχεδόν όλα τα ποσά των ακυρώσεων Δημιουργικής Απασχόλησης, εκδηλώσεων Ψηφιακού Μουσείου και των 2 αγώνων πήγαν σε επίπεδο προϋπολογισμού σε αυτές, πως έτυχε αυτές οι ανάγκες να μην είναι προϋπολογισμένες καθόλου ή να είναι υπο-εκτιμημένες στην αρχή της χρονιάς;

Γιατί δεν είχαν αυτές οι ανάγκες προτεραιότητα και, αν περίσσευαν ποσά, να κατευθύνονταν σε δράσεις σαν αυτές που φέτος δυστυχώς ακυρώθηκαν;

Ποιος ο λόγος που έχουν μείνει υπόλοιπα σε δράσεις που ακυρώθηκαν;

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και το ΔΣ του Νομικού Προσώπου «πιστεύουν ή όχι στον COVID-19;».Ρητορική φυσικά η ερώτηση…

Αλλά, πόσο εύκολα θα μπορούσαναπλά να αναφέρουν πως λόγω COVID-19 αναβάλλονται οι δύο αγώνες; Αντιθέτως, σε καμία ανακοίνωση σχετική με τους αγώνες δεν είναι κάπου γραμμένο πως λόγω COVID-19–δηλαδή για την έστω και προληπτική προστασία των συμμετεχόντων – αναβάλλονται οι αγώνες. Διαβάσαμε, βέβαια, αρκετό «μελό» περί προστασίας του πνεύματος των αγώνων αλλά και για την ετοιμότητα για την τήρηση των μέτρων.

Τέλος, δεν θα χαρακτηρίζαμεδαιδαλώδη τον Προϋπολογισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού. Μια χαρά συντάσσεται, αναπροσαρμόζεται και είναι κατανοητός όταν ξέρεις να διαβάζεις τέτοιους Οικονομικούς Πίνακες. Θα χαρακτηρίσουμε όμως –επιτέλους – επιτυχημένη την προσπάθεια του Προέδρου να πακετάρει, με έναν άλλο νόμιμο τρόπο, υπηρεσίες του ίδιου προμηθευτή –είτε μέσω διαγωνισμού, είτε μέσω απευθείας ανάθεσης – σε μία απόφαση και όχι σε περισσότερες μικρότερες, απλωμένες μέσα στη διάρκεια της χρονιάς. Έστω, μετά από τόσα χρόνια, κατάλαβε έναν άλλο τρόπο διαχείρισης αποφάσεων. Ο οποίος μάλιστα, νόμιμα, περιορίζει αισθητά τις απευθείας αναθέσεις, αλλά και δημιουργεί χώρο για άλλες. Βοηθάει και τους υπαλλήλους να μην αναρτούν πολλές ΑΔΑ.Όχι τίποτε άλλο, μην φορτώνεται και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: