Αρθρογραφία


Κυβέρνηση ΝΔ: Φοβού τους Δαναούς από τα παλιά

Στεργίου Άννα | 21/09/2019

                                                                                     Κυβέρνηση ΝΔ: Φοβού τους Δαναούς από τα παλιά

Της Άννας Στεργίου

Δημοσιογράφος-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Με την κυβέρνηση ν΄ αναζητά τις καλύτερες δυνατές λύσεις με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς και την αξιωματική  αντιπολίτευση να ψάχνεται δεξιά κι αριστερά για το στίγμα της επόμενης ημέρας, η ΔΕΘ παρέμεινε ένα πολιτικό γεγονός, με ανακοινώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ακούστηκαν ευχάριστες στην ζωή των πολιτών.

Η βασική αρχή, που ήταν και το υπόγειο σύνθημα των εκλογών ήταν το στοίχημα των επενδύσεων, κι από τη δράση ή τις χαμηλές επιδόσεις Αδώνιδος Γεωργιάδη και το Ελληνικό θα κριθεί τελικά κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θ΄ αφήσει εποχή ως ο νέος ηγέτης της δεξιάς παράταξης.  

Ουσιαστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και ξένο σώμα παλαιότερα στη Νέα Δημοκρατία, σήμερα έρχεται να δώσει διαπιστευτήρια αποτελεσματικότητας συνολικά για την κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει για τον Μάκη Βορίδη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος έχει χρυσή ευκαιρία να δοξαστεί στην ηλεκτρική καρέκλα της Αχαρνών φτιάχνοντας έναν αξιοπρεπή νόμο για τους συνεταιρισμούς, κάνοντας καλύτερη διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ και βάζοντας τον θεμέλιο λίθο για την ψηφιακή γεωργία ή να μπλέξει στα γρανάζια του υπουργείου και να είναι άλλη αποτυχία του πολιτικού συστήματος να φτιάξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει τις δυνατότητες, σε όσους τον αμφισβητούν να πάρουν πόστα, όμως τους έχει αφήσει αρκετές πρωτοβουλίες, ώστε η τυχόν αποτυχία να πέσει όλη επάνω τους.  Μέσα σε λίγο πολιτικό χρόνο έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για εισροή κεφαλαίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μπει σε τόσο μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας, όσο κάποιοι προφανώς θα επιθυμούσαν από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, δεν έχει καταφέρει να βρει άκρη με το πολιτικό στίγμα που θα δώσει την επόμενη ημέρα. Έχει το σφυροκόπημα ΚΚΕ/ΜέΡΑ 25 και το ΚΙΝΑΛ, που επιδιώκει να κρατήσει δυνάμεις αλλά  ζορίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας χάσει αρκετό από το  κοινοβουλευτικό δυναμικό του, αναζητά ποιοι θα πάρουν πάνω τους, το βάρος της αντιπολίτευσης. Κι αυτό φαίνεται και στην αμήχανη κριτική, που ασκείται είτε πολύ έντονη με το δίδυμο Τζανακόπουλου – Πολακη είτε χαλαρή και με διάθεση πολιτικής εκεχειρίας, από άλλους βουλευτές, που ξέρουν ότι το καλοκαίρι είναι νεκρός πολιτικός χρόνος.   

Η κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκείται με ενιαίο στίγμα μόνο από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος προσπαθεί να  οριοθετήσει τον δικό του χώρο, ο οποίος έχει και κάποια κοινά σύνορα με τη γαλάζια παράταξη. Έτσι, υπάρχουν θέματα, που τα σηκώνει σθεναρά κι αυτά τον έφεραν στη Βουλή, όπως το Μακεδονικό, κι άλλα στα οποία φορά το κοστούμι της συναίνεσης.

Η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη θα κριθεί στην πράξη, εάν κι εφόσον βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, αν θα υπάρξουν δουλειές, αν θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, αν θα έρθουν μαζικά ξένες επενδύσεις. Η άρση των capital controls για μία σημαντική μερίδα συμπολιτών μας κυρίως επαγγελματιών, ήταν μία βασική ένδειξη πως κάτι αλλάζει.  Πρακτικές όμως τύπου Βρούτση, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ή της εκλογής προσώπου της ΚΥΠ χωρίς πτυχίο,  έχουν κατακριθεί, αποδοκιμαστεί από τον κόσμο και ήταν το βασικό μήνυμα και των εκλογών. Τέλος νέα κι αξιόλογα στελέχη, που έχουν βρεθεί σε κυβερνητικά πόστα, και δεν κουβαλούν βαρίδια, οφείλουν να προσέξουν ποιους από τα παλιά εμπιστεύονται. Γιατί, όπως λέει ο λαός μας, γέρικο γαϊδούρι, δεν αλλάζει περπατησιά.Κυβέρνηση ΝΔ: Φοβού τους Δαναούς από τα παλιά

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: