Αρθρογραφία


Παπασπυρίδης – Φραγκούλης: Αγώνας Με Τους Πολίτες Και Την Επόμενη Πενταετία

Πετρόπουλος Δημήτρης | 12/04/2014

Στην Εργατική Λέσχη της Νέας Σμύρνης, οι εκπρόσωποι της παράταξης «Μία Πόλη Ανάποδα» έδωσαν την πρώτη τους μεγάλη συνέντευξη στο Δημήτρη Πετρόπουλο και στην κάμερα του www.nstv.gr, την διαδικτυακή τηλεόραση της Νέας Σμύρνης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης και ο τ.δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές Αλέξανδρος Παπασπυρίδης μίλησαν για την τετραετία που πέρασε, τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τις παρατάξεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί και φυσικά ανέπτυξαν το πολιτικό τους πρόγραμμα εν όψει της προεκλογικής περιόδου που ξεκίνησε.
Μιλώντας για την κοινωνική πολιτική του δήμου μας για την τετραετία που πέρασε, ο Γιάννης Φραγκούλης θύμισε την αύξηση της ανεργίας, τις απολύσεις, τη μείωση μισθών και συντάξεων και τις βολές που δέχτηκε από την κυβερνητική πολιτική η δημόσια υγεία.
«Την τετραετία που πέρασε, λόγω της κρίσης, οι ανάγκες του κόσμου αυξήθηκαν, χωρίς όμως να υπάρχει επαρκές προσωπικό στο δήμο μας για να τις καλύψει. Η αδυναμία προσλήψεων και οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, που δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες, είναι οι λόγοι που ακόμα και η υφιστάμενη κοινωνική πολιτική εφαρμόζεται ανεπαρκώς.»
«Κρίση στη δημόσια υγεία! Είδαμε φαινόμενα με μικρά παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ηλικιωμένους που, τώρα που έκλεισε ο ΕΟΠΥΥ, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους και να τους δει ένας γιατρός. Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών είναι από τα πιο σημαντικά για εμάς.»
Σχετικά με τη δημόσια παιδεία, τόνισε ότι οι δήμοι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένοι σε υποδομές για να δεχτούν τον αυξημένο όγκο μαθητών που, λόγω της κρίσης, θα εγκατέλειπε τα ιδιωτικά σχολεία. «Είδαμε το τραγικό φαινόμενο να υπάρχουν λυόμενα ή και ανθρώπους, Νεοσμυρνιώτες να στέλνουν τα παιδιά τους σε γειτονικούς δήμους γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.»
Η παράταξη «Μία Πόλη Ανάποδα» έδωσε μάχη τα προηγούμενα χρόνια για να στηριχθούν τα δημόσια σχολεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, μάχη που θα συνεχίσει να δίνει στην εποχή αυτή, που οι ανάγκες αυξάνονται και τα εισοδήματα μειώνονται, δήλωσε ο Γιάννης Φραγκούλης, θυμίζοντας μας τους αγώνες που δίνει η παράταξή του μέσα αλλά και κυρίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και με τους «μοντέρνους» τρόπους προσλήψεων, εκτίμησε ότι σύντομα αναμένονται ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών με αποτελέσματα μη αναστρέψιμα για τους εργαζόμενους του δήμου. «Θέλουμε να μπορέσουμε να έχουμε εκείνους τους όρους που οι εργαζόμενοι, μαζί με τους κατοίκους, να μπορούν να διεκδικήσουν και για τους ίδιους αλλά και για αυτούς που παρέχονται οι υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κρέμονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά να διεκδικούν και να έρχονται σε σύγκρουση.»
Τέλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για πολιτικές «κορώνες» περί προστασίας των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, αφήνοντας τελικά τους υπαλλήλους να χάσουν τη δουλειά τους.
Σχετικά με τα έργα υποδομής, αλλά και το αναπτυξιακό έργο του δήμου μας, θεώρησε ότι η μάχη που δόθηκε για το άχρηστο, κατ’ αυτόν, μέγεθος του έργου της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης δεν αρκούσε, εκτιμώντας ότι ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις από ιδιωτικά συμφέροντα ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο.
Κλείνοντας την ανάλυση για τα έργα υποδομής, θεώρησε ότι με τα ίδια και πιθανόν χαμηλότερα κονδύλια θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί προφανώς περισσότερες αλλά και πολύ πιο καίριες παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης που υποφέρουν.
Με τη σειρά του, ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η παράταξη «Μία Πόλη Ανάποδα» έχει αυτό επικεφαλή τυπικά και όχι ουσιαστικά, λέγοντας: «Εμείς, επειδή έτσι θέλουμε να λειτουργεί και η κοινωνία, συνειδητά, δεν προτάσσουμε ένα πρόσωπο, αλλά θέλουμε να είμαστε ένα κομμάτι μία συλλογικότερης διαδικασίας.»
Κατά τον ίδιο, ο δήμος έκανε ελάχιστα, ακόμα και μέσα στα περιορισμένα πλαίσια που έχει, όπως αυτά του υπαγορεύονται από τους εγχώριους και ξένους ελεγκτές. Οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της παράταξης πληρούν καλύτερα τις προϋποθέσεις σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές του δήμου, τόνισε.
Θέματα όπως υγεία, ασφάλιση, περίθαλψη και πολιτισμός είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της παράταξης «Μία Πόλη Ανάποδα».
«Για να μπορέσεις να κάνεις σήμερα δουλειά υπέρ του λαού, πρέπει να βγεις έξω από τα όρια της σημερινής νομιμότητας. Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι επιθυμίες του κόσμου είναι η πρώτη προτεραιότητα. Θα πρέπει να μαλώσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Οικονομικών.»
Ο δήμος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ορθολογισμό στη διαχείριση των οικονομικών του με μία φιλολαϊκή πολιτική, η οποία θα πάει κόντρα στο κεφάλαιο, μια και οι μνημονιακές δυνάμεις, που ουσιαστικά διαχειρίζονται τα οικονομικά του δήμου μας, είναι όπως δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, «πιο αδιαφανείς και πιο ρουσφετολογικές από οποιαδήποτε άλλες».
Επανερχόμενος ο Γιάννης Φραγκούλης, σχετικά με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις της διάσπασης της δημοτικής αρχής, είπε πως «οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, Τζουλάκης και Κουτελάκης, δεν έχουν μεταξύ τους καμία διαφορά, δεν κάνουν κριτική ο ένας στον άλλο και το μόνο που έχει σημασία είναι η προσωπική φιλοδοξία.»
Για το Στάθη Κούπα, δήλωσε πως προφανώς και είναι άξιο απορίας, πως, ενώ κατηγορούσε και τον δήμαρχο αλλά και τον αντιδήμαρχο οικονομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας, κατέληξε δυστυχώς να συνεργαστεί με έναν από τους δύο πολιτικούς άντρες που θεωρούσε πολιτικά υπεύθυνους για λάθη, παραλήψεις και κακοδιαχείριση.
Σχολιάζοντας δε την παράταξη του Αντρέα Νεφελούδη, παρατήρησε εύστοχα ότι συνεχίζει, έχοντας απορροφηθεί και αυτή από τη νεοσύστατη παράταξη του δημάρχου, Σταύρου Τζουλάκη.
Τέλος, ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, σχετικά με την παράταξη του Γιώργου Κουτελάκη, δήλωσε ότι έκανε έργο, πάντοτε με τα δικά της κριτήρια, τονίζοντας όμως ότι το έργο της βαίνει αισθητά μειούμενο έως σήμερα.
«Στη συνέντευξη που σας έδωσε, μου έκανε εντύπωση πως δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής. Δεν γίνεται να ήσουν καλός δήμαρχος το 1998, εφαρμόζοντας την τότε κυβερνητική πολιτική, και να συνεχίσεις να είσαι καλός δήμαρχος το 2014, εφαρμόζοντας μία αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική.»
Κατά τον επικεφαλή της «Μία Πόλη Ανάποδα», η Αριστερά, την οποία ο Γιώργος Κουτελάκης πρεσβεύει, είναι η Αριστερά που κάνει πράγματα στο δρόμο για να μπορέσει ο λαός να πάρει τη δύναμη στα χέρια του, διαφορετικά δεν έχει πολιτική ουσία το να δηλώνεις αριστερός και παράλληλα να υποστηρίζεις ότι τέσσερα χρόνια έγιναν λίγα πράγματα.
Και οι δύο εκπρόσωποι της παράταξης «Μία Πόλη Ανάποδα» εκφράστηκαν με το γνωστό αγωνιστικό, επιθετικό και καθαρό τους λόγο. Κανείς τους δεν μηδένισε το όποιο έργο έχει γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, προτάσσοντας όμως πρώτα τον πολίτη, άνεργο, ηλικιωμένο, εργαζόμενο, ασθενή και επαγγελματία, καυτηρίασαν τον εγκλωβισμό και τη διοικητική ανικανότητα του δήμου να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από το όποιο υπαρκτό ταμειακό πλεόνασμα διαθέτει. Φυσικά, αντιλαμβάνονται ότι η ανατρεπτική πολιτική που πρεσβεύουν είναι δύσκολα εφαρμόσιμη, αντισυστεμική και απαιτεί μάχη και αγώνα με αντιπάλους δυσανάλογου για αυτούς μεγέθους.
Η παράταξη «Μία Πόλη Ανάποδα» ευελπιστεί να αγωνιστεί ΚΑΙ έξω από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: