Αρθρογραφία


Ο Συριζα Φτωχοποιεί Την Κοινωνία

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 25/11/2017

Της Ζωής  Ράπτη*

Είναι καλό που θα δοθούν βοηθήματα σε συμπολίτες μας που τα έχουν άμεση ανάγκη. Όμως, θα ήταν ακόμα καλύτερο να υπήρχε μια Kυβέρνηση που θα ήθελε και θα μπορούσε να κάνει καλά τη δουλειά της και να μην έχει ιδεολογικές εμμονές, να μην μεροληπτεί εναντίον της μεσαίας τάξης, αποδυναμώνοντάς την, διογκώνοντας τα ποσοστά της ανεργίας και φτωχοποιώντας ακατάπαυστα το σύνολο του ελληνικού λαού.
 Αυτά μαρτυρούν οι αριθμοί. Σύμφωνα με πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Εργασίας «Εργάνη» οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έφτασαν στο 62,26%, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ ενώ η πλήρης απασχόληση μειώθηκε  στο 37,74% (η χειρότερη επίδοση όλων των ετών!).
 Επίσης το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης «Εργάνη» μηνός Οκτωβρίου εμφανίζει ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ: -98.420 θέσεις εργασίας!  Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίζονται τάχιστα οι θέσεις εργασίας και έχει γίνει ακλόνητος θεσμός η μερική, «ευέλικτη»- όπως την ονομάζουν για να χρυσώνουν το χάπι- απασχόληση.
Εξάλλου, η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη δεν περιορίζεται μόνο στην αβάσταχτη φορολογία που έχει επιβάλει, ώστε να κατορθώσει κάποια στιγμή να προλεταριοποιήσει την Κοινωνία, αλλά χρησιμοποιεί και σαν εργαλείο αφαίμαξης των ήδη απισχνασμένων εισοδημάτων τους τις ασφαλιστικές εισφορές – και μάλιστα με τρόπο καταχρηστικό.
Όπως επισημαίνεται σε δήλωση του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτση «η Κυβέρνηση εξαναγκάζει 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να εξακολουθούν - για τέταρτο συνεχόμενο μήνα - να  πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν». Αυτό συμβαίνει επειδή με βάση το νόμο Κατρούγκαλου - Αχτσιόγλου το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών εξαρτάται από το εισόδημα! Ενώ λοιπόν οι εισφορές θα έπρεπε να προσδιορίζονται με βάση τις απολαβές του 2016, εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015!  Με το δεδομένο, όμως οτι τα εισοδήματα του  2016 είναι  μειωμένα κατά 900 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσουν εισφορές για απολαβές που δεν είχαν, ούτε απέκτησαν ποτέ.
 Κι ενώ ο χειμώνας έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του με σφοδρά κύματα κακοκαιρίας η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να κάνει με το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το κονδύλι για το επίδομα το 2014 ήταν  210 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχε μειωθεί στο μισό. Δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά για περαιτέρω μείωση του κονδυλίου δεν έχουν διαψευστεί από το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει την πολιτική της σχετικά με το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο και, για πολλά νοικοκυριά, η χορήγηση του επιδόματος αποτελεί ζήτημα επιβίωσης».
Αυτή είναι η πρώτη φορά Αριστερά…
 
* Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος στη Νέα Δημοκρατία

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: