Αρθρογραφία


Πουλ Μουρ

Πολυχρόνης Ντάγιος | 30/10/2020

Πουλ Μουρ

Γράφει ο Πολυχρόνης Ντάγιος

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

 

Η μόστρα ...το τμήμα ενός πράγματος που φαίνεται και καθορίζει τη γενική εντύπωση που αυτό δίνει δηλαδή για μόστρα.. για επίδειξη, για βιτρίνα, για εντυπωσιασμό.

Πηγαίνουμε  για παράδειγμα σε ένα σικ εστιατόριο και παραγγέλνουμε τον ολόφρεσκο αστακό που μας μοστράρουν. Έχουν στη βιτρίνα δύο ζωντανούς για μόστρα και οι υπόλοιποι είναι στην κατάψυξη παραγεμισμένοι με σελάχι και μπρασκοουρά. 

Έτσι είναι και η δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης, υπέρλαμπρη στημένη και δήθεν, στη βιτρίνα ,αλλά σάπια στα εσωτερικά. Τη στιγμή που η πόλη μας είναι σκοτεινή είναι βρώμικη και παρατημένη για καιρό σε γειτονιές που δεν είναι"βιτρίνα" οι τοπικοί άρχοντες και τα αρχοντακια τους που τα ανατρέφουν με τις ίδιες αντιδεοντολογικες και ανήθικες "αξίες" μας μοστράρουν μας "πουλάνε" και μας παρουσιάζουν άλλη πόλη με δράσεις και ενέργειες που διαρκούν όσο ένα story στα social media. Μηνύματα και βίντεο προωθητικά του τεράστιου (ανύπαρκτου και φανταστικού) έργου τους , τα οποία βέβαια έχουν πάντα είτε "πληρωμένους" υποστηρικτές και 'δικαιολογητες' είτε τρολ και fake profile υποστηρικτές που προσπαθούν με νύχια και με δόντια αλλά και εμμονικά πολλές φορές να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. 

Το επιβλαβές αυτό και επικίνδυνο παιχνίδι ανάμεσα στο «είναι» και το «φαίνεσθαι» έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από τα πολύ παλιά χρόνια. Σήμερα το ζούμε ακόμη πιο έντονα, μια και όλοι ασχολούνται με την εικόνα και όχι με το περιεχόμενο τους. Το είναι και το φαίνεσθαι είναι μια τεράστια και εγγυημένα αποτελεσματική παγίδα. Το "είναι"  αντιπροσωπεύει την αλήθεια. Δηλώνει την πραγματική και βαθύτερη αξία των πραγμάτων, χωρίς να εφευρίσκει διάφορες ψευτιές για να παρουσιάσει κάτι άλλο. Σε αντίθεση με το "φαίνεσθαι" που αντιπροσωπεύει το ψέμα. Το εικονικό, το αληθοφανές και το επιφανειακό. Δηλώνει το τι εικόνα θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω, ανεξάρτητα με το τι είμαστε στην πραγματικότητα.

Όλα λοιπόν για το φαίνεσθαι, όλα για το θεαθήναι. Υποκρισία και επιδειξιομανία μόνο. Με ουσία ΜΗΔΕΝ.  

Όλη αυτή η πάλη ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι σαφώς κι έχει συνέπειες που αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε ή τις αντιμετωπίζουμε ήδη...Η πραγματικότητα δεν αλλάζει με ουτοπίες άρα κάποια στιγμή θα πρέπει να απομακρυνθούν και να τιμωρηθούν οι υπηρέτες του φαίνεσθαι και των ίδιων συμφερόντων και να προσγειωθούν στην αλήθεια, κάτι το οποίο εξαρτάται από εμάς όλους που τους ανεχόμαστε είτε ηθελημένα είτε άθελά μας.

Οι ανθρώπινες και οι κοινωνικές σχέσεις δε χτίζονται με ψέματα ή ψεύτικα πράγματα συνεπώς η απομυθοποίηση όλων αυτών που μας εξαπατούν θα πρέπει να είναι αναπόφευκτη είτε είναι η ελληνική κυβέρνηση είτε η τοπική "κυβέρνηση" είτε ο κάθε αντίστοιχος εκμεταλλευτής γύρω μας.Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: