Αρθρογραφία


Σκιές Στη Διαχείριση Του Προσφυγικού

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 27/10/2018

Της Ζωής Ράπτη, Δικηγόρου , LL.m
Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος στη Νέα Δημοκρατία

Κάθε κοινωνία, κάθε συλλογικός οργανισμός επηρεάζεται από οτιδήποτε γίνεται στην περιοχή όπου κατοικεί και δραστηριοποιείται. Τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο από τους πολλούς, ενώ τα πάντα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής και της θέασης των πραγμάτων του συνόλου.
Η υπόθεση των προσφύγων και των μεταναστών, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, άλλοι για να ξεφύγουν από τις δυστυχίες του πολέμου και άλλοι για να διεκπεραιωθούν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους, μάς αφορά όλους διότι μας επηρεάζει όλους.
Είναι αδύνατον για έναν άνθρωπο με στοιχειώδη ευαισθησία να μένει αδιάφορος όταν βλέπει άτομα που έχουν ανάγκη να υποφέρουν, και η κατάστασή τους όταν φτάνουν στην Ελλάδα να επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται.
Οι καταγγελίες και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων για τις άθλιες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην διακοπή των οποίων χρηματοδοτήσεων λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάσταση να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω.
Το δυσάρεστο είναι ότι ενώ έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 1,6 δισ ευρώ η κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και διαπιστώνουν οι ξένοι αξιωματούχοι που έρχονται για να κάνουν αυτοψίες είναι λες και δεν έχει δοθεί ούτε σεντ! Η κυβέρνηση έχει φτιάξει φαβέλες και έχει προκαλέσει χάος!
Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την υπόθεση της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελέγη έχοντας υψώσει σαν σημαία ευκαιρίας και το προσφυγικό και έκανε αδιάκοπες καταγγελίες κατά της Ελλάδας για τους χώρους που είχαν διαμορφωθεί από το κράτος για να στεγάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα έχει κυριολεκτικά θαλασσώσει και σε αυτό το ζήτημα.
Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ τολμούσε να ξεστομίζει σαν προεκλογικά πυροτεχνήματα πρωτάκουστες ύβρεις κατά της χώρας και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας περί «στρατοπέδων συγκέντρωσης» όπου δεινοπαθούσαν υποτίθεται οι πρόσφυγες και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί τέτοιο πακτωλό χρημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν διοχετεύσει σε γνωστές και άγνωστες ΜΚΟ, και να παρουσιάζει τέτοια οικτρά αποτελέσματα.
Πρόσφατα και ορθά 30 βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να υποβάλουν ερώτηση για το θέμα του προσφυγικού. Όπως επισημαίνεται σε αυτή την ερώτηση.
«Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων;
Και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;
»Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
»Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά  έχουν εκταμιευθεί;
»Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;
»Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού;»
Τέλος, η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη από το χοτ σποτ της Σάμου, συνοψίζει και περιγράφει καίρια τις ευθύνες της κυβέρνησης για την οικτρή διαχείριση του προσφυγικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «από την πλευρά της κυβέρνησης, συνυπάρχει η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αδιαφάνεια και ο κυνισμός. Ιδεοληψία, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Ανικανότητα διαχειριστική, γιατί υπάρχουν οι συνθήκες που είδα. Αδιαφάνεια, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα κονδύλια και να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Και θα αναμένουμε και εμείς με ενδιαφέρον την έρευνα που διεξάγεται για το αν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων. Και κυνισμός, γιατί όλη αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι ανθρωπιστές, τους καλώ να έρθουν εδώ να δουν τις πραγματικές συνθήκες».
Η κυβέρνηση λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει την υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις και να διαμορφώσει επιτέλους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο καιρό χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς και να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της διαχείρισης των εν λόγω κονδυλίων μέχρι σήμερα. Αυτό είναι το δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: