Αρθρογραφία


Σχολικά Κυλικεία και COVID 19 στην Νέα Σμύρνη

Σαρδιανός Νεκτάριος | 30/01/2021

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα σχολεία στις 11.3.20 στα πλαίσια λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τον έλεγχο της πανδημίας, έκλεισαν και μαζί με τα σχολεία όπως ήταν αναμενόμενο έκλεισαν φυσικά και τα σχολικά κυλικεία. 
Κι› αν και τα σχολεία κάποια στιγμή άνοιξαν, έστω και γι› αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, δεν συνέβη το ίδιο και με τα κυλικεία, ώστε να μετριάσουν κάπως την ζημία που έχουν υποστεί. Να φανταστείτε αναγκάστηκαν να πετάξουν μεγάλο απόθεμα προϊόντων που μόλις είχαν παραλάβει. Είναι πλέον γεγονός λοιπόν ότι το σχολικό έτος έκλεισε με τα πιο δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για τον συγκεκριμένο κλάδο, αφού εκτός της πανδημίας του covid είχε προηγηθεί και η έξαρση του Η1Ν1, που είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία να έχουν στην κυριολεξία αποδεκατιστεί, και να εμφανίσουν μια πληρότητα της τάξεως του 50-60%. Κοντολογίς οι άνθρωποι αυτοί δραστηριοποιήθηκαν μόνο 70-80 ημέρες από το σύνολο των 180 ημερών. 
Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι επάνω στην απόγνωση τους να αποκτήσουν μια δουλειά, προχωρούν σε απίστευτα μεγάλες προσφορές στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, και εν συνεχεία οδηγούνται σε μισθώματα τα οποία δυσκολεύονται η πολλές φορές αδυνατούν να καταβάλλουν, καθώς και το γεγονός ότι το σχολικό κυλικείο υπόκειται, και ορθώς υπόκειται, σε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, με πολύ συγκεκριμένα πρότυπα τυποποίησης και περιορισμό των αγαθών προς πώληση, πράγμα που δεν ισχύει για τον ανταγωνισμό, επιχειρήσεις δηλαδή που γειτνιάζουν με το σχολείο, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το όποιο κέρδος, εάν πραγματικά υφίσταται κέρδος είναι πολύ μικρό. 
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ όψιν όλα τα παραπάνω, η ΕΣΕΠΕ, κατόπιν εισήγησής μου, είχε προτείνει ως οικονομικό μέτρο στήριξης, την πλήρη απαλλαγή από τη δεύτερη δόση του ενοικίου των σχολικών κυλικείων για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020, γιατί στην προκειμένη περίπτωση ισχύει πραγματικά το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». 
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έγινε δεκτή από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Η αδικία αυτή διορθώθηκε με τροπολογία της κυβέρνησης, που προβλέπει μείωση όλων των μισθωμάτων για την φετινή σχολική χρονιά έως 40% μέσω των δημοτικών συμβουλίων, πράγμα που ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας!


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: