Αρθρογραφία


Παιδική Παράσταση «Το Ταξίδι Της Κόκκινης Ομπρέλας»

Χρυσού Εριέλλα | 27/10/2018

της Εριέλλας Χρυσού
Πρόεδρος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Η παιδική παράσταση «το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας» της Ελπίδας Μηναδάκη έκανε πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιο υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Την πρεμιέρα κάλυψε η κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr .
Μια ξεχασμένη ομπρέλα στην Πινακοθήκη Ουφίτσι ανακαλύπτει τη μαγεία του πίνακα της Γέννησης της Αφροδίτης, γνωρίζει το Μποτιτσέλι, μαθαίνει για την ιστορία του πίνακα και συμμετέχει στην ελληνική μυθολογία.
Τα παιδιά ψυχαγωγούνται αλλά και μαθαίνουν μέσα από μια διαδραστική παράσταση για παιδιά του δημοτικού κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηθοποιοί Μάνια Βλαχογιάννη και Ρένα Τσουρή υποδύονται πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες περνώντας με επιτυχία, μέσα από την πρόζα, το τραγούδι και το χορό, από τη χαρά και τη διασκέδαση στη συγκίνηση και την ανησυχία για την τύχη των χαρακτήρων. Τα σκηνικά είναι λιτά και ανάλαφρα ώστε να επικεντρώνουν την προσοχή στην ιστορία, στις ερμηνείες των δύο ηθοποιών και στο βασικό στοιχείο του έργου: τον πίνακα που παρουσιάζει τη γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι. Η διάρκειά της φτάνει τα 50 λεπτά, αρκετός χρόνος για να μάθουν και να διασκεδάσουν τα παιδιά, χωρίς όμως να κουραστούν.
Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας έχει ξεκινήσει με την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις Κέδρος το 2013 το οποίο συμπεριλαμβάνει, εκτός από την ιστορία, παιχνίδια διασκέδασης και μάθησης για τα παιδιά και έγινε δεκτό με θέρμη από το κοινό.
Η Ελπίδα Μηναδάκη, συγγραφέας του βιβλίου, εξήγησε του λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διασκευάσει το βιβλίο σε θεατρική παράσταση τονίζοντας πως «όταν κάτι είναι ωραίο και ταξιδιάρικο και ασχολείται με την τέχνη και τη μυθολογία αξίζει να το ανεβάσεις στη σκηνή και να πάρουν πνοή οι χαρακτήρες του», συμπληρώνοντας πως οι δύο ηθοποιοί έχουν «ξεπεράσει τον εαυτό τους» ενώ τα παιδιά φαίνεται πως απολαμβάνουν την παράσταση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιανουάριο.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Δουργούτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν όταν δύο ηθοποιοί παρουσιάζουν πολλούς χαρακτήρες αλλά και στη διασκέδαση που προκύπτει από την προσπάθεια αυτή.  
Η Μάνια Βλαχογιάννη, crossover σοπράνο, ηθοποιός της παράστασης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, εξήγησε πως ο όμιλος στηρίζει την παράδοση, τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες και οτιδήποτε σχετίζεται με την διάδοση του πολιτισμού. Το βιβλίο και πλέον παράσταση «το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας» καθώς μιλάει για την ιστορία και τη μυθολογία είχε όλες τις προϋποθέσεις για να έχει τη στήριξη του ομίλου γιατί τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το χορό και το τραγούδι πράγματα που πιθανόν δεν θα μάθουν διαφορετικά.
Τέλος, η Ρένα Τσουρή, μίλησε για τους χαρακτήρες που ερμήνευσε στην παράσταση εξηγώντας πως το παιδικό κοινό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δίνει όμως μεγάλη χαρά και ενέργεια με την αποδοχή του.
Η παράσταση πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στις 15.30 στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιο στον Άγιο Δημήτριο, Διογένους 1 και μπορεί, κατόπιν συνεννόησης, να πραγματοποιηθεί για σχολεία τις καθημερινές.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: