Αρθρογραφία


Γιατί οι Καλοί Φεύγουν

Πολυχρόνης Ντάγιος | 28/02/2020

Γιατί οι Καλοί Φεύγουν

 

Γράφει ο Πολυχρόνης Ντάγιος

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Για να κερδίσετε στην αγορά, πρέπει πρώτα να κερδίσετε στο χώρο εργασίας. Δεν πρόκειται λοιπόν για τη δημιουργία απλών στρατηγικών για τη διατήρηση των εργαζομένων. Αυτές οι στρατηγικές σπανίως λειτουργούν. Πρόκειται για επενδύσεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον επικεντρωμένο στον άνθρωπο που υποστηρίζει και δίνει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να υπερέχουν. Η διαδικασία της πρόσληψης και εκπαίδευσης κάποιου απαιτεί χρόνο. Στην επιχείρηση, ο χρόνος είναι χρήμα. Επομένως, μερικές φορές μπορεί να είναι δαπανηρή η συνεχής πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

Ο μέσος υπάλληλος κάνει καλή δουλειά. Αρκετά καλά για να δικαιολογήσει μια συστατική επιστολή κατά την αποχώρηση...  Αν ήταν κάτι λιγότερο από καλός, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει ή και να μη προσληφθεί καν.  Έτσι, όταν ο μέσος υπάλληλός αποχωρήσει, κάποιος πρέπει να τα αντικαταστήσει και όταν ο καλός υπάλληλος αποχωρήσει πιθανά να τον αντικαταστήσουν δύο.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό.

Φανταστείτε την αποχώρηση ενός εξαιρετικά πολύτιμου μέλους της ομάδας και την ακούσια βλάβη που έχει συμβεί στην επιχείρηση. Η αντικατάστασή τους μπορεί να είναι ένας αγώνας. Αυτό το πρόβλημα μας οδηγεί στο να ρωτήσουμε και να απαντήσουμε στην ερώτηση: "Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν;"

Έλλειψη προκλήσεων?

Υπερβολικός φόρτος εργασίας?

Έλλειψη Αναγνώρισης?

Έλλειψη ανεξαρτησίας?

Κουλτούρα εταιρίας?

Η ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής?

Κακή διοίκηση και διαχείριση γραφείου?

Πρόσληψη και προώθηση των λάθος ανθρώπων?

Λίγες ευκαιρίες ανάπτυξης?

Έλλειψη επικοινωνίας και αξιολόγησης?

Αυτά κατά κάποιο τρόπο έχουν αντίστοιχη εφαρμογή σε όλους τους τύπους ομάδων.. επαγγελματικές, πολιτικές , αθλητικές.. Εάν ο Ηγέτης και Αρχηγός είναι άνθρωπο-Κεντρικός ξέρει ότι η επένδυση στους υπαλλήλους ,σχεδόν πάντα αξίζει τον κόπο. Η παροχή της ελευθερίας, της κατάρτισης και ενός θετικού ''εργασιακού'' περιβάλλοντος τους καθιστά πιο ευτυχισμένους και τους βοηθά να εργαστούν καλύτερα. Δυστυχώς, το να πείσεις τους Μη προσανατολισμένους στον άνθρωπο, ηγέτες, να επενδύσουν σε ''εργαζόμενους'' δεν είναι πάντα εύκολο. Το επίκεντρο τους είναι τα χρήματα και το φαινομενικά σίγουρο και ασφαλές μονοπάτι, και δεν βλέπουν πάντα την καλύτερη και αποδοτικότερη σχέση μεταξύ , εμπλοκής των ''εργαζομένων'' και Κερδοφορίας, όπου στο τέλος πάλι οι λάθος άνθρωποι θα επωμιστούν το φταίξιμο της αποτυχίας είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Συνοψίζοντας, Οι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν μπορεί να διαφέρουν...  Αλλά με το Ταλέντο, έρχονται επιλογές για τους Καλούς ''υπαλλήλους'' !  Εσείς οι εργοδότες, δώστε στους καλούς εργαζόμενους σας ένα γρήγορο κτύπημα στην πλάτη, πείτε τους ότι κάνουν μεγάλη προσπάθεια και καλή δουλειά και βεβαιωθείτε ότι ξέρουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι , για να κάνετε τους υπαλλήλους σας να θέλουν να εργάζονται για σας και όχι μόνο να τους χρησιμοποιείτε εσείς ως μέσο για τον σκοπό σας, έτσι σίγουρα θα αποδίδουν καλύτερα , αποτελεσματικότερα και θα είναι όλες οι πλευρές ευχαριστημένες.Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: