Αρθρογραφία


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κ.κ. Βαρθολομαίος Στο Σύλλογο Ιμβρίων

Χρυσού Εριέλλα | 25/11/2017

της Εριέλλας Χρυσού
Προέδρου Ένωσης Συντακτών Η.Τ.Λ.ΣΥ.Μ

Η Επιτροπή Νεολαίας του Συλλόγου Ιμβρίων στο πλαίσιο των δράσεών της διοργάνωσε την Ετήσια Εκδήλωση της Νεολαίας Ιμβρίων, την οποία τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο Ίμβριος, συνοδευόμενος από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα και το Μ. Αρχιδιάκονο κ. Θεόδωρο.

Απηύθυνε το μήνυμά του στους νέους μιλώντας από καρδιάς, παροτρύνοντας τους να βοηθήσουν και να ενδυναμώσουν την Ιμβριακή Κοινότητα στην Ίμβρο και συγκινώντας τους με προσωπικές του ιστορίες από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο νησί.  
Μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε: «… δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για τα όσα ζήσαμε οι Ίμβριοι, για τα παθήματα, τους διωγμούς, τις αδικίες, τον ξεριζωμό από τα χώματά μας, την καταδίκη και την αναγκαστική προσφυγιά. Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν και το στόμα αυτό θα μιλά για το άδικο της Ιμβριακής Ρωμιοσύνης και θα ζητεί την επιστροφή όλων των Ιμβρίων και υμών των απογόνων τους, στο φυσικό τους τόπο, στη γη των πατέρων τους, εκεί όπου είδαμε το φως, όπου μεγαλώσαμε και προκόψαμε.»
Προέτρεψε τους νέους όχι μόνο «να σκέπτονται αλλά και να επισκέπτονται» το νησί τους και τους συγγενείς τους και τους κάλεσε να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν στην Ίμβρο, στην οποία πλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, τονίζοντας πως «εάν η Ίμβρος γίνει η φλόγα της καρδιάς σας, τότε το μέλλον της είναι λαμπρό.»
Πολλές φορές διέκοψε την ομιλία του για να περιγράψει στιγμές από την παιδική του ηλικία στο νησί αλλά και για να απευθυνθεί σε πολλούς από τους παραβρισκόμενους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο δάσκαλος του από τα παιδικά του χρόνια στην Ίμβρο.
Συγκίνησε αλλά και αστειεύτηκε ξεκινώντας το λόγο του αναφερόμενος στις πολλές σελίδες που είχε προετοιμάσει «αφού με προσκαλέσατε θα με υποστείτε» τόνισε και ολοκλήρωσε με συγκίνηση λέγοντας: «Εγώ θέλω να με θυμούνται ως το Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεως τον Ιμβριολάτρη».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 200 Ίμβριοι νέοι, μέλη του συλλόγου, ενώ παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Τενεδίων Νέας Τενέδου Μιχάλης Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Φυντάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Στέλιος Πούλαδος και ο Άρχοντας του Πατριαρχείου και Πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής.
Τις προσωπικές τους ιστορίες κατέθεσαν ο Σάββας Σταγιάς, εκπρόσωπος Επιτροπής Νεολαίας Συλλόγου Ιμβρίων, ο οποίος παρότρυνε: «όσο υπάρχει η παρουσία μας, υπάρχει το νησί μας. Να μην αφήσουμε, εμείς οι νέοι άνθρωποι, να βυθιστεί η Ίμβρος στη λήθη της Ιστορίας», ο Ξενοφών Τζαβάρας, Διδάκτωρ γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τόνισε: «τα δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό του νησιού αλλάζουν ολοένα προς μια κατεύθυνση θετική», η Μαρία Γκούλτα, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, και οι Αντώνης Βουλγαρέλης και Χρύσα Κονιδάρη, μέλη της Νεολαίας Ιμβρίων.
Ο Λάκης Βίγκας, Άρχοντας Μ. Χαρτοφύλακας της Μ.τ.Χ.Ε. και μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα σχολεία της Ίμβρου και στην ανάπτυξη της Ιμβριακής Κοινότητας αναφέροντας: «Δεν είναι εύκολο να γράψεις ιστορία, αλλά αυτό θα μπορούσαμε να το τολμήσουμε μόνον με τη δική σας γενιά, τη δική σας παρουσία και τεχνογνωσία. Ίσως, είναι καιρός να ακούσετε τη φωνή της Ίμβρου με έναν άλλον τρόπο».
Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν μαθητές που αποφοίτησαν από τα Σχολεία της Ίμβρου και εισήχθησαν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς και Ίμβριοι νέοι που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που η Επιτροπή Νεολαίας φιλοδοξεί να καταστήσει θεσμό με την ελπίδα οι νέοι της Ίμβρου να γνωριστούν και να αναπτύξουν δεσμούς αλληλεγγύης, να συμπράξουν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες.
Ο Σύλλογος Ιμβρίων βρίσκεται στην Ελ. Βενιζέλου 80, στη Νέα Σμύρνη www.imvrosisland.org  (τηλ.: 210-9345096 και 210-9347957 και email: info@imvrosisland.org)

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: