Αρθρογραφία


Γιατί ψηφίζεις;

Πολυχρόνης Ντάγιος | 17/04/2021

Τι παρακινεί τους ανθρώπους να ψηφίσουν; Είναι ότι θέλουμε να κάνουμε το ηθικά σωστό, να κάνουμε τη διαφορά ή μια ήσυχη δήλωση ως αντίδραση?
 
Η αληθινή απάντηση.. θα μπορούσε να εξηγήσει ευαίσθητες πολιτικές και κοινωνικές στάσεις, αλλά και να καθορίσει προεκλογικές εκστρατείες.
Αλήθεια ή συνέπεια ...Μπορεί να φαίνεται ειρωνικό σε έναν προεκλογικό αγώνα, όπου οι ισχυρισμοί για ψέματα και ασκήσεις ελέγχου γεγονότων εμφανίζονται συχνότερα από τους ίδιους τους υποψηφίους, αλλά αποδεικνύεται ότι ένας σημαντικός λόγος που οι άνθρωποι ψηφίζουν είναι ότι μεταφέρουν την ευθύνη για ότι συμβαίνει γύρω τους και έχουν κάποιον να κατηγορούν για όλα ακόμα και αν αυτοί τον ψήφισαν.
 Χωρίς αυτό το «ψεύτικο κόστος» , οι άνθρωποι θα ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν. 
Μετά έρχεται και η «Ψηφοφορία για να το πούμε σε άλλους».»Μπορείς να πεις ότι ψήφισες ακόμα και όταν δεν το έκανες, αλλά οι άνθρωποι πλέον καταλαβαίνουν και δεν τους αρέσουν τα ψέματα.  
Εάν οι άνθρωποι νοιάζονται για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς, μπορεί να αντλήσουν υπερηφάνεια από το να λένε σε άλλους ότι ψήφισαν ή να νιώθουν ντροπή από το να παραδεχτούν ότι δεν ψήφισαν. Υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι το 25 έως 50 τοις εκατό των μη ψηφοφόρων ψεύδονται όταν ρωτήθηκαν εάν ψηφίζουν. Οι άνθρωποι προτιμούν να μην ερωτηθούν εάν ψήφισαν, ακόμη και όταν μπορούν να αναφέρουν ειλικρινά ότι το έκαναν. Η προσέλευση των ψηφοφόρων πιθανώς θα μειωνόταν εάν οι άνθρωποι δεν ρωτούσαν τους άλλους εάν ψήφισαν. 
Ίσως λοιπόν η προσέλευση των ψηφοφόρων αυξηθεί εάν αυξηθεί και η κοινωνική πίεση και ευθύνη ως προς τη συμμετοχή στις εκλογές. Επίσης μπορεί να διαφέρει η συμμετοχή ανάλογα με το πόσο στενές, στενές ή σημαντικές είναι οι εκάστοτε εκλογές.

Δυστυχώς όμως ως προς το αρχικό μας ερώτημα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη αντίστοιχου επιπέδου και βεληνεκούς υπάρχει άλλη απάντηση και κραταιά σχετικά...οι πελατειακές σχέσεις, οι εξυπηρετήσεις και τα ρουσφέτια. Ζεις σε μια πόλη που ρολαρει σχετικά... χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και κάποιος με θέση σε έχει εξυπηρετήσει και σε έχει ‹βολέψει› ? 
Ε θα τον ψηφίσεις -δυστυχώς- χωρίς να λάβεις υπόψη σου πόσο κακός είναι για τη πόλη, πόσο ακατάλληλος είναι να εξυπηρετήσει με ανιδιοτέλεια τη πόλη και πόσο ανήθικος είναι και ως προς το πώς «εξυπηρέτησε» εσένα και διάφορους άλλους για να έχει την αυλή του. 
Κλείνεις τα μάτια σου και τα αυτιά σε όλα τα κακώς κείμενα που καθημερινά έρχονται στο φως -τα οποία όσο κι αν οι απανταχού στρατευμένοι τα αποσιωπούν τελικά μαθαίνονται-  και το ρουσφέτι σε παρακινεί να ψηφίσεις... ίσως με λίγες τύψεις.. αλλά η ζημιά γίνεται.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: