Αρθρογραφία


Μεταναστευτικό: το δικαίωμα στην ευτυχία…

Στεργίου Άννα | 20/11/2019

Μεταναστευτικό: το δικαίωμα στην ευτυχία…

 

Της Άννας Στεργίου (annastergiou11@yahoo.com)

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Μετανάστες, πρόσφυγες, άνθρωποι διωγμένοι, κατατρεγμένοι, ταλαιπωρημένοι. Ξεσηκωμοί και φωνές, για να μην έρθουν στην πόρτα μας. Αυτή η εικόνα ταιριάζει στον λαό, που υπεράνω όλων των θεών, τοποθέτησε τον Ξένιο Δία;

Γελοιότητες. Είμαστε λαός, που μεταναστεύει, εδώ και χιλιάδες χρόνια.  Μεγάλωσε στην Κρήτη ο Ξένιος Δίας, η αγκαλιά προς τον ξένο, που ζητά την βοήθειά μας. Δυστυχώς, το προσφυγικό – μεταναστευτικό μας βρήκε απόλυτα ανέτοιμους ως κοινωνία. Συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε μονοδιάστατα, με ιδεολογικές εμμονές ένθεν κακείθεν και με κορώνες.

Πριν λίγο καιρό, μου έδωσε συνέντευξη ένας Ευρωπαίος πρέσβης. Πρωτοήρθε στην Ελλάδα με το δισάκι του στον ώμο, νεαρός με την τότε σύντροφό του, νυν σύζυγο κι όχι φυσικά φροντισμένος και κουστουμαρισμένος, όπως είναι σήμερα. Σήμερα, ο άνθρωπος δηλώνει ευχαριστημένος, που ήρθε στην Ελλάδα. Γιατί στα νιάτα του, αυτός ο τόπος τον δέχτηκε με καλοσύνη. Αν ήταν μετανάστης από το Αφγανιστάν θα είχε την ίδια άποψη;

Ενώ κάνουμε ως λαός τεμενάδες σε Σαουδάραβα πρίγκιπα, κλείνουμε τα μάτια στον πένητα Άραβα. Χωρίς βαθιά γνώση της ιστορίας, έχουμε απόλυτη άγνοια, αν νομίζουμε ότι τους Έλληνες μετανάστες πρώτης γενιάς τους είχαν οι ξένοι κάτοικοι στα πούπουλα.

«Βρωμοέλληνες», τους αποκαλούσαν, επειδή έκαναν μπάνιο κάθε Σάββατο. Τους ενοχλούσε το χρώμα του δέρματός τους, γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών ήταν αγρότες και τεχνίτες, μαυρισμένοι απ΄ τον ήλιο. Σήμερα, στους εγγονούς των «βρωμοελλήνων» κάποιοι κάνουν «τεμενάδες», διότι είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

 

Χάρη στους Άραβες σώθηκε η αρχαία ελληνική γραμματεία. Η μουσική μας έχει τόσα κοινά με τη δική τους. Το αλφάβητό μας, από τους Φοίνικες το πήραμε και το αναπτύξαμε. Οι Πτολεμαίοι της Αιγύπτου είχαν ελληνική καταγωγή.

 

Οι άνθρωποι μεταναστεύουν χιλιάδες χρόνια τώρα, καθημερινά σε κάποια γωνιά της γης, γιατί υπάρχουν πόλεμοι, συρράξεις, εμφύλιοι σπαραγμοί, σπουδές, γάμοι, διατροφικές κρίσεις και σπανίως γιατί αρέσκονται στην περιπέτεια. Διεκδικούν καλύτερους εργασιακούς όρους, καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Σαφέστατα, η Ελλάδα δοκιμάζεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα κι οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές είναι περιορισμένες. Η Ευρώπη κάνει τα στραβά μάτια, αντιμετωπίζει τελείως επιδερμικά το πρόβλημα και πετάει το μπαλάκι στη χώρα μας οδηγώντας σε συλλογικές φοβίες κι άνοδο ρατσιστικών μορφωμάτων.

 

Όμως, λύσεις, του τύπου θα φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, δεν πείθουν ούτε τους πιο αφελείς. Γιατί είναι σχεδόν ανεφάρμοστες λόγω της τεράστιας ακτογραμμής και του υπέρογκου κόστους. Πολύ περισσότερο, όταν η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αντιδρά με παιδαριώδη τρόπο και απίστευτη κουτοπονηριά.

 

Οι νέοι όροι για το μεταναστευτικό θα δοκιμαστούν στην πράξη, μετά τον καινούργιο νόμο, που πέρασε από τη Βουλή. Δυστυχώς είναι μια προαναγγελθείσα συνταγή αποτυχίας.

 

Χωρίς προσωπικό, χωρίς πόρους, χωρίς επιστημονική καθοδήγηση, χωρίς όραμα και με κοντόθωρη λογική πάει να επιλύσει ένα κολοσσιαίο πρόβλημα. Πολύ περισσότερο, που δεν λαμβάνει υπόψη τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και στα νησιά και στις κοινότητες των μεταναστών.

 

Χωρίς να αξιολογήσουμε, ποια λάθη κάναμε τα προηγούμενα χρόνια  ως κράτος, που έχασαν τη μπάλα οι Δυτικοευρωπαίοι κι έχουν εσωτερική τρομοκρατία, χωρίς να συζητήσουμε με τις εθνοτικές  ομάδες των μεταναστών. Απλώς, υιοθετώντας άκριτα ξένες συνταγές, δοκιμασμένες και παταγωδώς αποτυχημένες, βασισμένες σε ξενοφοβικές εξάρσεις, λόγω της έντασης του προβλήματος και της μιντιακής προπαγάνδας.

Δυστυχώς, ο νέος νόμος Χρυσοχοΐδη υπακούοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού και των Ελλήνων, που υφίστανται τις συνέπειες των γκέτο,  εθελοτυφλεί. Αντιδρά ιδεοληπτικά, με οπτική παλαιότερων δεκαετιών, εντελώς αντιεπιστημονική, και με αστυνομικές λύσεις πάει να λύσει ένα πρόβλημα κοινωνικό, πολυπαραγοντικό και παγκόσμιο.Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: