Αρθρογραφία


Εξεταζόμενο μάθημα : COVID 19

Βεβόπουλος Αλέξανδρος | 27/02/2021

Στις αρχές του 2020 η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια σκληρής και αναγκαίας ταυτόχρονα λιτότητας, έκανε τα πρώτα της βήματα στον νέο κόσμο που είχε εισέλθει. Όλοι είχαν ποντάρει στην επιστροφή μίας νέας κανονικότητας, με νέα δεδομένα για την χώρα μας. Σήμερα, έτος 2021 θα είχαμε ήδη διανύσει αρκετά βήματα προς τα μπροστά. Νέες επενδύσεις κυρίως στην βιομηχανία αλλά και στην τεχνολογία, μείωση της ανεργίας και κάποιες τελευταίες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στον πυρήνα εκείνων των κρατών που για τα επόμενα χρόνια θα έβλεπαν εκτίναξη της οικονομίας τους. 
Ωστόσο, ένας επικίνδυνος και μεταδοτικός ιός, μας έφερε στην δυσάρεστη θέση να βλέπουμε καθημερινά αύξηση κρουσμάτων και να μετράμε αρκετούς νεκρούς σε καθημερινή βάση. Ένας χρόνος σχεδόν και αρκετούς μήνες κλειστοί στα σπίτια μας, βγαίνοντας έξω για τα αναγκαία. Βλέπουμε την αγορά να καταρρέει, οι θέσεις εργασίας να χάνονται και το καθημερινό κόστος να είναι τεράστιο. 
Παρόλο αυτά, μέσα από κάθε δύσκολη περίοδο πρέπει να βλέπουμε και τις ευκαιρίες που προκύπτουν, τις αλλαγές και αυτά που μας δίδαξε η κάθε κατάσταση.
Είναι αλήθεια ότι ο covid 19 μας έφερε πιο κοντά στην νέα τάξη κοινωνιών που δημιουργείται, στον νέο κόσμο που μπαίνει η ανθρωπότητα. 
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία είχε εισβάλει στην καθημερινότητά μας. Το Ελληνικό κράτος αν και αργοπορημένα ως συνήθως, έμπαινε στην εποχή του ψηφιακού κόσμου κάνοντας τις ζωές των πολιτών πιο εύκολη, χωρίς ταλαιπωρίες και ουρές. Προετοιμάζονταν σιγά σιγά η τηλεργασία από το σπίτι, στα επαγγέλματα και στις θέσεις που θα ήταν εφικτό. 
O covid 19 έφερε την τεχνολογική επανάσταση πιο γρήγορα. Η τηλεργασία μπήκε βίαια και γρήγορα στις ζωές μας, οι μαθητές διδάσκονται μέσα από τις τηλεδιασκέψεις και το κράτος αναγκάστηκε σε ένα χρόνο να γίνει πιο ευέλικτο. Όλα αυτά όπως γίνεται αντιληπτό θα ήθελαν ακόμα κάποια χρόνια προετοιμασίας. 
Επιπλέον, τρίτη ηλικία αναγκάστηκε να μάθει να χειρίζεται τον υπολογιστή με σκοπό να πραγματοποιεί πληρωμές και συναλλαγές. 
Επιπροσθέτως, ο ιός άλλαξε τον τρόπο σκέψεις και προς τον τουρισμό. Το lockdown και οι περιορισμοί κόστισαν και εξακολουθούν να κοστίζουν σε αυτόν. Η εστίαση κλειστή, το ίδιο και τα ξενοδοχεία. Ήδη αυτά έχουν αποτυπωθεί και αξιολογούνται. 
Αυτό που ισχυρίζονταν αρκετοί μέχρι πριν λίγα χρόνια, πως ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν υφίσταται και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Μια οικονομία δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και σίγουρα πρέπει να υπάρχει μια ευρεία διασπορά. 
Η δύσκολη αυτή κατάσταση θα ξεπεραστεί και πιστεύω πως ήδη όλοι αλλά κυρίως οι πολιτικοί έχουν αξιολογήσει την κατάσταση και βάση αυτών θα δούμε ακόμα πιο μεγάλες αλλαγές που θα βοηθήσουν την Ελληνική οικονομία να ανταπεξέλθει και να σταθεί πιο γρήγορα ξανά όρθια σε σχέση με άλλες χώρες. Πρέπει σε αυτήν την παγκόσμια αλλαγή που διαδραματίζεται να είμαστε οι πρωτοπόροι.  Είναι η ευκαιρία μας. 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: