Αρθρογραφία


Προϋπολογισμού 2024, υποβάλλει ακόμη και τις λέξεις σε λιτότητα

Πετρόπουλος Δημήτρης | 18/05/2024

Προϋπολογισμού 2024, υποβάλλει ακόμη και τις λέξεις σε λιτότητα

Γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Στο πρώτο από τα τρία έκτακτα θέματα του Συμβουλίου Απριλίου τέθηκε και ολοκληρώθηκε άμεσα το θέμα των επιχορηγήσεων των Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματείων. Ο Δήμαρχος Κουτελάκης,αφού κατηγόρησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκε τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Σωματείων, περιγράφοντας με γεγονότα τις πρακτικές αυτές, με τις οποίες είχαν διαφωνήσει όλοι στην Αντιπολίτευση, τόνισε πως οι επιχορηγήσεις αυτές είναι μια οφειλόμενη ανταπόδοση του Δήμου απέναντι σε φορείς που κοσμούν την πόλη.

Εγκρίθηκε λοιπόν έγκαιρα η συνολική δαπάνη των Αθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων τον Απρίλιο ώστε να υπάρχει χρόνος τόσο για την υποβολή δικαιολογητικών όσο και για τη διαχείριση του εντός παραγωγικών μηνών. Οι επιχορηγήσεις αν και δεν είναι υποχρεωτικές, διαχρονικά δίνονταν και δίνονται ως το 1.5% του συνόλου των τακτικών εσόδων του Δήμου όπως άλλωστε είναι γνωστόεδώ και χρόνια. Ο Δήμαρχος έδειξε για ακόμη μια φορά πως πράγματα τα οποία αντιπολιτεύθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά όταν δεν έχουν οικονομικό κόστος, «τα φέρνει σε σωστότερο δρόμο».Επίσης, σε έκτακτο θέμα δεν υπήρξε καμία διαφωνία για την ενίσχυση της Ένωσης Κρητών  για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης της Μάχης της Κρήτης στο Άλσος Νέας Σμύρνης.

Δημοτικό Συμβούλιο Απριλίου και της «Αναμόρφωσης το Ανάγνωσμα»

Στην 1η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2024, ο Δήμαρχος δήλωσε πως «υποβάλλει ακόμη και τις λέξεις σε λιτότητα ο Προϋπολογισμού 2024», κάνοντας κάποιες ενημερώσεις σχετικά με μεταφορές ποσών από/σε διαφορετικούς κωδικούς.

Στο σχολιασμό του Προϋπολογισμού ο Δήμαρχος είπε πως «δεν μας αντιστοιχεί και δεν μας ικανοποιεί και δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε δικές μας πολιτικές. Δεν θα είναι μια καλή χρονιά για το Δήμο και θα διαχειριστούμε μια πραγματικότητα».

«Μου κάνει εντύπωση το σύνολο των 770 εργαζομένων στο Δήμο (με οποιοδήποτε τρόπο», όπως διευκρίνισε) συγκρίνοντας τους μάλιστα με τους 520 εργαζόμενους των ετών 2012-13-14. Επίσης αφού πρόσθεσε άλλους 15-20 που μισθοδοτούνται μέσω άλλων τρόπων-κωδικών, είπε πως το μέγεθος αυτό δεν το χρειάζεται ο Δήμος και θέλει εκλογίκευση, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναχρηματοδότηση των κυρίων δανείων του Δήμου, θα αφήσει δημοσιονομικό χώρο αρκετών χιλιάδων ευρώ, δίνοντας έτσι περιθώριο για πολιτικές επιλογές νέες που δεν υπάρχουν σήμερα και σίγουρα θα έχουν το χαρακτήρα της νέας Δημοτικής Αρχής.

Επίσης, η επαναδιαπραγμάτευση με το Πράσινο Ταμείο για την επερχόμενη ανάπλαση του Άλσους και η επιτυχία να μειωθεί το ύψος του έργου αλλά και αντίστοιχα η ίδια συμμετοχή του Δήμου, θα αφήσει περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο αρκετών χιλιάδων ευρώ στον Προϋπολογισμό.

«Κατά τη διάρκεια του 2024 θα έχουμε και άλλους κλυδωνισμούς» τόνισε ο Κουτελάκης προσθέτοντας πως «δεν συμπεριλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, μεταξύ αρκετών άλλων τα  ποσά της Εστίας τόσο σε επίπεδο τελεσίδικης αποζημίωσης αλλά και ενοικίων».

Επίσης όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος «υπάρχουν σε εκκρεμότητα τιμολόγια ανεπίσημα από το 2021 που δεν έχουν τακτοποιηθεί».

Δημοπρασία 1 εκ ευρώ το Απρίλιο για έργα πεζοδρόμιων, καθαριότητα σε υψηλό επίπεδο και διερεύνηση δημιουργίας υπογείων γκαράζ υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Κουτελάκης που συμπεριλαμβάνονται στα άμεσα σχέδιά του, ενώ για το Αρτάκης είπε «ή θα εκπτωθεί ο εργολάβος ή θα ξεκινήσει τον επόμενο 1-2 μήνες» αλλά εξακολουθεί να πιστεύει πως«η λύση νέας δημοπράτησης  είναι η δύσκολη οδός».

«Δεν αθετώ αυτό που λέω» είπε ο Δήμαρχος σχολιάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού όπως τα είδαν και από την Αντιπολίτευση, εξηγώντας πως σε πολλούς κωδικούς βρίσκονται «υποκρυπτόμενοι εργαζόμενοι» και πως αυτοί οι κωδικοί θα εξετασθούν για το 2025 και θα μειωθούν. «Συνθήκη Σόιμπλε και μνημονίων ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αλλά επιλέγουμε να μην τον δώσουμε στην Τροϊκαθα τον διαχειριστούμε εμείς. Δεν έχουμε πειράξει καμία κοινωνική δαπάνη» σχολίασε ο Δήμαρχος.

Το ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του 2023 σύμφωνα με το Κουτελάκη ήταν λίγο πάνω από τα 5 εκατομμύρια, με το Δήμαρχο να ξεκαθαρίζει πως μείωσε όσο μπορούσε τα έξοδα που έρχονται από το 2023 προϋπολογισμένα για το 2024 και πως η μείωση αυτή ήταν της τάξεως των 800 χιλιάδων, λέγοντας συγκεκριμένα πως «φάγαμε άλλους κωδικούς για να είναι η αύξηση μόνο 670.000 και όχι 1.5 εκ ευρώ», εξηγώντας ακόμη μια φορά πως πίσω από κάποιους κωδικούς βρίσκει να υποκρύπτονται διαφόρων μορφών εργαζόμενοι…

Συμπεράσματα επί της Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού βγήκαν και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση αποκαλώντας τον «δύσκολο και πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα είναι «συναινετική» παρά τις κάποιες λίγες παρατηρήσεις  που έγιναν και που απαντήθηκαν όλες από το Δήμαρχο.

Η Αναμόρφωση ψηφίστηκε θετικά από τη Δημοτική Αρχή, έλαβε λευκό από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, από την οποία κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν ψηφίσει θετικά τον Προϋπολογισμό πριν λίγους μήνες και ευτυχώς δεν σχολίασαν την αναμόρφωση του, λευκό από της Στροφή αλλά και δύο «όχι» από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε γενικές γραμμές δικαίως η Δημοτική Αρχή έλαβε «την ανοχή» της συνολικής σχεδόν Αντιπολίτευσης στην Αναμόρφωση που συζητήθηκε, άλλωστε κάπως έτσι κινήθηκε και η παρούσα διοίκηση όταν βρισκόταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά τις τότε εκλογές όπου Δημοτική Αρχή αναδείχθηκε η παράταξη Τζουλάκη.

Βεβαίως, ο Δήμαρχος Κουτελάκης γνωρίζει τόσο από Προϋπολογισμούς όσο και από αναμορφώσεις, όπως φυσικά γνωρίζει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά –επί οικονομικών θεμάτων –του κοινού στο απευθύνεται.

Και λίγες ακόμη γιορτές μετά τις Αποκριάτικες δεν βλάπτουν

Σχετικά με τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ο Δήμαρχος προσωρινά, όπως ενημέρωσε, εκτελεί υπεύθυνος Πολιτισμού ενώ εγκρίθηκε το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ για το σύνολο των γιορτών της 1ης Μαΐου ενώ παράλληλα θα «τρέξει» και ο θεσμός του Γύρου της Νέας Σμύρνης για 17η φορά από το 2006.Άλλωστε οι γιορτές, όπως παλαιότερα έτσι και σήμερα –είχαμε και τις αποκριάτικες τον προηγούμενο μήνα με ποσό γύρω στις 18 χιλιάδες ευρώ – είναι μια όμορφη στιγμή για την πόλη και τους δημότες της.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: