Αρθρογραφία


ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΟΥΤΕΛΆΚΗΣ: «Δικό μου επίτευγμα η Νέα Σμύρνη των 15 τελευταίων ετών»

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 22/03/2014

Την πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Γιώργος Κουτελάκης στον Δημήτρη Πετρόπουλο και στην κάμερα του NsTv, την τηλέοραση της Νέας Σμύρνης.

Διαφώνησα και αποχώρησα

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών και για τρεις τετραετίες Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, μας θύμισε ότι εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος το 1986, σε ηλικία είκοσι πέντε χρονών με επικεφαλή της παράταξης το Μπάμπη Μπεχλιβανίδη.
«Το 1994 δεν συμμετείχα στις εκλογές διότι διαφώνησα με τον τότε συνδυασμό» μας είπε, αφήνοντας υπονοούμενα πως ούτε η θέση του δημοτικού συμβούλου, ούτε του δημάρχου ήταν ποτέ για αυτόν αυτοσκοπός.

Είμαι Αριστερός!

Σε κανένα σημείο δεν αρνήθηκε την πολιτική του συμπάθεια προς τον Συνασπισμό και σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τη στήριξη που έλαβε το 1998 από το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ το 2006.
«Τα κόμματα τα οποία στηρίζουν μία δημοτική παράταξη θεωρούν ότι οι άνθρωποι τους οποίους εκλέγουν πρέπει να είναι μαριονέτες των κομμάτων. Αυτό συνειδητοποίησα αρκετά νωρίς, κοντά στο 2004 – 2006. Δεν θέλησα, όταν ασκούσα διοίκηση, να είμαι μαριονέτα κανενός κόμματος που να μου επιβάλλει τις γραμμές και τις πολιτικές του, για αυτό και ένα – ένα τα κόμματα απέσυραν τη στήριξή τους σε εμένα».
Θυμήθηκε τα δύσκολα χρόνια του Πανιωνίου και τις φορές που προσκαλέστηκε να συμμετέχει για να βοηθήσει διοικητικά, αποκαλώντας την ομάδα της πόλης «αδυναμία του».

Είμαι στο ΤΕΒΕ

Αναφέρθηκε στα εργασιακά του χρόνια, έχοντας 17 χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΒΕ, 12 χρόνια στη θέση του δημάρχου και τα τελευταία 4 τη θέση του αντιδημάρχου οικονομικών, έτσι ο όποιος περαιτέρω παραγωγικός του χρόνος ήταν προφανώς πολύ περιορισμένος.

Δεν έχω μαγικές Δυνάμεις

Στις επικρίσεις αντιπάλων περί προσπαθειών διάσπασης των ‘δεξιών’ παρατάξεων στην πόλη, απάντησε πως το έργο της παράταξής του, αλλά και λανθασμένες επιλογές παρατάξεων της αντιπολίτευσης οδήγησαν κοντά του πολιτικά, πολλούς συμβούλους της φιλελεύθερης πλευράς. «Εγώ έκανα και κάνω τη δουλειά μου. Χαρακτηριστικά τύπου Μακιαβέλλι και Μέτερνιχ δεν επιδίωξα να έχω ποτέ.» δήλωσε, δείχνοντας να διασκεδάζει την ερώτηση.
Σχολιάζοντας το σώμα της αντιπολίτευσης, υπήρξε αιχμηρός, λέγοντας πως διαλύεται και δηλώνοντας ότι δεν επιδιώκει την προσθήκη στο συνδυασμό του κανενός αντιπολιτευόμενου συμβούλου.
«Είναι λάθος όποιος νομίζει ότι από τις εκλογές του 2010 μέχρι και σήμερα πρακτικά κουμάνταρα εγώ το Δήμο. Ο Δήμος είχε Δήμαρχο το Σταύρο Τζουλάκη. Ο Σταύρος είναι φίλος μου και είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το να θεωρεί σήμερα ο Σταύρος ότι μπορεί να είναι πολύ πιο απελευθερωμένος χωρίς να αισθάνεται το βάρος το δικό μου το θεωρώ νόμιμο. Αυτό που δεν θεωρώ νόμιμο είναι ότι θα έπρεπε τις φιλοδοξίες μας να τις θέσουμε στην κρίση των συναδέλφων με τους οποίους είμαστε στη διοίκηση του δήμου.»
Σχετικά με τις επιθέσεις που δέχτηκε προσωπικά, αλλά και η παράταξή του, από μερίδα του τοπικού τύπου, σχολίασε ότι πρόκειται για διαχρονικά αναξιόπιστες και αποτυχημένες προσπάθειες. «Αποτελούν επίλεκτα στοιχεία των losers της Νέας Σμύρνης».

Γιατί η διάσπαση;

Στην ερώτηση που θέτει μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, δηλαδή ποιος ο λόγος της διάσπασης της δημοτικής αρχής, δήλωσε στεναχωρημένος, προσθέτοντας βέβαια ότι «λίπασμα για να είναι αυτό το δέντρο καρποφόρο, έχουν ρίξει όλοι οι άλλοι ελάχιστο, σε σχέση με το λίπασμα που έχω ρίξει εγώ». Κατά τον ίδιο, η φιλοδοξία των δύο αντρών να διοικήσουν, ήταν η αιτία της διάσπασης της παράταξης.
«Ήταν πολύ απλό, εάν η φιλοδοξία του νυν δημάρχου ερχόταν για ψηφοφορία στη δημοτική ομάδα, θα το έχανε. Δεν επιτρέπω να γίνει μία ψηφοφορία, γιατί δεν θα με κρίνετε εσείς δήλωσε ο νυν Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης στην παράταξη»
Σχολιάζοντας τα περί «δεινοσαύρων» και τα περί διαφθοράς στο Δήμο, αναφέρθηκε στους «κατήγορούς» του, τονίζοντας πως τον ξεπερνούν κατά πολύ ηλικιακά, ενώ η ευρωστία του Δήμου είναι πανελλαδικά αδιαμφισβήτητη.
«Θα είχε αξία αν ο Σταύρος ερχόταν και έλεγε να δοθεί μία άλλη ώθηση στην παράταξη. Να κάτσουμε και οι δύο πίσω και να βγάλουμε ένα νέο στέλεχος μπροστά. Αυτή η συζήτηση θα είχε ένα νόημα».
Περαιτέρω δήλωσε με περιορισμένη διάθεση αυτοκριτικής, ότι δεν έγινε πλούσιο έργο από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα, αλλά συγκρατήθηκε ο Δήμος στην κρίση, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητά του μετεκλογικά, την κοινωνική πολιτική, με τρόπο που θα σπάσει τους θεσμούς που την αγκυλώνουν. «Θα αγωνιστώ με αυτά που έχουμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε και όχι αυτά που θέλει ο κάθε υπουργός».w

Έχεις ομάδα στο Συμβούλιο;

Σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται στο Δημοτικό συμβούλιο, θεώρησε πως λειτουργούσε πάντα ως αλεξικέραυνο προστασίας του Δημάρχου και των συμβούλων της παράταξης. «Καμιά φορά, ο εκάστοτε σύμβουλος, δεν θα έπρεπε, θεωρεί όμως πλεονασμό το να πάρει θέση για ένα θέμα που δεν χειρίζεται. Έχω έναν υπερβάλλοντα φανατισμό στο δημοτικό συμβούλιο και ίσως δεν μπορέσαμε να σπάσουμε τη συνήθεια των αντιδημάρχων και γενικότερα του ηγετικού πυρήνα να μιλάνε μόνο για την αρμοδιότητά τους».
Τέλος, σχολιάζοντας την αντιπολίτευση, δήλωσε για το Νίκο Στέφο πως δεν θεωρεί ότι θα μπορέσει να πετύχει περισσότερα από το 2010, ενώ για το Στάθη Κούπα δεν θα του έκανε έκπληξη να συμπορευτεί με τον Σταύρου Τζουλάκη, που μέχρι πρόσφατα αντιπολιτεύονταν. Την παράταξη του Αντρέα Νεφελούδη την θεώρησε θνησιγενή εξ’ αρχής, ενώ αναφερόμενος στα αριστερά σχήματα είπε για την παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης» που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν θα μπορέσει να καρπωθεί την κοινοβουλευτική δυναμική του.

Η κριτική

Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη διάθεση αυτοκριτικής από κάποιον με το ειδικό βάρος και την ευχέρεια στην διαχείριση του λόγου όπως ο Γιώργος Κουτελάκης.
Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν η σχέση του με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα του υπαγόρευε ίσως πολιτικές, που κατηγορεί την παράταξη του αντιπάλου του Σταύρου Τζουλάκη ότι πιθανόν να εφαρμόσει δεδομένης της όποιας σχέσης της με το ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά υπήρξε και ειλικρινής σε θέματα τρόπου πολιτεύεστε, αποδεχόμενος ότι κάποια πράγματα ‘τα παίρνει ίσως κακώς επάνω του’.  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δεν αρνήθηκε την όποια πιθανότητα ο νυν Δήμαρχος να …νιώθει έντονα το ειδικό του βάρος στην διοίκηση του Δήμου.
Στο γνωστό απλό, άνετο και ετοιμόλογο στυλ του, άφησε γενικά θετικές εντυπώσεις, ενώ είναι προφανές ότι η επόμενη πενταετία – αν αναλάβει το Δήμο- και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα είναι πιθανόν και η τελευταία του σε υψηλή διοικητική θέση.   


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: