Αρθρογραφία


Πολιτικοί(ή) Αποτυχίας

Πολυχρόνης Ντάγιος | 31/03/2022

Πολιτικοί(ή) Αποτυχίας

                                         

Γράφει ο Πολυχρόνης Ντάγιος

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

 

Πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι... εκλέγονται για να ασκούν διοίκηση... ή μήπως όχι?  Αυτοί λοιπόν εκλέγονται αλλά και πληρώνονται... καθότι είναι επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης!
Η δημόσια διοίκηση αυτή η ....πληγή?  

Σήμερα η δημόσια διοίκηση θεωρείται συχνά ότι περιλαμβάνει και κάποια ευθύνη για τον καθορισμό των πολιτικών και των προγραμμάτων των κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η διεύθυνση, ο συντονισμός και ο έλεγχος των κυβερνητικών λειτουργιών. Η δημόσια διοίκηση υπάρχει σε όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από το σύστημα διακυβέρνησής τους. Εντός των κρατών η δημόσια διοίκηση ασκείται σε κεντρικό, ενδιάμεσο και τοπικό επίπεδο. Πάντως, οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης σε ένα κράτος συνιστούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η ίδρυση τμημάτων διοικητικών, στελεχών ή και οδηγιών έχει καταστήσει τη δημόσια διοίκηση ξεχωριστό επάγγελμα. Το όργανο των δημόσιων διοικητικών υπαλλήλων είναι αυτό που λέμε,  δημόσια υπηρεσία.  Ο δημόσιος υπάλληλος, λοιπόν, ανήκει σε ένα σώμα εργαζομένων που απασχολούνται άμεσα στη διοίκηση των εσωτερικών υποθέσεων του κράτους και των οποίων ο ρόλος και η ιδιότητα δεν είναι πολιτικός, στρατιωτικός ή αστυνομικός. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε... ,αλλά ειδικά στην Ελλάδα, δυστυχώς έχουν άμεση σχέση και αλληλεπίδραση, και όχι με τη θετική έννοια , με τους πολιτικούς.
Στον ιδιωτικό τομέα αν δεν είσαι καλός αποδοτικός και αποτελεσματικός...απολύεσαι. (ενίοτε άδικα αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση..)
Στον δημόσιο τομέα όμως?!  Είτε υπάλληλος είτε επικεφαλής πολιτικός εκλεγμένος δεν απομακρυνεσαι... εκεί τα κριτήρια είναι πόσους και ποιους εξυπηρετείς και πόσους "βολεύεις" και αυτά δυστυχώς είναι αντίβαρα στην κακή διαχείριση στην αναποτελεσματικότητα και την επικίνδυνη πολιτικά ανικανότητα! 
Τώρα πλέον προσλαμβάνονται ακριβά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για να συμμαζέψουν τα ασυμαζευτα του δημοσίου τομέα που τα προκάλεσαν οι ανίκανοι και ακριβοπληρωμένοι πολιτικοί που τους προσλαμβάνουν μαζί με τους εργαζόμενους που βόλεψαν μέσω πελατειακών σχέσεων και ρουσφετιών.  Το θέατρο του παραλόγου!  Αντί να απολυθούν λοιπόν οι πολιτικοί και οι εξυπηρετούμενοι τους... και επανεκλέγονται λόγω των ρουσφετιών αποκλειστικά! Και βολεύουν κι άλλο κόσμο και επιβαρύνουν την οικονομία για να καλύψουν την ανικανότητα τους.
Μη ξεχνάμε έρχονται και εκλογές σύντομα και σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο οπότε όλοι τάζουν τώρα υπόσχονται και εξυπηρετούν,  ότι θα βοηθήσει την επανεκλογή τους μόνο! αλλά ταυτόχρονα θα καταδικάζει τη δημόσια διοίκηση σε όλα τα επίπεδα... και όλα αυτά με τα χρήματα όλων μας. 

Και αυτό δεν είναι μονοπώλιο ενός κόμματος ή μίας τοπικής παράταξης... όλοι λειτουργούν έτσι... μέχρι και σήμερα... ίσως να τους "απολύαμε" κάποτε και να "προσλάβουμε" καινούργιους με όχι πελατειακά κριτήρια... αλλά μάλλον δεν μας αξίζει ως κοινωνία ακόμα...  
Ας ελπίσουμε στην αλλαγή κάποτε..Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: