Αρθρογραφία


Πολιτικές Τράμπες: Με Αφορμή Την Υπόθεση Δ.Καμμένου

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 07/07/2018

Της Άννας Στεργίου

Ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος διαγράφτηκε, κατά τη διαδικασία της πρότασης μομφής της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, επειδή την υπερψήφισε, δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής. Έγινε ανεξάρτητος και κάποιοι θεωρούν πως είναι ζήτημα χρόνου η ένταξή του στη ΝΔ.
Η συγκατοίκησή του με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο ήταν δύσκολη στους ΑΝΕΛ. Ο μεν πρώτος τεχνοκράτης, ο δεύτερος γιατρός, με περγαμηνές σε ανθρωπιστικά κινήματα. Ο πρώτος πάντα κουστουμαρισμένος και προσεγμένος από την πρώτη ως την τελευταία λεπτομέρεια, ο δεύτερος πάντα με συναίσθημα απέναντι στην πολιτική, συχνά στα όρια του να είναι ατημέλητος. Δεν ήταν η μόνη δύσκολη συγκατοίκηση του Δ. Καμμένου.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε θέμα και φαινόταν δημόσια. Ειδικά για την πλευρά των «53» ήταν κόκκινο πανί. Κι ενώ θα λείπει μία ψήφος, η κυβέρνηση μάλλον βλέπει με ανακούφιση, να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Οι έντονες και αγεφύρωτες διαφορές φάνηκαν κυρίως στο θέμα των ελευθεριών: σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, αναδοχή κ.ά. Οι δικές του θέσεις ήταν δεξιές και μάλιστα ούτε καν κεντρώες.
Υπάρχουν δυο λογιών πολιτικοί, αυτοί που μετακινούνται ανάλογα με τις θέσεις τους: π.χ. Μάρκος Μπόλαρης, Σπύρος Δανέλλης κ.ά. κι αυτοί που μετακινούνται ανάλογα με τη συγκυρία, επειδή ακριβώς δεν τους ενδιαφέρει το κόμμα ή οι ιδέες αλλά απλώς και μόνο η προσωπική τους αυτοσυντήρηση στο πολιτικό στερέωμα.
Μία τέτοια περίπτωση κατά το παρελθόν, ήταν ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, που ξαφνικά ενώ όλοι τον έβριζαν από την ΠΑΣΠ, λόγω της ενασχόλησής του με το υπουργείο Παιδείας και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις είχαν γίνει εναντίον του , την περίοδο διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκείνος προτίμησε τη σιγουριά του ΠΑΣΟΚ, όταν ήρθε η ώρα.
Η μεγάλη ιδεολογική απόσταση, που είχε να κάνει κυρίως με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τότε χώριζε  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έκανε τον κεντρογενή κ.Κοντογιαννόπουλο να φαντάζει αντιπαθής στους οπαδούς και των δυο κομμάτων. Αφενός διότι διέπραξε «συναισθηματική προδοσία» απέναντι σε όσους Νεοδημοκράτες τον είχαν στηρίξει, αφετέρου τον οδήγησε σε ένα κόμμα με το οποίο τον χώριζε ιδεολογικό χάος. Τον πρώτο καιρό η κομματική στήριξη του ΠΑΣΟΚ έπιασε. Μα, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν αυτό οι υποψήφιοι ψηφίζονται από τη βάση ή από το έργο που επιτελούν.   
Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν ολόκληρες ιδεολογικές ομάδες που αποχωρούν από τα κόμματα, όπως του Νίκου Κωνσταντόπουλου στην πολιτική, του πατέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ήταν στην Δημοκρατική Άμυνα. Η διαφωνία τους με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην μεταδικτατορική εποχή οδήγησε εκτός. Οι διαγραφές έδιναν κι έπαιρναν, κατέβηκε από το τρένο του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Πορείας με τον αείμνηστο Σάκη Καράγιωργα.
Ο Δημήτρης Καμμένος με την τελετουργική του κίνηση, να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης έστειλε πολλαπλά συμβολικά μηνύματα: Είμαι παρών, θέλω δίπλα μου την εκκλησία, στοχεύω στον πατριωτικό Πειραιά, που ακούει όνομα «Μακεδονία» έστω και σε σύνθετη ονομασία και τρελαίνεται. Ο Δημήτρης Καμμένος ήρθε στην πολιτική για να μείνει κι οι ΑΝΕΛ ήταν το σκαλοπάτι που τον καθιέρωσε. Και δεν είναι ο μόνος, διότι μέχρι τις εκλογές έχουμε να δούμε αρκετές μετακινήσεις. Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί, αν γίνουν εκλογές και μία νέα κυβέρνηση κληθεί να συμφωνήσει σε μια σύνθετη ονομασία, την επωνυμία «Μακεδονία» και να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: