Αρθρογραφία


Εκλογές! Το Δίλημμα Των «Αμνών» - Το Παλιό Εναντίον Του Παλαιότερου

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 12/09/2015

Έχουμε Εκλογές λοιπόν στις 20 Σεπτεμβρίου! Και όχι, αυτή τη φορά δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η αιτία! Το ξέρουν και το ξέρουμε. Ο μόνος λόγος που γίνονται οι εκλογές είναι για να μην ξανακυβερνήσει ένα κόμμα μόνο του έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Μνημόνιο 3 χωρίς πια να «πέφτει» η κυβέρνηση.
Αφορμή ήταν ο Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα, που δικαιωματικά «έσπασε» την κομματική γραμμή και αρνήθηκε να ακολουθήσει τη μόνη υπαρκτή προοπτική σωτηρίας της Χώρας.
Έτσι λοιπόν ψηφίζουμε – ξανά – στις 20 του μήνα. Τι καλά.!!!!!!! Κάθε πέρσι και καλύτερα βέβαια.
 Αν δεν είσαι προμηθευτής του Δημοσίου σε προεκλογικό υλικό, που θα πληρωθείς του χρόνου, αλλά θα πληρωθείς, οι Εκλογές αυτή τη φορά ευνοούν μόνο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως μπορεί να του στοιχήσουν την πρώτη θέση.
 Οι ΑNΕΛ ή ότι απομένει από αυτούς μάλλον θα έχουν μικρή τύχη. Τα γκάλοπ δεν δίνουν αυτοδυναμία, άλλωστε ούτε την προηγούμενη φορά είχαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι σοβαρά τραυματισμένος, η Νέα Δημοκρατία καρπούται τους μετανιωμένους Συριζαίους, που είναι μετανιωμένοι Δεξιοί και Πασόκοι των Εκλογών του Φεβρουαρίου, ενώ η λίστα αποτρέπει κατά πολύ υποψήφιους να λειτουργήσουν ψηφοθηρικά δια της συμμετοχής τους.
Το ΠΑΣΟΚ οριακά γλύτωσε τον χλευασμό από την προσπάθειά του να τα βρει με το ΚΙΔΗΣΟ, που δεν καρποφόρησε, ενώ οι ΑΝΕΛ μάχονται να μας πείσουν ότι «έξω είναι νύχτα» μέρα μεσημέρι. Το ΛΑ.Ε. του Λαφαζάνη θα καταγράψει μονοψήφια ποσοστά, ενώ το Ποτάμι θα ρέει όπου υπάρχει ανάγκη.
Πάμε λοιπόν για Μεγάλους Συνασπισμούς. Το ξέρουν όλοι. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ. ΟΛΟΙ το γνωρίζουν!
Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι εκλογές είναι τόσο αδιάφορες ακόμη και για τους 35χρονους και άνω, που μέχρι πρόσφατα έβρισκαν κάποιους λόγους να ψηφίσουν. Οι νεώτεροι είναι γνωστό πόσο ενδιαφέρονται. Αν ο καιρός είναι καλός μάλλον οι παραλίες θα έχουν – πάλι – την τιμητική τους.
Αναπόφευκτα θα πάμε σε σχήματα ευρύτερων συνεργασιών, όπως σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες ή σε επαναλαμβανόμενες Εκλογές .
 Όσοι πάνε στις κάλπες «σαν πρόβατα» ας θυμούνται ότι τα πρόβατα φοβούνται το λύκο, αλλά στη σφαγή τα πάει πάντα ο βοσκός .

Οι Διεκδικητές
 Ας δούμε όμως τους διεκδικητές σε τυχαία σειρά, διότι κάποιον από αυτούς θα πρέπει να επιλέξουν όσοι ψηφίσουν και μάλλον για τους περισσότερους θα ισχύσει «το μη χείρον βέλτιστον». Έπειτα, όλοι ή σχεδόν όλοι οι διεκδικητές θα προσπαθήσουν, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος έναντι άλλων, να κάνουν δυο τρία πράγματα που ποτέ δεν έγιναν και εμείς οι πολίτες θα προσπαθήσουμε να τα υποδεχθούμε και να τα αποδεχθούμε .

ΣΥΡΙΖΑ
Το να ξέρεις ότι θα κυβερνήσεις δυο χρόνια πριν κυβερνήσεις δεν το λες μικρή πληροφορία.
Πόσο προετοιμαστήκαν για αυτό; πρακτικά καθόλου.
Καθηγητές πανεπιστημίου, αιώνιοι φοιτητές, πρώην αφισοκολλητές, συνδικαλιστές, συνιστώσες του ενός ή και παραπάνω, με ή χωρίς κατεύθυνση, αλλά κυρίως ένα μεγάλο τμήμα του παλιού ΠΑΣΟΚ που πρακτικά έφτασε το ΣΥΡΙΖΑ από το 5 στο 35 τις εκατό. Ουδεμία επαφή με την πραγματικότητα ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτε σε επίπεδο φυσικά ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Κρίμα! Δεν φτάνει βλέπεις μόνο το Πανεπιστήμιο, θέλει και ένσημα.
Τους θυμόμαστε αρνητικά  για τις υποσχέσεις της Θεσσαλονίκης, τον περιορισμό στην Κίνηση Κεφαλαίων από τις Τράπεζες, αλλά κυρίως για την αντιμνημονιακή τους προσέγγιση που έγινε μνημόνιο 3. Βέβαια, δεν ήταν διατεθειμένοι να πειράξουν την εκλογική τους πελατεία δηλαδή το Δημόσιο. Είχαν βλέπεις υπογράψει γραμμάτια στην προσπάθεια τους να εκλεγούν και έπρεπε να τα εξαργυρώσουν.
Επίσης, δεν ξεχνάμε την ξεκάθαρη αίσθηση της κοινωνίας ότι κυβέρνησαν ελάχιστα στους 7 μήνες, ενώ παράλληλα δεν κατάφεραν να διαχειριστούν καθόλου το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών. Τέλος, φαινόμενα τύπου Κωσταντοπούλου, Τασίας και μερικών άλλων πολιτικά ασόβαρων Βουλευτών αναρωτιέται κανείς αν ήταν γνωστά ή «έσκασαν» μετεκλογικά.
Τους θυμόμαστε θετικά διότι ότι και να πει κανείς έχουν κάτι νέο, τον Τσίπρα, που λογικά ούτε αυτός, ούτε το κόμμα του δεν έχουν προλάβει – ή δεν το έχουμε μάθει ακόμη - να «βάλουν το δάχτυλο στο μέλι». Επίσης, στα θετικά ίσως να είναι και το γεγονός ότι έστω και μετά την εκλογή τους κατάλαβαν ότι το κράτος έχει συνέχεια, τα Μνημόνια έχουν συνέχεια και έτσι αναγκάστηκαν να υπογράψουν το μνημόνιο 3 που προφανώς περιλαμβάνει και συμφωνίες πολλές που τα Μνημόνια 1 και 2 επέβαλλαν αλλά οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν. Δεν μπορείς να συγκρίνεις το ΣΥΡΙΖΑ με αλλά κόμματα διότι δεν κυβέρνησε όσοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΛΑ.Ε.
Το κίνημα που εκ του ασφαλούς ζητάει να επιστρέψουμε σε Εθνικό Νόμισμα.
Χωρίς σχέδιο, χωρίς μετρημένες συνέπειες και φυσικά, χωρίς να ξέρει τι κρύβεται πίσω από το ίδιο του το όποιο πλάνο.
Τους Θυμόμαστε θετικά μόνο για το δικαίωμα όσων συμμετέχουν σε αυτό και προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματος ή της Κυβέρνησης – δικαίωμα κάθε Βουλευτή – όσο και αν είναι λίγο –πολύ παράλογο όταν αυτό οδηγεί σε high speed εκλογές.
Τους Θυμόμαστε αρνητικά γιατί αποτελούν τον «απορροφητήρα» συνδικαλιστών, πρώην συντρόφων ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην Πασόκων, που παρέμειναν στο κοινοβούλιο εκλεγμένοι με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν διαφωνήσει πλήρως με την Κυβέρνηση, τις αποφάσεις της και τις προσταγές του Προέδρου της Κυβέρνησης και αρχηγού τους. Φυσικά, σύσσωμη η πλατφόρμα Λαφαζάνη «κούνησε το μαντίλι», δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα απώλειας ψήφων στην Κυβέρνηση. Ας είχαν παραιτηθεί πριν μήνες και όχι τώρα που πάμε σε εκλογές! Λίγη αξιοπρέπεια δεν βλάπτει ...

ΑΝ.ΕΛ.
Ποιοι; Αυτοί καλύτερα να αφαιρέσουν τη λέξη Ανεξάρτητοι από το όνομα του κόμματος και ας κρατήσουν μόνο το Έλληνες . Απογοήτευσαν πολύ σοβαρά τη βάση του κόμματος, τους Βουλευτές και τους Πολιτευτές τους και θα δώσουν μάχη για να μπουν στη Βουλή, διαφορετικά θα «πάνε σπίτι τους».
Τους θυμόμαστε αρνητικά διότι πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη δυνατή κωλοτούμπα μετεκλογικά, υπερψηφίζοντας το Μνημόνιο 3, όταν, στην κυριολεξία, για 2-3 χρόνια είχαν «λυσσάξει» εναντίον των Μνημονίων. Είχαν μικρή ή καθόλου ευθύνη σε θέσεις υψηλής πολιτικής επικινδυνότητας – πλην Καμμένου - διότι και αυτοί ήταν εκτός πολιτικής πραγματικότητας. Επίσης, κανείς δεν ξεχνάει ότι η επιμονή του επικεφαλής τους για τη μικρότερη μείωση των στρατιωτικών δαπανών ήταν ίσως μια από τις αιτίες καθυστέρησης της συμφωνίας με τους πιστωτές.
Τους θυμόμαστε θετικά πιθανόν για κανένα λόγο πέραν του ότι ελάχιστα στελέχη τους είχαν την αξιοπρέπεια να αποχωρήσουν μετά την πολιτική κωλοτούμπα.
Εδώ βέβαια δεν συγκαταλέγεται η πολιτική αστειότητα που λέγεται Ραχήλ!

Νέα Δημοκρατία.
Εδώ έχουμε μια ομάδα που βγάζει άμυνες, αλλά όταν πάει να βάλει γκολ, οι παίκτες τσακώνονται για το ποιος θα πάρει τη μπάλα και ακόμη και όταν καταλήξουν σε κάποιον, οι άλλοι δεν τον πολυ- παίζουν».  Η προσωποποίηση του εγωισμού. Ναι υπέγραψαν 2 μνημόνια αλλά εφάρμοσαν τα μισά και μάλιστα τα εύκολα φοροεισπρακτικά μέτρα και τιμωρήθηκαν. Φτάνει λέτε;
Τους  θυμάστε αρνητικά διότι συγκυβέρνησαν με τον αιώνιο αντίπαλο τους ΠΑΣΟΚ, κάτι σαν Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός δηλαδή, με αποτέλεσμα να πληγώσουν τη βάση τους και να στείλουν ψηφοφόρους στην αριστερά. Φυσικά, εκτελώντας αποφάσεις Μνημονίου, «έβαλαν χέρι» σε μισθούς και συντάξεις οριζόντια, ενώ είχαν χρόνο και στελέχη να χρεώσουν καλύτερα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Τους θυμόμαστε θετικά διότι ασχέτως αν έκαναν εσωτερική στάση πληρωμών και οριζόντιες μειώσεις, βελτίωσαν τους μακροοικονομικούς δείκτες από το επίπεδο που τους παρέλαβαν. Βέβαια, όταν οι δείκτες ευημερούν στην Ελλάδα με τέτοιο τρόπο και για μεγάλο διάστημα, κάποιος «την πληρώνει τη νύφη».

Ποτάμι
Ένα πείραμα που δείχνει να πετυχαίνει μέχρι την είσοδο του στη Βουλή. Συστηματικοί, άνθρωποι και από την πραγματική Οικονομία οι περισσότεροι, με ελάχιστη γνώση Δημοσίας Διοίκησης, που με προσθήκες άλλων παλαιότερων πολιτικών σχημάτων πέτυχαν να «πιάσουν έδρανο».
Τους θυμόμαστε θετικά διότι μπορείς να τους κατηγορήσεις για πολλά αλλά όχι για ανθρώπους που δεν έχουν κολλήσει ένσημα στη ζωή τους, ενώ έχουν τη σταθερή άποψη ότι θα συνεργαστούν με τον οποιονδήποτε για να προχωρήσει η χώρα.
Τους θυμόμαστε αρνητικά διότι ενώ ξεκίνησαν apolitic, έκαναν μεταγραφές παλαιοκομματικού χαρακτήρα και είναι προσωποποιημένοι στη φυσιογνωμία  του επικεφαλής τους, που λέγεται ότι έχει περιβάλλον παλαιοκομματικών προσωπικοτήτων. Η προσέγγιση τους στις Τοπικές Κοινωνίες είναι επιδερμική έως ανύπαρκτη και θα τους στοιχήσει πολιτικά.

ΚΚΕ
Σταθεροί στις ανεφάρμοστες απόψεις τους με «μπετόναρισμενα» ποσοστά που σε κάθε εκλογές μεταβάλλονται ελάχιστα.
Τους θυμόμαστε αρνητικά διότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να κυβερνήσουν.
Τους θυμόμαστε θετικά διότι δεν έχουν «φάει» - ή έτσι λένε τουλάχιστον - την «παραμύθα» της ΛΑ.Ε. για έξοδο από την Ευρώπη.

Η ΔΗΜΑΡ και αλλά γνωστά μικρά κόμματα είτε θα ακολουθήσουν ... οικονομίες κλίμακας, δηλαδή συμπόρευσης με μεγαλύτερα, είτε θα....ολοκληρώσουν χωρίς απόλαυση τον πολιτικό τους κύκλο.

ΠΑΣΟΚ
Ποιό από όλα;;;
ΠΑΣΟΚ λοιπόν, θα έλεγε κανείς το κόμμα που πάντα κυβερνάει, συγκυβερνάει ή τουλάχιστον έχει σοβαρά πόστα στον κρατικό μηχανισμό .
Τους θυμόμαστε αρνητικά διότι συνυπέγραψαν και συνεφάρμοσαν με την ΝΔ τα τμήματα του Μνημονίου που πόνεσαν ... προκαλώντας όμως τη βάση τους συνεργαζόμενοι με τους δεξιούς.
Τους θυμόμαστε θετικά διότι και αυτοί καρπούνται τα όποια θετικά νούμερα σε επίπεδο δεικτών που παρέδωσαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Χρυσή Αυγή
Αντανακλαστικά είναι μια επιλογή καταγγελίας του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες, ενώ κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί τους. Έχει χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικό κόμμα, ενώ στελέχη του φόρεσαν και τις ριγέ στολές για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αντιμνημονιακοί και ανατρεπτικοί σε εθνικιστικό βαθμό.
Τους θυμόμαστε θετικά για τις κοινωνικές προσφορές τους σε αδύναμες ομάδες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Τους θυμόμαστε αρνητικά από το ακροδεξιό παρελθόν τους, όπου αυτό έχει αποδειχθεί, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι εκτός αλλά και εντός κοινοβούλιο επιθυμούν να εισάγουν ένα πολιτισμό που μάλλον δεν ταιριάζει στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού

Ένωση Κέντρωων
Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια και η pizza dominos αρχίζει τις προσφορές. Είναι σαν να ενοικιάσει κάποιος 25αρης ασπρόμαυρη ταινία από video club σε κασέτα VHS ...
Τους θυμόμαστε θετικά διότι ο επικεφαλής τους ξέρει τα προβλήματα και δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις.
Τους θυμόμαστε αρνητικά διότι, εκτός του Λεβέντη, δεν ξέρουμε άλλον – αν υπάρχει άλλος – και επίσης διότι έχει και ο Λεβέντης το παρελθόν του, ζωή να έχει, και δεν είναι και νιάτο πια, είναι κάπου εκεί κοντά ....
Αλλά βασικά Δεν ξέρω ΑΝ γενικά τους θυμόμαστε.

ΚΙΔΗΣΟ
ή σκέτο κίνημα όπως πολλές φορές μας ενημερώνουν.
Τελικά το να σε λένε Παπανδρέου δεν είναι μόνο προτέρημα. Δημιουργήθηκε διότι ο Βενιζέλος νόμιζε ότι έχει και αυτός βαρύ επίθετο και κυρίως διότι εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό στο Καστελλόριζο άλλαξε τη μοίρα της χώρα για τα επόμενα 50 χρόνια. Για το κίνημα λίγα υπάρχουν, ενώ στα γκάλοπ δεν πολύ παρουσιάζεται. Καθαρός Παπανδρεϊσμός με ότι καλό και ότι κακό αυτό συνεπάγεται.
Τους θυμόμαστε θετικά από τις ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το Γιώργακη για τη «Διαύγεια», τον «Καλλικράτη» και το «open gov».
Τους θυμόμαστε αρνητικά διότι έφεραν το Μνημόνιο, εννοώντας πως η οικονομική κρίση «έσκασε» στα χέρια του επικεφαλής τους, ενώ, αν γινόταν ο ίδιος να μην πέφτει τόσο συχνά από το ποδήλατο, ίσως και να είχε κανείς κάτι σοβαρότερο να πει.

Οικονομία - ξένοι
Με 400 δις μη διατηρήσιμο χρέος σε χώρα των 170 δις ΑΕΠ και πάλι αρκετά μας κάνουν υπομονή. Μας ξέρουν πια τι λαός είμαστε, που είμαστε εντάξει και που όχι εμείς οι πολίτες, αλλά και οι πολιτικοί που εκλέγουμε. Φυσικά ξέρουν πως είμαστε κακιά φάρα, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχρονικά ανύπαρκτη φορολογική μας παιδεία. Φαίνεται ότι τους ΣΥΡΙΖΑιους δεν τους πολύ γούσταραν, ειδικά την εποχή των Βαρουφάκη και Σια.
Είναι ενθουσιασμένοι που βλέπουν πιθανότητες μεγάλων σχηματισμών στο άμεσο μέλλον αλλά πάλι θα προτιμούσαν έναν δεξιούλη κεντρικό τραπεζίτη ως Πρωθυπουργό.

Στην Νέα Σμύρνη
Βουβές οι εκλογές χωρίς συμμετέχοντες της τοπικής κοινωνίας εν γένει και με την προσέγγιση των τοπικών αιρετών «εμείς είμαστε μόνο δημοτικοί σύμβουλοι», αλλά διακριτικά όλοι ξέρουν τα κόμματα από όπου προέρχονται και τα στηρίζουν στα «μουλωχτά» για να μην έχουν τοπικά πολιτικό κόστος.
Ίσως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πάλι να αποτελέσουν εξαίρεση. Σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων η πόλη είναι έρημο νησί διότι «δεν υπάρχει σάλιο» και όσοι μπορούν, και να μπορούσαν να βοηθήσουν, επικοινωνούν μεταξύ τους σε άπταιστα κινεζικά. Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να έχουν πάλι διαφορετική τοπική δραστηριότητα, καθώς έχουν αναδείξει εθελοντισμό αρκετά χρόνια τώρα.
Καλό Φθινόπωρο και με τις υγείες μας!


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: