Αρθρογραφία


Μην ψωνίζεις PC σαν τον Βαγγέλη

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 26/01/2019

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου 2018 αναδείχθηκε μια ενδιαφέρουσα απευθείας ανάθεση συνολικού ποσού περίπου 24.000 ευρώ για «προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την δημιουργία webTv», απόφαση που φέρει την υπογραφή του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Βαγγέλη Χατζαντουριάν. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η επιλογή προμηθευτή είναι νόμιμα στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του ΝΠΔΔ.  
Πράγματι ένας γρήγορος έλεγχος στη Διαύγεια έδειξε πως, με ΑΔΑ «ΩΡΒΙΟΕΜΩ-95Μ», η απόφαση 234 της 9ης Οκτωβρίου 2018 αναφέρει μεταξύ άλλων «Την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ», την προμήθεια με τίτλο «Προμήθεια  ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τη δημιουργία WEBTV» Η συνολική αξία της ανάθεσης είναι 23.995,00€ συμπεριλαμβανομένων νόμιμων κρατήσεων.»

Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Γιώργος Κουτελάκης και όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες της ίδιας της ΑΔΑ, αναφέρει: «Υπολογιστής AMD RYZENS με Windows 10 Professional & επιπλέον SSD 240GB», «Monitor Samsung LS24D330HSX», « Marantz Pod Pack 1 επαγγελματικό μικρόφωνο», «Samsung C24F390FHU Curved Monitor» και «Creative Sound Blaster Audigy». Φαίνεται πως όλες οι μονάδες είναι μία (1) ποσότητα.

Εντύπωση προκάλεσε αρχικά η έρευνα που είπε ότι έκανε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «τα ίδια ακριβώς μηχανήματα της τεχνικής περιγραφής της ΑΔΑ στο media market κάνουν 1.500 ευρώ», δίνοντας μάλιστα και ανάλυση ανά μονάδα.

Ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν απαντώντας είπε αρχικά «βγάζουμε 900 εντάλματα το χρόνο και είναι υπερβολικά πολλά για να βγαίνουν από έναν μόνο υπάλληλο» ενώ στα τελευταία δημοτικά συμβούλια, αλλά και σε παλαιότερο, έχει παραδεχτεί λάθη καταχωρήσεων στη Διαύγεια κάποια από τα οποία βέβαια, κάποια αναδείχθηκαν και μετά διορθώθηκαν. Σχετικά με το webtv είπε «εδώ δεν θα συμφωνήσω». Εννοούσε πως διαφωνεί με την ίδια του την απόφαση ΩΡΒΙΟΕΜΩ-95Μ;; Πρόσθεσε δε πως, σύμφωνα με τα χαρτιά του, «δεν είναι μόνο τα monitor που λέτε και βέβαια δεν είναι και μόνο οι υπολογιστές. Είναι πάρα πολλά περιφερειακά προγράμματα, είναι μικρόφωνα, είναι κάμερες, η μια κάμερα μπορεί να κοστίζει 2.500 ευρώ. Είναι τριπόδια […]. Αυτά σχολίασε έχοντας όπως είπε επίγνωση του τιμολογίου.

Η ΑΔΑ ΩΡΒΙΟΕΜΩ-95Μ βέβαια παρέμεινε στη Διαύγεια ακριβώς όπως έχει περιγραφεί παραπάνω, με ακριβώς τον ίδιο εξοπλισμό, τις ίδιες ποσότητες και το ίδιο συνολικό ποσό ανάθεσης. Ο κάθε πολίτης συμπεραίνει σχετικά, με ότι διαβάζει στην Διαύγεια φυσικά.

Στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ο Κουτελάκης επανήλθε, διότι αρχικά υπήρχε σοβαρή «απόσταση» ως προς την ΑΔΑ ΩΡΒΙΟΕΜΩ-95Μ και την επιχειρηματολογία Χατζαντουριάν το Νοέμβριο, αλλά κυρίως διότι η απευθείας ανάθεση με αριθμό απόφασης 234 είχε ήδη ενταλματοποιηθεί με το χρηματικό ένταλμα 49, με ΑΔΑ ΩΔΘ3ΟΕΜΩ-4ΔΛ να είναι στη Διαύγεια από 23 Νοεμβρίου.

Δηλαδή όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτε απολύτως στην απόφαση – παρότι ο Χατζαντουριάν μίλησε για κάμερες, περιφερειακά και άλλα που φυσικά θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν το ποσό – αλλά προχώρησε και το χρηματικό ένταλμα πληρωμής των 23.995,00€.

Να προσθεθεί πως εκταμίευση του ποσού θα γίνει εφόσον εγκριθεί το ένταλμα από τον Επίτροπο, αλλά είναι βέβαιο ότι από τον Πολιτιστικό Οργανισμό ολόκληρη η διαδικασία απόφασης απευθείας ανάθεσης από τον Πρόεδρο και έκδοσης εντάλματος πληρωμής έχει ολοκληρωθεί. Ποιος λοιπόν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόθεση του Πολιτιστικού Οργανισμού να πληρώσει 23.995,00€ για τον εξοπλισμό που περιγράφεται στην ΑΔΑ ΩΡΒΙΟΕΜΩ-95Μ;

To ένταλμα  ΩΔΘ3ΟΕΜΩ-4ΔΛ με τα τιμολόγια πήγαν φυσικά στον Επίτροπο για έλεγχο, αλλά προφανώς, μετά την αποστολή στον Επίτροπο, σύμφωνα πάντα με τον Κουτελάκη, υπάρχει προφανώς αποδοχή περί μη λάθους στη συγκεκριμένη απόφαση του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Κλείνοντας ο Κουτελάκης ενημέρωσε το σώμα πως «τα ίδια ακριβώς αντικείμενα του WebTv κάνουν στον Κωτσόβολο και στο media market 1.500 ευρώ με το ΦΠΑ.»  

Δεσμεύθηκε μάλιστα να καταθέσει τις προσφορές για τον παραπάνω εξοπλισμό στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

H έκδοση του εντάλματος ΩΔΘ3ΟΕΜΩ-4ΔΛ και η αποστολή του προς έγκριση στον Επίτροπο φαίνεται να δηλώνει την πρόθεση του Πολιτιστικού Οργανισμού να πληρώσει την απόφαση 234 όπως αυτή παραμένει στη Διαύγεια και αφορά προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού ύψους 23.995 ευρώ. Ταυτόχρονα ο Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώνει δημόσια σε 2 Δημοτικά Συμβούλια πως ο εξοπλισμός αυτός στοιχίζει 1.500 ευρώ και πως έχει γραπτές προσφορές.

Το μόνο που έγινε αντιληπτό από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι ότι τα τιμολόγια της συγκεκριμένης συναλλαγής αναφέρουν προϊόντα διαφορετικά από την ίδια του την απόφαση 234 με ΑΔΑ ΩΡΒΙΟΕΜΩ-95Μ. Δεν εξήγησε όμως σε κανένα εκ των δύο Δημοτικών Συμβουλίων, για ποιό λόγο άλλα λέει η απόφαση στη Διαύγεια και άλλα τα τιμολόγια που βέβαια δεν είναι δημόσια έγγραφα.

Τα Δημοτικά συμβούλια τα παρακολουθούν δημότες τόσο δια ζώσης όσο και σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση από συνεργάτη του Δήμου Νέας Σμύρνης. Τί συμπεράσματα βγάζουν οι πολίτες όταν αυτά τα δημόσια έγγραφα της Διαύγειας αμφισβητούνται, δεν ανακαλούνται και τελικά η εικόνα που μένει είναι πως κάτι που φαίνεται να στοιχίζει 1.500 ευρώ – σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – ο Πολιτιστικός Οργανισμός προτίθεται να το πληρώσει – αν εγκριθεί από τον Επίτροπο – 23.995 ευρώ;  Μήπως o Πολιτιστικός Οργανισμός αγόρασε υπερβολικά ακριβά τον εξοπλισμό ή μήπως πρόκειται για λάθος που όμως έχει φτάσει τελικά στον Επίτροπο;  Και τελικά γιατί ο Επίτροπος πρέπει να ξέρει πόσο κάνουν επαγγελματικοί εξοπλισμοί ενός webTv; Είναι υποχρεωμένος; Δεν είναι και καρέκλες να πεις πως όλοι λίγο – πολύ έχουν μια εικόνα.

Όλα βέβαια είναι νόμιμα ενώ εκκρεμεί η έγκριση του Επιτρόπου. Μέχρι σήμερα που γράφεται το άρθρο η απόφαση 234 καθώς και χρηματικό ένταλμα παραμένουν στη Διαύγεια χωρίς αλλαγές.

 

Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: