Αρθρογραφία


Σαρδιανός: ''Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση στην Νέα Σμύρνη. Δυσκολία του Δήμου να ανταποκριθεί άμεσα ''

Σαρδιανός Νεκτάριος | 27/04/2020

γράφει ο Νεκτάριος Σαρδιανός*

Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, όπως προβλέπει ο νόμος 4521/2018, αναμένονται εγγραφές προνηπίων, πέραν των νηπίων που φοιτούν ήδη, στα νηπιαγωγεία των δήμων.

Η ένταξη όμως του δήμου Ν Σμύρνης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω της αδυναμίας των υπάρχοντων δομών να αντιμετωπίσουν αυτήν την αυξημένη ανάγκη σχολικής στέγης.
Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται επί του παρόντος και που με έχει κάνει ομολογώ κάτι παραπάνω από πυρ και μανία, είναι η τοποθέτηση ημιμόνιμων κατασκευών τύπου προκάτ, πράγμα που απλώς και κατηγορηματικώς απορρίπτω.

Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά πάνω στο πρόβλημα, θα διαπιστώσουμε ότι η απελευθέρωση ισάριθμων θέσεων στις δομές των παιδικών σταθμών, θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της δυναμικότητάς τους.
Καλό θα ήταν λοιπόν αρχικά να επανεξετασθεί ποιοι παιδικοί σταθμοί θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νηπιαγωγεία και το αντίστροφο.
Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέριες, αλλά ο 3ος παιδικός σταθμός πχ, που βρίσκεται επί της οδού Αρτάκης, πολύ κοντά στον παιδικό σταθμό της Εθνικής Στέγης και στον παιδικό σταθμό της Σινώπης, θα μπορούσε να μεταφέρει τα παιδιά που στεγάζει στους δύο προαναφερόμενους σταθμούς και να μετατραπεί σε νηπιαγωγείο.
Αν ενσωματωθεί μάλιστα στον συγκεκριμένο χώρο και η ακριβώς διπλανή παιδική χαρά, θα έχουμε μάλιστα ένα νηπιαγωγείο εξαιρετικής αισθητικής.
Κάτι εξίσου σημαντικό, όταν τα παιδάκια πρόκειται να μεταπηδήσουν στο δημοτικό, θα πηγαίνουν στο 3ο/13ο, ακριβώς δίπλα και δεν θα αποχωρίζονται έτσι από τους φίλους τους.
Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στον 1ο παιδικό σταθμό.

Λειτουργώντας στα ίδια πάντα πλαίσια, προσπαθώντας δηλαδή να βρεθούν λειτουργικές, ορθολογικές λύσεις, αξιοποιώντας υπάρχουσες δομές, θα μπορούσε να επέλθει συμφωνία με το σώμα προσκόπων/οδηγών, και στο κτίριό τους που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το 6ο δημοτικό, με δαπάνη του Δήμου να αναικαινιστεί και να δημιουργηθεί νηπιαγωγείο, εξάλλου δεν χρησιμοποιείται από αυτούς τις καθημερινές πρωινές ώρες.

Η εκπαίδευση χρειάζεται σύγχρονες και λειτουργικές λύσεις και πρέπει κάποτε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την απαράδεκτη πραγματικότητα των προκάτ αιθουσών, που ενώ θα έπρεπε να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες έχουν εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση ως αποτέλεσμα προηγούμενων πολιτικών πρακτικών.

*Ο Νεκτάριος Σαρδιανός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολ.Επιτροπής Νέας Σμύρνης και ιατρός.Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: