
Κουτελάκης. Απ ευθείας κόκκινη κάρτα για την αύξηση στα τροφεία.
Γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου το θέμα της εξωπραγματικής αύξησης των τροφείων επανήλθε και μάλιστα παρουσία πολλών γονέων που διαμαρτυρήθηκαν έντονα.
«Αυτός ο Δήμαρχος είναι αριστερός ? », « άγαρμπη αύξηση», «για ποια κοινωνική πολιτική μιλάμε», «τώρα που βγήκε θα μας τα πάρει δηλαδή ?», «έφτασε η αύξηση στους παιδικούς σαν το λαδί και τη ΔΕΗ», «Που ζει αυτός;»
Αυτά είναι λίγα από όσα ακούστηκαν από τους παρευρισκόμενους γονείς εκτός μικροφώνου, με την απογοήτευση αλλά και την ενόχληση να φτάνει σε υψηλά επίπεδα τόσο για τον ίδιο το Δήμαρχο που προεκλογικά δεν είχε επ ουδενί προετοιμάσει τους πολίτες για τέτοιες αυξήσεις, όσο βέβαια και για τη δημοτική αρχή που υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου εδώ και κάποιους μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος των τροφείων για βρέφη και νήπια πρέπει είναι «συμβολικό και εύλογο» σύμφωνα με το νομοθέτη, όπως ακούστηκε, καθώς πρόκειται για κοινωνική παροχή.
Ως προς τις αυξήσεις αυτές καθ αυτές, κυμαίνονταν σε ποσοστό από 33% έως 130% με τις αντίστοιχες αυξήσεις σε ευρώ να είναι από 20 έως 170 ευρώ το μήνα. Τίποτε συμβολικό και τίποτε εύλογο σε αυτά τα ύψη τιμών όπως διαπίστωσαν όλοι.
Μετά από ένσταση γονέων στην Περιφέρεια, αποφασίστηκε να παρθεί πίσω η απόφαση για….τεχνικούς λόγους, με το Δήμαρχο –ως δια μαγείας- να αποφασίζει την ενσωμάτωση των δύο τελευταίων κατηγοριών – για εισοδήματα από 40χιλ και άνω- στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία δηλαδή αυτής των 35-40χιλ.
Πραγματικά αυξήσεις – πριν την νέα απόφαση ενσωμάτωσης των 2 τελευταίων κατηγοριών που σε 11μηνη βάση φτάνουν από 200 έως 1500 ευρώ δεν έχουν τίποτε κοινωνικό, τίποτε εύλογο και κυρίως τίποτε συμβολικό.
«Ξεχείλισε το ποτήρι» -είπαν γονείς-με τις δύο τελευταίες κατηγορίες που -άρον άρον- πήρε πίσω η Δημοτική Αρχή, σε μια πρώτη ήττα που ο Δήμαρχος πήγε αποτυχημένα να προλάβει. Βεβαίως το ποτήρι για να ξεχειλίσει ήταν και παραμένει γεμάτο με τις αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες να παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα από 30-65% και ετήσιο κόστος από 200 έως 650 ευρώ το έτος.
Ο Δήμαρχος έφτασε μάλιστα να πεί πως αν μειώσει τις τιμές σε ελάχιστα επίπεδα θα βρεθεί κάποιος να κάνει ένσταση, πράγμα το οποίο τον εκθέτει ακόμη περισσότερο όταν το λέει δημόσια, καθώς πρόκειται για κοινωνικό αγαθό και καμία τέτοια ένσταση αν γινόταν δεν θα γινόταν ποτέ δεκτή. Επίσης ρώτησε τους εκπροσώπους των γονέων γιατί καθυστέρησαν τόσους μήνες να κάνουν ένσταση….. μια και η απόφαση της αύξησης έχει παρθεί πριν κάποιους μήνες… Θα είχε ουσία η ερώτηση για το Δήμαρχο, διότι για κανέναν άλλο φάνηκε ότι δεν είχε ουσία.
Δε φτάνει η αύξηση στα βασικά είδη διαβίωσης, δε φτάνει η αύξηση στο ρεύμα , δε φτάνει που κλάδοι της οικονομίας καρτελοποιούνται, με την κυβέρνηση να δίνει μάχη παρεμβάσεων αλλά και επιδόματα, έρχεται η Δημοτική Αρχή της Νέας Σμύρνης και -αποφασίζοντας νόμιμα αλλά και «διατάζοντας»- ανεβάζει τις τιμές των τροφείων στέλνοντας τες πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα. Πρακτική που μας θυμίζει εποχές με «αυταρχικό σκοτάδι».
Νόμιμα βεβαίως αλλά ηθικά? Δεν έχει τίποτε ηθικό αύξηση από 200 έως 650 ευρώ το χρόνο –ακόμη και μετά την εξαναγκασμένη παρέμβαση- στο κόστος των τροφείων βρεφών και νηπίων και εάν η Δημοτική Αρχή δεν έχει πρόβλημα χώρου στους αντίστοιχους σταθμούς απλά έπραξε τραγικά λάθος.
Αρκετοί Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κουτελάκη ακούστηκε πως διαφώνησαν με την κλίμακα χρεώσεων αλλά ψήφισαν τη γραμμή της Παράταξης.
Πολιτική Επίθεση από όλες τις παρατάξεις δέχθηκε ο Δήμαρχος αλλά κυρίως δέχθηκε επίθεση επιχειρημάτων από ομάδα γονέων-ψηφοφόρων, των οποίων ας μην ξεχνάμε ότι διαχειρίζεται τα χρήματά τους ως εκλεγμένος Δήμαρχος.
Με αυτές τις αυξήσεις στις οποίες επέμεινε η Δημοτική Αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31 Οκτωβρίου ολόκληρη η Δημοτική Αρχή Κουτελάκη -με πρώτο το Δήμαρχο- «έκαψε σίγουρα τα χέρια της με την καυτή αυτή πατάτα» των τροφείων και ήδη κοινωνικά της στοιχίζει.
Τέλος η «πολύ πιπιλημένη καραμέλα» του Δημάρχου «δεν ξέρετε εσείς σε τι κατάσταση βρήκα το Δήμο», δεν ταιριάζει ούτε στη συζήτηση για τις εξωπραγματικές αυξήσεις των τροφείων ούτε σε καμία άλλη απαράδεκτη πιθανή αύξηση κοινωνικών αγαθών. Το μόνο που κάνει είναι μη αναστρέψιμη ζημιά στην εικόνα για το «αλάθητο» που έχει ο Δήμαρχος εντός της παράταξής του, «αλάθητο» που εδώ και αρκετούς μήνες έχει καταρριφθεί όταν ο ίδιος είπε πως έκανε λάθος στα οικονομικά του Δήμου.
Οι πολίτες δεν έχουν ρόλο να προτείνουν περικοπές από άλλους κωδικούς ώστε να ισοσκελιστούν οι απώλειες από τις τιμές των τροφείων αν αυτές επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Ο Δήμαρχος γνωρίζει που κατανέμει χρήματα και τι κωδικούς μπορεί να περιορίσει. Μερικές φορές για όσους διαβάζουν αναμορφώσεις και Προϋπολογισμούς είναι και εύκολο.
Ακόμη και η τελευταία αναμόρφωση του Προϋπολογισμού προσφέρεται για κριτική και για περικοπές αν αυτός το επιθυμεί…. Αλλά δεν φαίνεται ακόμη –την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο-πως το επιθυμεί.