Αρθρογραφία


Η Λογική Της Αυτοκάθαρσης Στον Δημόσιο Βίο

Στεργίου Άννα | 30/03/2019

Της Άννας Στεργίου
είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας

Τα πρόσφατα γεγονότα, η άσκηση ποινικής δίωξης της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για την πυρκαγιά στο Μάτι, η καταδίκη του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ν. Γεωργιάδη για την υπόθεση της παιδεραστίας, η δημόσια παραδοχή Θεόδωρου Τσουκάτου για το θέμα της εισδοχής κεφαλαίου στο ΠΑΣΟΚ, είναι απότοκα ενός πολιτικού συστήματος, που δεν αποδέχεται την αυτοκάθαρση, παρότι πρόσφατα έγινε το βήμα για ν΄ αλλάξει ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Μακριά από εμάς οι καταδίκες άνευ όρων. Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον, όμως το ζήτημα είναι με ποια εργαλεία μπορεί το πολιτικό σύστημα να προστατευθεί από τη φθορά και τη διαφθορά.
Η Ρένα Δούρου διώκεται ποινικά εξαιτίας όσων συνέβησαν στο Μάτι την αποφράδα μέρα, που έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Θα μπορούσαν να μη χαθούν καθόλου ζωές; Πιθανόν όχι. Η ασυνεννοησία των υπηρεσιών, η δραματική άγνοια ως προς την εφαρμογή πρωτοκόλλων κινδύνου, η ολιγωρία κατοίκων, που έχτισαν εκεί, η πολεοδομία που δεν λειτούργησε, άναψαν το φυτίλι. Αν κι η δίκη είναι μπροστά, το να επικαλείται τη γυναικεία της φύση και το οικογενειακό παρελθόν δεν την τιμά. Κάνει κακό στις εργαζόμενες γυναίκες, που με αγώνες υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους στην ισότητα.
Όπως δεν τιμά αντίστοιχα τη ΝΔ να προσπερνά δήθεν αδιάφορα την καταδίκη σε πρώτο βαθμό στελέχους της για παιδεραστία. Είναι το πλέον ατιμωτικό να καταδικάζεται ένας βουλευτής κι η ΝΔ δεν μπορεί να μιλά για «σκευωρία». Με τέτοια ατιμωτική καταδίκη οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του κυρίου Γεωργιάδη θα έκανε «διακοπές» στον Κορυδαλλό.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ψευτιές, απουσία λόγων – έργων, όταν από το ξεχασμένο ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, περάσαμε στα ψιλά την υπόθεση Τσουκάτου.  
Τα κόμματα είναι μεγάλοι οργανισμοί και όταν πρόκειται για δομές εξουσίες μπαίνουν κι άνθρωποι για να τα εκμεταλλευθούν.  Και την ίδια στιγμή μπαίνουν κι άνθρωποι, που εξυπηρετούν τους σκοπούς των κομμάτων. Δυστυχώς, ουδέποτε το πολιτικό σύστημα συζήτησε σοβαρά ότι τα κόμματα χωρίς χρήμα δεν είναι βιώσιμα κι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κάθε λογής χρηματοδότες.
Μπορεί στο δικαστήριο στον α ΄βαθμό η Ρένα Δούρου και στον β’ βαθμό ο Νίκος Γεωργιάδης να αθωωθούν. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα κόμματα οφείλουν να έχουν διαδικασίες αυτοκάθαρσης. Η Φώφη Γεννηματά διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος, εν προκειμένω, τον Θάνο Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, και κατάπιε την κάμηλο, για τις δηλώσεις Τσουκάτου για τα 16 δις ευρώ.
Τόσο τα μνημόνια, όσο και η παρατεταμένη φτώχεια έχουν κάνει τους πολίτες ακόμη πιο δύσπιστους απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Οι αλλαγές, που επέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών στο πολιτικό σκηνικό δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στους ψηφοφόρους. Όμως, η δημοκρατία, όταν θέτει διλήμματα πρέπει τα κόμματα ν΄ απαντούν πολιτικά.
Η κριτική κι η αυτοκριτική είναι το μοναδικό πράγμα, στο οποίο δεν έχουν προχωρήσει τα κόμματα εξουσίας,  παρότι ο κόσμος φτωχοποιήθηκε την περίοδο των μνημονίων. Η βάση όλων αυτών είναι η αξιοκρατία σε θέσεις εξουσίας κι η αυτοκριτική απέναντι στα πεπραγμένα. Όλα τ΄ άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ειδάλλως γεννούν λευκή ψήφο κι απομάκρυνση κατεξοχήν των νέων ανθρώπων από την πολιτική.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: