Αρθρογραφία


7η «Πρότυπη» Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου

Βαλασκατζής Γιώργος | 28/02/2020

7η «Πρότυπη» Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου

Γιώργος Βαλασκατζής

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Γίνε κι εσύ Δημοτικός Σύμβουλος για 3 μέρες είπαν. Και εν τέλει έγινα. 13-15 Δεκεμβρίου η αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου γέμισε νέους ανθρώπους με σκοπό να πάρουν την τοπική αυτοδιοίκηση στα χέρια τους. Ο Δήμος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Νέας Σμύρνης, επιχείρησε να φέρει εις πέρας αυτό το εγχείρημα, που από την πρώτη στιγμή μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Σχετικά με την οργάνωση της εκδήλωσης, οι δύο φορείς έκαναν ομολογουμένως αρκετά καλή, εάν όχι εξαιρετική δουλειά. Η φόρμα συμμετοχής, η οποία κυκλοφόρησε από τα τέλη του Οκτώβρη έδινε τη δυνατότητα στους διοργανωτές να δώσουν στον κάθε υποψήφιο τη θέση που του αρμόζει, συνδυάζοντας τόσο τις προτιμήσεις, όσο και τις ικανότητές του. Η εκδήλωση, πλουσιοπάροχη με φαγητά, νερά και αναψυκτικά καθ’όλη τη διάρκειά της, ενώ δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τους (2) δωρεάν καφέδες, που παρείχε στον καθένα, καθημερινά, τοπική καφετέρια της πόλης. Τέλος, σημαντική πρωτοτυπία ήταν η συμβολή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκλογικών διαδικασιών και ψηφοφοριών που απλούστευσε την όλη διαδικασία.

Ας πάμε όμως στο ζουμί της υπόθεσης αφήνοντας απ’έξω τα της οργάνωσης και περνώντας στους πρωταγωνιστές της προσομοίωσης που δεν είναι άλλοι από τους δημοτικούς συμβούλους, τα πρόσωπα πίεσης, τους δημοσιογράφους και φυσικά το δήμαρχο. Είμαστε χρονικά μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, έχοντας εκλέξει δήμαρχο και η εκδήλωση αρχίζει με 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του ΔΣ. 41 δημοτικοί σύμβουλοι από 5 παρατάξεις (12 κεντροδεξιά, 8 δεξιά, 8 κεντρώα, 8 κεντροαριστερά, 5 αριστερά), θα εκλέξουν πρόεδρο, θα συζητήσουν σημαντικά θέματα του δήμου, θα συνεδριάσουν σε επιτροπές και θα πάρουν καίριες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης.

Οι υποψήφιοι παρουσιάζονται και τα πρώτα ψήγματα της απογοήτευσής μου αρχίζουν να  βγαίνουν στην επιφάνεια. Οι κοινότυπες εκφράσεις, τα λόγια του αέρα και φυσικά οι υποσχεσιολογίες, δίνουν και παίρνουν. Μερικοί εκ των αρχηγών παρατάξεων, μιλώντας ως δήθεν επαγγελματίες πολιτικοί, υποβαθμίζουν το επίπεδο του συμβουλίου, υπερασπιζόμενοι τυφλά κομματικές σκοπιμότητες ανάλογα με το πολιτικό τους υπόβαθρο. Δημοτικοί σύμβουλοι με τετριμμένες και προσκολλημένες σε πολιτικές γραμμές απόψεις ανταλλάσουν «μπηχτές» μεταξύ τους σε ένα τραγελαφικό κλίμα που θυμίζει τα κανονικά δημοτικά συμβούλια της πόλης μας.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων, όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων, προέρχονται από όλα τα μέρη της Αθήνας και συμμετέχουν τακτικά σε αντίστοιχες εκδηλώσεις όμορων Δήμων. Το γεγονός αυτό, παρόλο που είναι προς τιμήν τους, τολμώ να πω πως κατακρεουργεί την όλη διαδικασία και αλλοιώνει το νόημα και το στόχο της εκδήλωσης, η οποία μετατρέπεται σε χώρος πολιτικού ντιμπέιτ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωσή μας ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε περί ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δεξιές παρατάξεις τάχθηκαν υπέρ της ιδιωτικοποίησης για τους ευκόλως εννοούμενους λόγους, ενώ οι αριστερές κατά, λόγω της εν γένει αντίθετης πολιτικής τους γραμμής.

Για να μην επεκταθούμε περαιτέρω και μπούμε σε άλλα μονοπάτια, η εντύπωση που μου άφησε η 7η προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου, που μόνο πρότυπη δεν θα τη χαρακτήριζα, είναι κυρίως αρνητική. Είχε προοπτικές λόγω της καλής και προσεγμένης οργάνωσης, η οποία, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να υπερκαλύψει τις παλιακές απόψεις και τον ξύλινο λόγο της πλειονότητας της νέας γενιάς που πήρε μέρος. Ευελπιστώ στο μέλλον η 8η προσομοίωση  δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.   


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: