Αρθρογραφία


Κινηματογράφος Άτταλος: Τι Αποφάσισαν Τζουλάκης και η πλειοψηφία του

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 23/02/2019

«Μπορεί, όταν, ίσως» από τη Δημοτική Αρχή για χρήση του χώρου που στεγάζεται ο Κινηματογράφος Άτταλος ως Δημοτικός Κινηματογράφος.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου επανήλθε η συζήτηση που είχε ανοίξει για την αγορά από τη Δημοτική Αρχή του χώρου που στεγάζεται σήμερα ο κινηματογράφος Άτταλος.
Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, όπως είπε ο Δήμαρχος, πρότειναν στο Δήμο να το αγοράσει. Η εκτιμήτρια που ανέλαβε τα πρώτα στάδια της ενδεχόμενης αγοράς εκτίμησε το ακίνητο στις 435.000 ευρώ με τελική συμφωνία μεταξύ Δήμου και ιδιοκτητών να κλείνει στις 400.000 ευρώ.  Ως προς τη χρήση, έγινε επισήμανση πως άμεσα μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πολυχώρος, ενώ για να λειτουργήσει ως κινηματογράφος απαιτείται αλλαγή χρήσης.
Ως προς την παρούσα άδεια – προ αγοράς του Δήμου δηλαδή – ο Τζουλάκης δήλωσε πως ο Δήμος έχει δώσει στον επιχειρηματία ότι χαρτιά ζήτησε, αλλά την άδεια λειτουργίας την δίνει η Πολεοδομία, διαψεύδοντας έτσι φήμες περί προβλημάτων που δημιουργεί ο Δήμος στον τωρινό επιχειρηματία.   
Ο Κουτελάκης υποστήριξε πως υπήρχε εμπορική σχέση με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια μεταξύ ιδιοκτητών και επιχειρηματία, ζητώντας επιβεβαίωση για τη μη ύπαρξη σχέσης ή για τη διακοπή αυτής, με τον Τζουλάκη να διαβεβαιώνει πως, αν υπάρχει ακόμη τέτοια σχέση, δεν θα προχωρήσει η αγορά.
Για το ακίνητο και τα δεδομένα του μίλησε ο αρμόδιος τεχνικών έργων Κλειδόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε πως το πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου τελειώνει ένα δρόμο πριν το ακίνητο, με αποτέλεσμα, για να γίνει κινηματογράφος, να χρειάζονται 2-3 χρόνια για την αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου, προτείνοντας παράλληλα, όταν έρθει η ώρα να αλλάξει το σχέδιο, ο Δήμος να αιτηθεί και αυτή την αλλαγή.
«Από τη στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να το λειτουργήσουμε σαν πολιτιστικό κέντρο δεν θα ήμουν σίγουρος ότι θα το έφερνα στο Δημοτικό Συμβούλιο για αγορά» δήλωσε ο Δήμαρχος. Αν βέβαια θελήσει ο Δήμος να το χρησιμοποιήσει ως κινηματογράφο, και αφού θα έχει ζητηθεί η αλλαγή του σχεδίου, όταν έρθει η ώρα, και αφού περάσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κινηματογράφος, εξήγησε περιφραστικά ο Δήμαρχος.
«Στο μυαλό μας είναι να υπάρχουν θεατρικά, συναυλίες, παρουσιάσεις, χορευτικά και μπορεί να κάνουμε και ένα φεστιβάλ με ταινίες μικρού μήκους κλπ κλπ» δήλωσε κλείνοντας ο Τζουλάκης.
Ο Γιώργος Οικονόμου, υποψήφιος Δήμαρχος της νεοσύστατης παράταξης «Ανατροπή στην Πόλη», κατέθεσε τη θέληση των κατοίκων της Νέας Σμύρνης, όπως είπε, καθώς, σε μόλις 90 λεπτά, συγκεντρώθηκαν 300 υπογραφές κατοίκων που επιθυμούν ο Άτταλος να παραμείνει κινηματογράφος,  τεκμηριώνοντας μάλιστα και την άποψη της παράταξής του με ορθό, σύντομο και κατανοητό τρόπο.
Ο Γιώργος Κουτελάκης συμφώνησε με την «κοινή γνώμη», όπως αυτή παρουσιάστηκε από την «Ανατροπή στην Πόλη», γνωρίζοντας βέβαια και ο ίδιος την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών και προτείνοντας, ναι μεν να αγοραστεί το ακίνητο, αλλά να παραμείνει ως δημοτικός κινηματογράφος. Εξήγησε παράλληλα και τις χρονοβόρες διαδικασίες για τη χρήση του ως πολιτιστικό κέντρο, ερμηνεύοντας έτσι πως περίπου θα χρειαστεί ο ίδιος χρόνος με την αλλαγή χρήσης του σχεδίου πόλεως. Πρότεινε τελικά την άμεση αίτηση για αλλαγή του σχεδίου ώστε να ξεκινήσει ο χώρος να λειτουργεί αποκλειστικά ως κινηματογράφος.
Η Στροφή διαφώνησε με την κάπως  «βελτιωμένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής», όπως είπε ο Παναγιώτης Πάντος, προσθέτοντας πως η πρότασή της είναι ο Δήμος να περιμένει και πως δεν θα ψηφίσει πρόταση δημιουργίας πολιτιστικού πολυχώρου. Η στάση της Στροφής ήταν αρνητική τόσο για το τίμημα, όσο και για τη χρήση αλλά και για την ακαταλληλότητα του ακινήτου ως χώρος πολιτισμού, όπως αυτό θα αναλογούσε στη Νέα Σμύρνη.
Ο Αγγελος Βρεττός συμφώνησε μερικώς με όλους, αλλά τελικά ήταν θετικός στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.
Ο Γιάννης Φραγκούλης της Πόλης Ανάποδα ζήτησε διευκρινίσεις για το πόσο εύκολο θα ήταν να λυθεί το θέμα της έκδοσης της τωρινής άδειας του κινηματογράφου ως υφίσταται σήμερα, ρωτώντας μάλιστα αν ο Δήμος δεν  διευκόλυνε το σημερινό επιχειρηματία με τη λογική πως ίσως μπορέσει έτσι να αποκτήσει σε καλή τιμή το ακίνητο. Σε αυτό το ερώτημα υπήρξε γενικότερη απάντηση από το Δήμαρχο, όπως αυτή αναγράφεται παραπάνω.
Τελικά, η πρόταση Δημάρχου έμεινε στην αγορά αλλά όχι στη δέσμευση διατήρησης της χρήσης του χώρου αποκλειστικά ως κινηματογράφο, αλλά αναφέρθηκε σε ένα διπλό σχήμα  που μάλλον περιελάμβανε πολυχώρο και μελλοντικά κινηματογράφο, αν και εφόσον το αποφασίσει η Δημοτική Αρχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εισήγηση του Δημάρχου να εγκριθεί κατά πλειοψηφία, με τον Άγγελο Βρεττό να ψηφίζει υπέρ, την Στροφή να ψηφίζει κατά και την Ποιότητα Ζωής του Γιώργου Κουτελάκη να φέρνει πρόταση αγοράς του ακινήτου αλλά με δέσμευση αυτό να παραμείνει αποκλειστικά κινηματογράφος, πρόταση που βέβαια μειοψήφησε.
Εν κατακλείδι, αποκλειστικά χρήση κινηματογράφου – μετά την αγορά του ακινήτου – ζήτησε μόνο ο Γιώργος Κουτελάκης, ενώ αντίστοιχο αίτημα, όπως προαναφέρθηκε, έκανε και νεοσύστατη παράταξη «Ανατροπή στην Πόλη» που δεν εκπροσωπείται την 5ετία 2014-2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά που θα διεκδικήσει την είσοδό της στις εκλογές του Μαΐου 2019.

Ερωτηματικά δημιουργούνται για το πως ερμηνεύει τον νόμο η δημοτική αρχή του Σταύρου Τζουλάκη. Δεν είναι άγνωστο στην ελληνική επικράτεια η πολυνομία και γραφειοκρατία να έχουν καταντήσει την πολιτική, κοινωνική και εμπορική ζωή της χώρας όμηρο στην ερμηνεία κατα το δοκούν των “υπευθύνων. Στην προκείμενη περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων θεώρησε οτι στα όρια του είναι ΑΣΧΕΤΗ η χρήση γης που επικαλέστηκε ο Τζουλάκης και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, αρμόδιος για τεχνικά έργα, Κλειδόπουλος. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων αν επιτρέπεται η συνέχιση λειτουργίας του κινηματογράφου και σε αυτό το ερώτημα είναι θετικός. Απο την άλλη, η Αποκεντρωμένη Διεύθυνση Αττικής έχει άλλη άποψη. Τελικά για το καλό των κατοίκων και σεβόμενοι την επιθυμία τους για την διατήρηση ενός ιστορικού σημείου της πόλης, δεν θα μπορόυσαν η παράταξη του τζουλάκη να υιοθετήσει την προσέγγιση του δήμου Αθηναίων;

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: