Αρθρογραφία


Τα κάλαντα της τσιγγουνιάς: Από Κούπα(ες) Και Ο Προϋπολογισμός Του ‘16

Πετρόπουλος Δημήτρης | 19/12/2015

του Δημήτρη Πετρόπουλου Οικονομολόγου


Κατ αρχήν το να ζητάει ‘’χρονική ανοχή σε τοποθέτηση ‘’ από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Κουτελάκης ΠΡΕΠΕΙ να το πιστώσουμε στην Μαρία Απέργη.
Της πήρε μια-μισή θητεία και μερικές σελίδες στον «Προφήτη»  κατ επανάληψη, αλλά τελικά μόνο χρονόμετρο δεν βαστάει. Τους έχει όλους προς στιγμήν σούζα. Και τους δικούς της. Και τον Κούπα ιδιαίτερα, που ως πρώην επικεφαλής Παράταξης είχε συνηθίσει σε χρόνους που δεν αντιστοιχούν σε Δημοτικούς Συμβούλους.  Να δούμε πόσο θα το κρατήσει.
Κατά τα άλλα, άλλος ένας ετήσιος  προϋπολογισμός ύψους καμιά 45αριά εκατομμυρίων  ‘’πέρασε’’ από το Συμβούλιο με τους περισσότερους απλά να λένε «Ναι, στην εισήγηση του Δημάρχου»  και κανένα δύο να διαβάζουν κείμενο που έγραψαν…. .από το σπίτι τους για να τοποθετηθούν.
Πριν την οποιαδήποτε πολιτική κριτική, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης λόγω χρηστής οικονομικής διαχείρισης διαχρονικά αλλά και τώρα διαθέτει ταμειακή ρευστότητα περί των 10 εκ ευρώ .Κάτι σαν τις καταθέσεις-αποταμιεύσεις μιας οικογένειας(παλιά, όταν είχαμε για να αποταμιεύουμε)

Οι ‘guests’

O Δήμαρχος της Πόλης μας είπε πόσο καλός είναι ο Προϋπολογισμός. Έκανε το χρέος του… Ο Στάθης Κούπας  Αντιδήμαρχος Οικονομικών πια, έχοντας ζήσει χρόνια το δράμα να… τοποθετείται πρώτος από τα απέναντι έδρανα και  χωρίς  οικονομολόγο την τελευταία χρονιά στην παράταξη, μίλησε στο τέλος.
Και εδώ να ξεκαθαρίσουμε μία για πάντα , για όσους είδαν την συνεργασία του Κούπα εκ ΝΔ με τον Τζουλάκη του ΠΑΣΟΚ ως μικρογραφία των Συνεργασιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο κοινοβούλιο. Η ΝΔ δεν έκλεισε το κόμμα φυσικά. Πήγε σε μετεκλογική συνεργασία. Ο Κούπας έκλεισε την παράταξή του και συγχωνεύθηκε με τα 2 στελέχη του ΥΠΟ τον Τζουλάκη προεκλογικά.
Η παράταξη Κουτελάκη ξεκίνησε με τον επικεφαλής της την τοποθέτηση έχοντας ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει ‘’λευκό’’ στον προϋπολογισμό. Τώρα τι θα πει ’’λευκό’’ στον προϋπολογισμό ΔΕΝ είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό . Μάλιστα ίσως και μεμονωμένοι σύμβουλοι της «Ποιότητας Ζωής»  να μην το καταλαβαίνουν αλλά για να το λέει ο Γιώργος…..
Για τη χρονιά 2014-2015 βέβαια με ακριβώς την ΙΔΙΑ επιχειρηματολογία η «Ποιότητα Ζωής» τον υπερψήφισε. Φαίνεται οι «μαθητές» του Τζουλάκη ,έλαβαν την ευκαιρία  τους και ΔΕΝ τα πήγαν καλά. Οπότε τιμωρία και ΛΕΥΚΟ;
Εδώ μία Σύντομη παρένθεση. Εν πάση περιπτώσει αυτό το καρότο και μαστίγιο με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού πρέπει να τελειώνει. Ή καλός είναι ή κακός.  Σε Δημόσια κριτική δεν αντέχει και είναι γνωστό. Τι φυτιαλιάζεις τους υπόλοιπους ότι  είναι στη σκιά του? Άλλωστε και παλαιότερα επί Δημαρχίας Κουτελάκη όλοι, αλλά ΚΑΙ ο Χατζαντουριάν άδεια έπαιρναν και για να ανασάνουν πολιτικά. Τι θέλεις τώρα δηλαδή να ΞΑΝΑ-Χωρίσουν; Άσε μπορούν και μόνοι τους!!!
Τελικά η  «Ποιότητα Ζωής» ψήφισε ΟΧΙ, διότι 2-3 τροπολογίες –αλλαγές δηλαδή- που ζήτησε δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία.
Τους τόνους ανέβασε ο  Τρίφων Αλικάτορας από την Δημοτική Αρχή προς την αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα της μείωσης των κονδυλίων των Πολιτιστικών και Αθλητικών σωματείων για την επόμενη χρονιά. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις σε τέσσερεις τοίχους δεν ενδιαφέρουν τους Συλλόγους. Να πας να τους εξηγήσεις για ποιο λόγο οι μειώσεις. Μην εξαφανιστείς πάλι και σε ψάχνουν και γραφούμε. Αυτό τους ενδιαφέρει.

Τα διάβαζαν από μέσα

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κλεοπάτρα Δεληγιάννη, διάβασε την τοποθέτησή της. Ε και να έλειπε, κάποιος υποχρεωτικά θα την διάβαζε.
Ξέχασε όμως να σχολιάσει την μείωση των προϋπολογισμένων κονδυλίων για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους για την επόμενη χρονιά, αν και παραμένει Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης «Η Τιτάνη». Τσάμπα οι Δηλώσεις στη συνέντευξη στο NSTv – την τηλεόραση της  Νέας Σμύρνης πέρσι. Τουλάχιστον ο Χατζαντουριάν επί Κουτελάκη ΔΕΝ μείωσε τα κονδύλια…. Κλαίρη.
Ο Παναγιώτης Τσιάπης  ΚΑΙ αυτός σε άπταιστη… ανάγνωση  κειμένου, διάβασε μερικούς αριθμούς  και ζήτησε οι σύμβουλοι να ξεπεράσουν τις πολιτικές τους διαφορές και να υπερψηφίσουν τα κονδύλια που ο ‘’Αντιδήμαρχος που συμμάζεψε τα οικονομικά του Δήμου, Κούπας’’  κατανέμει  μεταξύ άλλων και ‘’στην καλύτερη Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής των Νοτίων προαστίων ,Δεληγιάννη ‘’*
*, Π.Τσιάπης, Ιωνικές Γιορτές 2015. Συντονιστής Ομιλίας για «τα 125 χρόνια του Πανιωνίου»

Οι πιο Αριστεροί…

Η  «Στροφή Νέας Σμύρνης» εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε και αυτή στο πλεόνασμα και φυσικά στην μη κατανομή μέρους του, μέσω της τοποθέτησης της Συμβούλου Ρουμπίνης  Τσαμασίρου .
 Αναφορά έγινε επίσης σε μεμονωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού όπως αυτά που αφορούν κονδύλια επιμόρφωσης και επιστημονικής/τεχνολογικής εξέλιξης του υπαλληλικού προσωπικού. Αρνητική κριτική διατύπωσε η ίδια Σύμβουλος και στην έστω μικρή μείωση των ποσών μισθοδοσίας όπως αυτή έχει προϋπολογιστεί, ενώ τόνισε απαντώντας σε προηγούμενους αλλά και σε… επόμενους υπαινιγμούς-δικαιολογίες ότι ‘’ο πάρεδρος με πίεση και με ανάλυση εγκρίνει’’.
Ο Επικεφαλής της στροφής Παναγιώτης Πάντος θεώρησε ότι δεν υπάρχει κανένας επανασχεδιασμός και καμία επανεξέταση θεμάτων μεγάλης σημασίας όπως Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός κλπ χαρακτηρίζοντας ανούσια την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και μείζονος  αντιπολίτευσης . Φυσικά η Παράταξη καταψήφισε τον προϋπολογισμό.
Ο Άγγελος Βρεττός Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που εκπροσωπεί το ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του εξήγησε την σκληρή καπιταλιστική πολιτική που  και ο Δήμος υπηρετεί κατά τον ίδιο, ενώ υπογράμμισε ότι οι ευχές και τα οράματα του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων δεν είναι αρκετά για να ενισχυθούν περισσότερο Λαϊκά στρώματα που το έχουν ανάγκη. Έτσι προφανώς δικαιολόγησε και την καταψήφιση του προϋπολογισμού.
H  «Πόλη Ανάποδα», μέσω του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Φραγκούλη περιέγραψε με ακρίβεια τα προβλήματα που η πόλη αντιμετωπίζει σε όλους τους τομείς, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ενώ στάθηκε και στην χρήση των εθελοντών , ως λύση κάλυψης αδυναμιών της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δημήτρης Πανταζής
 
 Δούλεψε για…2, κάνοντας εύστοχη τοποθέτηση περί απλής διοίκησης και όχι αυτοδιοίκησης με χαρακτήρα από την Δημοτική Αρχή, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Διπλανός του Μανώλης Γρηγοράκης ψήφισε ‘’Ναι, στην πρόταση του Δημάρχου’’ λιγουρευόμενος πολιτικά για πολλοστή φορά  τα απέναντι έδρανα  της Συμπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Προς το παρών βέβαια τον αφήνουν να…. τους φωτογραφίζει σε εκδηλώσεις. Δάκρυσαν και οι κάμερες πάλι….

Το…. αύριο

Για το τέλος αφήσαμε τον «εκκολαπτόμενο» κατά πολλούς διάδοχο του Τζουλάκη και μελλοντικό κατά άλλους  Υποψήφιο Δήμαρχο, Χατζαντουριάν. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου -που μέχρι και ο Συρίγος που γενικά βαριέται , τοποθετήθηκε- Ο Βαγγέλης έβηξε 3 φορές κατά την διάρκεια 4 ωρών, αλλά κυρίως παρακολουθούσε όπως τα υπόλοιπα ‘μικρά’ της παράταξης του ( Κρικρής, Αναγνωστοπούλου κλπ).
Μάλλον είναι έτοιμος να διαχειριστεί μαζί με τα ‘μικρά’ τον Δήμο. Μα ούτε ένα κείμενο από το σπίτι Πρόεδρε του Πολιτιστικού; Έστω μια «απευθείας ανάθεση» ιδιώτη σε ιδιώτη καθ όλα νόμιμη να στο γράψει κάποιος επιστήμονας;
 
Οπότε;

Πίσω στον Προϋπολογισμό λοιπόν. Πράγματι –και τέθηκε από όλες τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις – δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό ανάπτυξης. ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Έχει όμως ΠΑΛΙ λογικά ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ αλλά κυρίως πάλι δεν θα έχει έλλειμμα. Δηλαδή η Δημοτική Αρχή αν και μετά τις όποιες αναθεωρήσεις εκτελέσει τα προϋπολογισμένα, ΑΠΛΑ θα μεγαλώσει το ταμείο η θα το διατηρήσει, ενώ θα μπορούσε να μεγαλώνει ο ΔΗΜΟΣ και από το ήδη υπάρχον ταμείο.
Συμπέρασμα. Κάποια τράπεζα ΚΑΙ φέτος θα αυξήσει τα υπόλοιπα καταθέσεων της από την καλή οικονομική διαχείριση στο Δήμο Νέας Σμύρνης, ο μέσος νέο-σμυρνιώτης θα έχει μεγαλύτερο Δημόσιο ταμειακό υπόλοιπο, μεταξύ άλλων τα μαγαζιά θα κλείνουν,  η ανεργία θα αυξάνεται ,οι φόροι θα μεγαλώνουν, τα σχολεία θα είναι ασφυκτικά υπερπλήρη, τα πεζοδρόμια θα είναι «δημόσιος κίνδυνος»  και ο Δήμος  προϋπολογίζει να ξοδέψει πάνω κάτω τα ίδια με πέρσι.
Φυσικά θα υπάρχει ανάπτυξη ΜΟΝΟ στον Πολιτιστικό Οργανισμό ο οποίος θα ζητήσει και θα του εγκρίνουν ένα μικρό κονδύλι για…catering!!!! (βλ. 2η συνεδρίαση Νοεμβρίου)
Δυστυχώς στην Δημόσια Διαχείριση η λαϊκή ρύση «μαζί σου θα τα πάρεις ;» δεν μπορεί να έχει νόημα , αλλά τουλάχιστον στις  Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Διαχειριστής που διατηρεί ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ υψηλά Διαθέσιμα λογοδοτεί  τουλάχιστον για διαφυγόντα κέρδη. Μόνο που εδώ πρόκειται για διαφυγούσες παροχές στους πολίτες που τους ανήκουν και τις χρειάζονται!!


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: