Αρθρογραφία


Συμβούλιο Οκτωβρίου 2016 «Το Μεγαλείο» Του Κούπα Και Λίγο Χατζαντουριάν Παραδοσιακά

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 26/11/2016

Τεχνικό πρόγραμμα με νέα μελέτη για λαμπτύρες

Στην Αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος, το θέμα της αντικατάστασης λαμπτήρων ξαναήρθε στην επιφάνεια μερικώς, ενώ δόθηκαν εξηγήσεις στην παράταξη Κουτελάκη αλλά και στη «Στροφή» για κωδικούς, περιγραφές αλλά και νέες πρωτοβουλίες από πλευράς Δημοτικής Αρχής.
Ο Κούπας υπεραμύνθηκε της μελέτης της αλλαγής ηλεκτροφωτισμού των λαμπτήρων της πόλης, ενώ παράλληλα, προφανώς, ήταν θετικός στο να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη  μελέτη ακριβότερου κόστους (30.000 ευρώ) και στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια της πόλης – προφανώς μικρότερης εμβέλειας – με τον Κουτελάκη να ζητάει να αποσυρθεί η εισήγηση αυτή. Η «Στροφή» συμφώνησε απόλυτα με την κριτική Κουτελάκη επί του θέματος.
Ο Συρίγος στην τοποθέτησή του επί του θέματος εξήγησε πως το ποσό δεν υποκρίπτει κάτι καθώς ο αντίστοιχος διαγωνισμός μπορεί να καταλήξει σε πολύ χαμηλότερο τίμημα, με την Τσαμασίρου της «Στροφής» να ζητάει και να σχολιάζει εκτός μικροφώνου το συγκεκριμένο σχόλιο Συρίγου. Φυσικά δεν γίνεται εύκολα αντιλληπτό τι θα πει «εκτός μικροφώνου και εκτός κάμερας» σχόλιο, σε μια δημόσια συζήτηση και ποιός ο λόγος.
Ο Τερζόπουλος έδωσε, ίσως καθυστερημένα, περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα χρειαστεί για την ενεργειακή αυτή μελέτη προσθέτοντας και άλλες παραμέτρους, οι οποίες ίσως άλλαξαν τις προσεγγίσεις της Μείζονος Αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με περισσότερες επεξηγήσεις και από τον υπεύθυνο τεχνικών υπηρεσιών, επιλέγοντας να μην ψηφίσουν μέχρι να μελετήσουν καλύτερα το θέμα.
Στο επόμενο θέμα – έγκριση απολογιστικών στοιχείων – παρουσιάστηκε το εξής τραγελαφικό, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς ο Δήμος να έχει πληρώσει βάσει τιμολογίων  περισσότερα – κατά κάτι – χρήματα από όσα έχει εντάλματα. Ο Κούπας είπε «δεν μπορώ να σας απαντήσω για τη διαφορά» προσθέτωντας διάφορα «μπορεί»... Ηταν άλλη μία «στιγμή Κούπα». Μη βιάζεσαι, παρακάτω έχει και άλλη.!

«Ναι» ο Πάντος, λευκό οι υπόλοιποι της «Στροφής»

Το 5ο θέμα – Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου – έδωσε μια εξαιρετική διάσταση – ως πρώτο δείγμα – στη σχέση «Στροφής» - Πάντου, καθώς οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν λευκό με τον επικεφαλής να είναι θετικός. Το λες και Δημοκρατία αλλά άφησε εντυπώσεις σε όσους το πρόσεξαν.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017 ο Δήμαρχος διάβασε συνοπτικά τους στόχους του «χωρίς πομπώδη λόγια» όπως είπε, λέγοντας πως «η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να εξασφαλίσει έργα υψηλών προδιαγραφών» κάνοντας παράλληλα και ένα θετικό απολογισμό για το μέχρι στιγμής έργο. Μας είπε δηλαδή πόσο καλά τα πάνε. Αχρείαστη θετική αυτοκριτική... Σε άλλες περιπτώσεις έχει πει ο ίδιος πως την κριτική την κάνουν οι πολίτες με την ψήφο τους στο τέλος της 5ετίας (βλ. Συμβούλιο αρχές Οκτωβρίου σε ερώτηση του Πανταζή).
Στις ερωτήσεις, ο Πανταζής αναφέρθηκε σε έργα που έρχονται αλλά κυρίως σε έργα που δεν έγιναν ενώ είχαν εξαγγελθεί. Έγιναν αρκετές ερωτήσεις και από την υπόλοιπη Αντιπολίτευση πλην παράταξης Κουτελάκη, ο οποίος αρκέστηκε στο να διαπιστώσει την «έλλειψη οράματος του προγράμματος» προσθέτοντας πως ο «φτωχός» απολογισμός 2 ½ ετών μεχρι σήμερα απλά σκεπάζεται από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Χατζαντουριάν.

Πάλι τα φώτα
έγιναν θέμα

Μετά το πρωτοσέλιδο του «Π» το μήνα Σεπτέμβριο, την ξεκάθαρη οικονομική προσέγγιση του αντίστοιχου άρθρου, αλλά και των «φωνών» από πλευράς «Στροφής», ο Κουτελάκης επανέφερε το θέμα της αντικατάστασης των λαμπτήρων στην πόλη μαζί με το κόστος μελέτης, καθώς και την άστοχη και ακριβότερη, κατά πολλούς, επιλογή πηγής  χρηματοδότησης, τόσο βάσει κόστους, όσο και βάσει αντισυμβαλλόμενου.
Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο Αλικάτωρας προσπάθησε φιλότιμα να απαντήσει στον Κουτελάκη περί «φτωχού» απολογισμού, προσθέτοντας πως μόνο κριτική χωρίς κατάθεση προτάσεων δεν είναι και η καλύτερη αντιπολιτευτική προσέγγιση. Ασχέτως βαθμού επιτυχίας απαντήσεων, αυτός τουλάχιστον μιλάει και μάλιστα σε θεματα της όχι άμεσης αρμοδιότητάς του, που προς το παρόν δεν είναι και γνωστή.
Ισως ο πιό εύστοχος και ο πιό τεκμηριωμένος στις απαντήσεις του – σε θέματα αρμοδιοτήτων του – είναι από την αρχή της θητείας του ο Κλειδόπουλος, χωρίς καμία διάθεση για «αδειάσματα» ή άλλα «πολιτικά τερτίπια» που άλλωστε κανείς δεν «βγάζει» επικοινωνιακά στην πόλη εδώ και κάποια χρόνια. Απάντησε σε ερωτήσεις του Κουτελάκη, σχετικά με το επερχόμενο θέατρο στο Άλσος και κυρίως για τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει το έργο γραφειοκρατικά.
Το λόγο πήρε ο Κούπας – δεν τον έφτασε η πρώτη «πατάτα» - προσπαθώντας κατ’ αρχήν να εξηγήσει την «έλλειψη οράματος». Επανήλθε όμως στο θέμα ηλεκτροφωτισμού, έχοντας διαβάσει προφανώς και την κριτική στον τύπο. «Ο Δήμος δεν θα εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ με την επιλογή του προγράμματος μέσω ΣΔΙΤ» ξαναδήλωσε, ξεχνώντας βέβαια πως με οποιαδήποτε λύση, ο Δήμος ούτως ή άλλως δεν θα καρπωθεί τη μείωση του κόστους της ΔΕΗ στο ταμείο του, καθώς και στις δύο περιπτώσεις η διαφορά που θα προκύψει λόγω μικρότερης κατανάλωσης θα καταλήγει είτε στο τοκοχρεολύσιο, είτε στην αποπληρωμή της  μεθόδου που αποκαλεί «λανθασμένα» ως ΣΔΙΤ. Φυσικά, μέχρι να αποπληρωθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Ακόμη μια «πατάτα» Κούπα. Οπότε καλό θα είναι να ξανασκεφθεί και την ταμειακή επιχειρηματολογία του, αλλά και τα απλά μαθηματικά που χρειάζονται για τη σύγκριση του κόστους  των δύο πηγών χρηματοδότησης  (τράπεζα - ΤΠκΔ, ιδιώτης).  Ο Δήμαρχος όπως δήλωσε και ο ίδιος – είναι και μαθηματικός – προφανώς αντιλαμβανόμενος τους αριθμούς, έθεσε το θέμα σε βάση χρονικών καθηστερήσεων που το ΤΠκΔ θα μπορούσε να επιφέρει, δηλώνοντας πως δεν εγγυάται την χρονική διαδικασία ολοκλήρωσης μέσω του συγκεκριμένου φορέα. Θα βιάζεται να ανάψει τα νέα φώτα πριν τις εκλογές του 2019 φαίνεται.
Μήπως θα ήταν φρόνιμο να συζητηθεί, έστω και σε πρωταρχικό επίπεδο, μία μελλοντική μείωση δημοτικών τελών με δεδομένο το όφελος μετά την αντικατάσταση των λαμπτήρων στον ηλεκτροφωτισμό της πόλης;
Σε απόλυτους αριθμούς πάντως φάνηκε πως ο Δήμος επιλέγει μερικώς μόνο – 30 τις εκατό – την παρουσία της οικονομικότερης επιλογής του ΤΠκΔ, με το υπόλοιπο έργο να γίνεται με ακριβότερο κόστος, παρά τις αντιρρήσεις της Αντιπολίτευσης.

Χαζαντουριάν ξανα-αναμορφώνει
το 8ο Θέμα

Ερωτήσεις επί κωδικών τύπου «κόστος επιμέλειας διακόσμησης» και «κόστος διακόσμησης» απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού. Στην τοποθέτησή του ο Κουτελάκης σχολίασε ξανά το θέμα των «συνεργατών» του συγκεκριμένου χώρου, ρωτώντας για ποιό λόγο ο Δήμος δεν ακολουθεί και στο νέο ψηφιακό μουσείο και στη βιβλιοθήκη την ίδια λογική διαδικασία «εύρεσης συνεργατών». «Γιά εμένα δεν ακολουθήσαμε τη νόμιμη διαδικασία, πήραμε ρίσκο. Δηλαδή ο Βαγγέλης» υπογράμμισε ο Κουτελάκης, αμφισβητώντας ξεκάθαρα τη νομιμότητα αυτών των διαδικασιών «εύρεσης συνεργατών» του πολύ πρόσφατου παρελθόντος.
Και ο Χατζαντουριάν δέχθηκε την «ανάληψη ρίσκου μέχρι σήμερα» διευκρινίζοντας πως το μουσείο δεν είναι κλειστό και πως έχει ήδη αρκετή επισκεψιμότητα, προσθέτοντας πως δύο άνθρωποι ήδη απασχολούνται εκεί. «Το μουσείο δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε» σχολίασε, βεβαιώνοντας πως «έχω φροντίσει,  έχω προσπαθήσει να μην αναλάβω τόσο μεγάλο ρίσκο όσον αφορά τους ανθρώπους που θα απασχολούνται στις δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού». Κλείνοντας επιβεβαίωσε την ανάγκη πλεον ύπαρξης εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού στο Μουσείο και στη Βιβλιοθήκη, το οποίο θα επιδιώξει να αποκτηθεί εντός της επόμενης χρονιάς.
Σε μία άτυπη δευτερολογία του ο Δημήτρης Πανταζής τοποθετήθηκε σχετικά με το Μουσείο όπως αυτός το είδε σε επίσκεψή του, τονίζοντας την ελλειπή κατάρτηση των δύο υπαλλήλων σε θέματα ιστορίας  της Σμύρνης. Από το πουθενά η Νόρα Γαλανοπούλου και για άγνωστο λόγο είχε αντίθετη άποψη μια και «τα κουμπάκια» όπως είπε «εξηγούν τα πάντα». Η «κοντρίτσα» συνεχίστηκε λίγο ακόμη, με τον Πανταζή να προτείνει λύσεις για την πιό εύρυθμη λειτουργία του χώρου.  
Μέχρι το τελευταίο θέμα υπήρχαν, μεταξύ άλλων, αρκετά διαδικαστικά ζητήματα που δεν πήραν και πολύ χρόνο.

Το ταξίδι στη Ρωσία και η Μαρίνα που δεν συμφωνεί με τέτοια

Στό 28ο θέμα σχετικά με την εισήγηση για κάλυψη εξόδων πρόσκλησης του Αλέξανδρου Ζαβού στη Μόσχα, η «Στροφή» διατύπωσε κάποιες ερωτήσεις που απαντήθηκαν από το Δημοτικό Σύμβουλο της συμπολίτευσης, με τον Κουτελάκη να προβάλλει «διαφωνία δεοντολογίας» μόνο.
Η Μαρίνα Ιακωβάκη σχολίασε την έλλειψη ενημέρωσης και δημόσιου οφέλους από το πρόσφατα υλοποιημένο – από τον ίδιο δημοτικό σύμβουλο – SPUR, το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που εγκρίθηκε για τη Νέα Σμύρνη απ’ ευθείας από την Ευρωπαική Ένωση.
Ο  Ζαβός ενημέρωσε μεταξύ άλλων πως έχει ζητήσει – μάλλον από το Δήμαρχο – να πραγματοποιηθεί πλήρης απολογισμός του προγράμματος, προσθέτοντας πως υπήρξε και η ανάλογη επικοινωνία έντυπη και ηλεκτρονική, ενώ η τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος εκκρεμεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: