Αρθρογραφία


Ισομπερδέψαμε τα ισομπούτια μας στον Ισολογισμό

Περιμένης Πέτρος | 22/11/2014

Ισο.. ισο τι; Ισολογισμός ρε παιδί μου. Από δω και πέρα αρχίζει το βαρετό άρθρο. Εξάλλου ποιος ασχολείται με τα οικονομικά και μάλιστα με τα οικονομικά του δημοσίου.  Η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων έχει μαύρα μεσάνυχτα από οικονομικά, παρόλα αυτά έχει άποψη όπως κάθε ελληνάρας. Εξάλλου να μην ξεχνάμε τα δάνεια που πήρε ο περήφανος λαός μας για να αποκτήσει το διαμέρισμα των ονείρων του. Χωρίς σταθερό εισόδημα και με αποπληρωμή 30 χρόνια. Σίγουρα υπάρχουν και χειρότερες αυτοκτονικές τάσεις, όμως σίγουρα δεν φταίνε οι Γερμανοί, τρόικες κτλ για την ξερολίαση του ελληνάρα. Φυσικά το μην ξέρεις δεν είναι κακό, το να μην θέλεις να μάθεις όμως είναι. Αυτό είναι και το γενικό πλαίσιο με εξέχουσες περιπτώσεις στην συζήτηση του Ισολογισμού του δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης για το οικονομικό έτος 2013.
Ο Ισολογισμός για τους δήμους γενικά είναι μια πατέντα του ελληνικού κράτους από το 2000 και μετά –δεν υπήρχε πριν- και καλά να ελέγχει την οικονομική κατάσταση των δήμων, εκεί δηλαδή που έδινε χρήμα. Κάποιος έξυπνος άλλα δημοσιονομικά άσχετος θα είδε ότι και οι Ανώνυμες Εταιρίες έχουν τέτοιο και σκέφτηκε ότι έτσι οι δήμοι θα δείχνουν την οικονομική τους εικόνα. ΟΜΩΣ τους ισολογισμούς οι εταιρίες τους έχουν για να μπορούν να πείθουν χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για δάνεια ή να προσελκύουν επενδυτές. Οι δήμοι δεν κάνουν τίποτα από τα δύο διότι χρηματοδοτούνται αναγκαστικά από τα χρήματα του κοσμάκη ΧΩΡΙΣ να είναι μέτοχοι. Φανταστικό, ε;. Και βέβαια το πρόβλημα αυτό αποτυπώνεται  και στα στοιχεία του με τα μισά αποτελέσματα να μην χρειάζεσαι να είσαι οικονομολόγος ή πολιτικός για να ερμηνεύσεις αλλά η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων αφού έχεις καπνίσει χασισάκι μυρωδάτο.  Τεχνικά ο Ισολογισμός και σε απλή γλώσσα, είναι το σύνολο αυτών που έχει ένας οργανισμός (κτήρια, αποθήκη, μπικικίνια) και το σύνολο αυτών που χρωστάει. Λέγεται ισολογισμός διότι αυτά μπαίνουν σε δύο στήλες και έχουν το ίδιο αριθμητικό αποτέλεσμα (εξού και το πρώτο συνδετικό –ισο). Επομένως αν ακούσεις κάποιον να μιλάει για πλεονασματικό ισολογισμό ξέρεις ότι είναι άσχετος. Και όχι το κεντρικό κράτος δεν έχει Ισολογισμό – χαζό είναι; Πίσω στο θέμα: ο ισολογισμός  είναι η εικόνα του δήμου ΜΟΝΟ μια μέρα του χρόνου και όπως διάβασες και παραπάνω στα σύνολά του και μάλιστα τα λογιστικά. Κατάλαβες και συ ότι ουσιαστική εικόνα για τα οικονομικά του δήμου δεν μπορείς να έχεις έτσι. Τα έλεγα τότε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά έπαιρνα απαντήσεις αρλούμπες. Δεν πειράζει κάποιος ζήτησε το ίδιο μετά από 4 χρόνια. Μπορώ να πεθάνω δικαιωμένος.
Εκπρόσωπος της εταιρείας που αναλύει και επιβλέπει του λογαριασμούς του δήμου Νέας Σμύρνης είναι η Τσίρκα. Καλά τα κάνει αλλά θα μπορούσε να τα κάνει και καλύτερα στο επίπεδο της επεξηγήσεις των δημοσίων οικονομικών δεδομένου ότι και η ίδια ξέρει ότι μιλάει σε άσχετους, εκτός αν παίρνει τέτοιες εντολές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έζησε το δράμα της στην συνεδρίαση καθώς οι περισσότερες ερωτήσεις δεν είχαν σκοπό να αποσαφηνίσουν καταστάσεις αλλά να της κάνουν μάθημα, με αποκορύφωμα την κοτσάνα του Στέφου να την βγάζει από τα ρούχα της και να εκνευρισμένη να λέει: «επιτρέψτε μου να ξέρω την δουλεία μου κ. Στέφο!» Εξάλλου ο Στέφος ακυρώθηκε και από τον δήμαρχο Τζουλάκη όταν απηυδισμένος από τις κορώνες  του γνωστού showman ασχετοσύνης του πετάει την ατάκα φωτιά: «πέρσι δεν έβρισκες μαύρες τρύπες». Να σημειωθεί ότι ο Στέφος ιστορικά δεν έχει πάρει θέση σε ΚΑΝΕΝΑΝ ισολογισμό με δικαιολογίες του στυλ δεν συμμετέχω, δεν ήρθαν όλα τα χαρτιά κτλ. Πάνε περίπατο οι προεκλογικοί εναγκαλισμοί… ή και πάλι show;
Και τώρα αυτό που όλοι περιμένουμε. Τι είπαν οι παρατάξεις για τον ισολογισμό του δήμου Νέας Σμύρνης 2013 κατά σειρά εμφάνισης. Παράταξη ΚΟΥΤΕΛΑΚΗ. Τα μισά από αυτά που είπε τα διάβαζε από μέσα, έκανε το στυλ Δήμητρα Νάνου δηλαδή. Πάνε οι πύρινοι λόγοι και μιλάω για 40 λεπτά μέχρι να σε αποκοιμίσω – κυρίως τα μέλη της δικής του παράταξης (της προηγούμενης σεζόν). Φυσικά και συμφώνησε και ψήφισε υπέρ για τον ισολογισμό αφού κυρίως αναφερόταν στην δική του υπευθυνότητα ως αντιδήμαρχος οικονομικών υπό τον δήμαρχο Τζουλάκη. Στο μόνο στο οποίο αναφέρθηκε είναι ότι λογιστικά έχουν γίνει σωστές προβλέψεις για μελλοντικές οικονομικές κουτρουκέλες. Προσπάθησε να δικαιολογήσει την μη ύπαρξη λογιστικής καταγραφής αποθήκης για τον δήμο Νέας Σμύρνης στηρίζοντας τον δήμαρχο και τον εαυτό του φυσικά. Για να καταλάβεις το πώς διαχειρίζεται ο δήμος την αποθήκη του φαντάσου ότι λογιστικά φαίνεται ότι ενώ έχουν προμηθευτεί λάμπες για να αντικαταστήσουν τις σπασμένες   στο τέλος του χρόνου σπάνε επίτηδες και τις υπόλοιπες που δεν έχουν σπάσει, απλά για να τις αντικαταστήσουν και να αδειάσει η αποθήκη! Τρελό ε; Αυτό υπερασπίστηκε ο Κουτελάκης και ο δήμος. Πάντως στο διαμέρισμα του και στα λεφτάκια του δεν νομίζω ότι κάνει τέτοια διαχείριση, όμως άλλο το δημόσιο χρήμα… Τελειώνοντας είπε την κλασσική εξυπνάδα ότι ο δήμος αν κλείσει σήμερα θα μπορέσει και αποπληρώσει όλους τους οφειλέτες τους, δηλαδή προμηθευτές, εργαζόμενους, εργολάβους κτλ, οι υπόλοιποι θα μείνουμε στο σκοτάδι άμεσα διότι που λεφτά για ρεύμα ας πούμε. Η Μαρίνα Ιακωβάκη, από την μεριά της, απαξίωσε την συζήτηση  για τον ισολογισμό και ανέφερε ότι οι οικονομικές πολιτικές είναι ουσιαστικής συζήτησης μόνο στον προϋπολογισμό. Ό,τι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Απλά για να συμπληρώσω γραμμές , αναφέρω ότι η Ιακωβάκη στον εναπομείναντα χρόνο της ομιλίας της μίλησε περί ανέμων και υδάτων  και σίγουρα άσχετα ως προς τον ισολογισμό.
Παράταξη Στροφή Νέας Σμύρνης. Ειδικά σε αυτήν την παράταξη αξίζουν συγχαρητήρια. Από εκεί που έλεγαν κάτι πολιτικές γενικότητες, έφθασαν σήμερα να είναι η πιο οργανωμένη παράταξη σε γνώση και ανθρώπινο δυναμικό. Άνοιξαν τις πόρτες και ουσιαστικά σε καινούργιο κόσμο, με μόνο περιορισμό να είσαι ομοϊδεάτης και πραγματικά έχουν κάνει αίσθηση στα δημοτικά δρώμενα σε ιστορικό επίπεδο. Είναι τεχνολογικά και τεχνικά ενήμεροι και αξιοζήλευτοι από τις υπόλοιπες παρατάξεις που εμμένουν στο παλαιοκομματικό, αραχνιασμένο, οπισθοδρομικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Η Ρουμπίνη Τσαμασίρου έκανε ουσιαστική τοποθέτηση λέγοντας ότι τα εργαλεία της οικονομικής ανάλυσης πρέπει να είναι κοινή γνώση. Να τηρείται αναλυτική λογιστική δηλαδή «από πού έρχονται τα λεφτά και που πηγαίνουν». Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει οικονομική αποτίμηση των αποθηκών και «ο πολίτης έχει έννομο συμφέρον να μας ελέγχει και με τον τρόπο που γίνεται ο πολίτης και ο σύμβουλος δεν μπορεί να έχει γνώση», για τα πρακτικά αναφέρω ότι στην πρώτη ένστασή μου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σε παρόμοιο ερώτημα απάντησαν ότι ο πολίτης δεν έχει έννομο συμφέρον να ελέγχει τις αποφάσεις αυτά είναι δουλειά των θεσπισμένων οργάνων – τώρα με την Δούρου καλύτερα; Επίσης σχολίασε το προφανές, να αποτιμηθούν  επιτέλους τα δημόσια κτήρια – δεν έχει γίνει από την αρχή γένεσης του ισολογισμού Νέας Σμύρνης το 2000, εδώ και 14 χρόνια και για να προσθέσω και την δική μου πινελιά να τονίσω ότι τότε θα δούμε πόσο εύκολα χρεοκοπεί λογιστικά ο δήμος Νέας Σμύρνης, εκτός φυσικά αν υπάρξει η κλασσική νόμιμη κυβερνητική συγκάλυψη.  Τελειώνοντας τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει ανοιχτή διαδικασία και διαύγεια στον έλεγχο. Ο Παναγιώτης Πάντος, έδωσε την πραγματική διάσταση της σημασίας του ισολογισμού. Τσουβάλιασε τον Τζουλάκη και τον Κουτελάκη ως προς την κοινή τους προσέγγιση, ότι δηλαδή επειδή οι αριθμοί τα λένε «σωστά» αυτό δεν σημαίνει ότι πίσω από τους αριθμούς δεν κρύβονται άλλα προβλήματα όπως έλλειψη καλύτερων υπηρεσιών ή διαύγεια στο πως γίνονται τα πράγματα. Στοχοποίησε τον Κούπα και τον Τσιάπη, ότι ελπίζει να μην αλλάξουν γνώμη τώρα που άλλαξαν πλευρά. Περαιτέρω, «το γεγονός ότι ο ισολογισμός και η έκθεση έρχονται σε διαφορετικές στιγμές είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή και αν προκύψουν άλλα στο μέλλον βλέπουμε. Με άλλα λόγια ας μην κρυβόμαστε πίσω από τον νόμο. Επίσης να δημοσιεύονται τα οικονομικά στοιχεία και από κάθε υπηρεσία».
Ο Αλέξανδρος Ζαβός είναι μέλος της παράταξης του δημάρχου και ένιωσε την ανάγκη να συμμετέχει στην συζήτηση κάτι που γενικά δεν συνηθίζεται από την διοίκηση, δηλαδή η συμμετοχή στην συζήτηση. Αναφέρθηκε «ότι και να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης των εσόδων δεν θα αλλάξει η εικόνα- τα ίδια ποσά θα είναι». Τι ήθελες ρε μεγάλε και μίλησες; πας να συναγωνιστείς τις κοτσάνες του Στέφου; Ο άνθρωπος είναι άσχετος. Σήμερα ο πολίτης – κάτοικος πληρώνει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ τον δήμο μέσω της ΔΕΗ. Αν αλλάξει το σύστημα και έχει την επιλογή να πληρώνει απευθείας τον δήμο δεν θα έχει από πάνω του τον τραμπουκισμό να του κόψουν το ρεύμα. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Να σημειωθεί ότι ο Ζαβός δεν είναι τυχαίος. Παιδί του κομματικού σωλήνα της Νέας Δημοκρατίας έχει διατελέσει πρόεδρος στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει κατηγορηθεί για πολλά πράγματα. Όμως η πολιτική ξεφτίλα δεν σταματάει εδώ. Προσπάθησε με δικαιολογίες να πείσει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία διότι «άκουσον άκουσον» δεν μετείχε στην διοίκηση. Είναι νέος δημοτικός σύμβουλος. Όταν όμως έβαζες υποψηφιότητα με τον Τζουλάκη ρε μεγάλε που ήρθες να μας το παίξεις εξυπνάκιας στην Νέα Σμύρνη, εννοείται ότι αποδεχόσουν τις πολιτικές ΟΛΗΣ της παράταξης. Τώρα το παίζεις λάκης; Ο Ζαβός, η πολιτική κότα ξέρει κάτι που δεν ξέρουν οι χομπίστες τοπικοί πολιτικοί. Ο ισολογισμός, ως λογιστικό εργαλείο απολογισμού σε πιθανό μελλοντικό λογιστικό έλεγχο σε κάνει και τρέχεις στον Εισαγγελέα και έτσι έβγαλε τον πολιτικό του πισινό από το σουβλί της Δικαιοσύνης. Και φυσικά ακύρωσε και τον δήμαρχο Τζουλάκη ο οποίος και πήρε αψήφιστα αυτήν την πολιτική επίθεση. Ακολούθα και συ την Ζάβια τεχνική σε 2 απλά βήματα. Περίμενε να έρθει ένα οικονομικό θέμα στο συμβούλιο. Λίγο πριν την ψηφοφορία βγες στο μπαλκόνι δήθεν για τσιγάρο, σε πήρε τηλέφωνο ο Σαμαράς, θέλεις να μετρήσεις τις κουτσουλιές των περιστεριών στο κάγκελο. Ξαναμπές μέσα όταν έχει περάσει το όνομα σου ή μετά την ψηφοφορία. Κάντο όσες φορές χρειαστεί. Συγχαρητήρια τα κατάφερες να μην γίνει συμμέτοχος. Μαγκιά!
Ο Στάθης Κούπας είναι και αυτός μέλος της παράταξης του δημάρχου, νυν αντιδήμαρχος οικονομικών και παλιός επικριτής των οικονομικών καταστάσεων του δήμου. Αναφέρθηκε καθαρά πολιτικά στο θέμα και λιγότερο οικονομικά. Στην τοποθέτησή του ακύρωσε πολιτικά τον Ζαβό λέγοντας ότι «οι διαφορετικές απόψεις (σ.σ. σε μια παράταξη) δεν είναι δυνατόν να εκφράζονται στο συμβούλιο με την ψήφο». Ήταν ο μόνος από την παράταξη Τζουλάκη που τον υποστήριξε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο ισολογισμός- η υπόλοιπη παράταξη του δημάρχου απλά έβλεπε να τις τρώει πολιτικά από την Στροφή, ούτε η Δεληγιάννη μίλησε που έφυγε από την παράταξη αλλά ξαναήρθε επειδή δεν πήγαινε τον Κουτελάκη αλλά όπως φαίνεται ούτε τον Τζουλάκη πάει ή φτιάχνει την δική ομάδα μέσα στην παράταξη του δημάρχου. Ο Κούπας εκφράζοντας την στήριξη στον Τζουλάκη υπενθύμισε στον κόσμο την άποψη του για την πολιτική:  οι διαφωνίες σε μία παράταξη ακόμα και αν παραμείνουν άλυτες καλό είναι να μένουν και κρυφές και μέσα στο πλαίσιο της παράταξης. Βέβαια δεν είναι μόνο δική του προσέγγιση. Συμφώνησε με τον Πάντο ότι ο ισολογισμός είναι από τις πιο σημαντικές συζητήσεις πάντα σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία. Πάντως σε γενικές γραμμές ως αντιδήμαρχος οικονομικών θα μπορούσε να είναι πιο αναλυτικός. Ίσως να είναι την επόμενη φορά που θα έχει διατελέσει διοίκηση. Και ξαφνικά ανέφερε τον προθεσμιακό λογαριασμό του δήμου με 4.000.000, σημαία του Κουτελάκη και στις προηγούμενες εκλογές, ατάκα που έκανε την Ιακωβάκη να παραληρήσει ενώ ο Κουτελάκης ευχαρίστησε για την αναγνώριση
Ο Σταύρος Τζουλάκης δεν είπε κάτι καινούργιο. Την εισαγωγή την διάβασε και αναγνώρισε όπως είπε ο ίδιος «ότι δεν έχει ιδέα περί οικονομικών όμως ο δήμος είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση . Τις δομές του δήμου μπορούμε να τις διατηρήσουμε ακόμα και αν καταργηθούν από τον δήμο.    
Οι παρατάξεις ΚΚΕ με τον Βρεττό δεν κάθισε στο συμβούλιο διότι είχε να πάει αλλού και η Πόλη Ανάποδα απλά ήταν απούσα
Τελευταίο αφήνω τον υπερμέγιστο Τσιάπη, ο οποίος δεν μίλησε - όπως συνηθίζει εξάλλου. Οι κακιές γλώσσες λένε ότι παίρνει με απόκρυψη το κινητό τηλέφωνο του Δημάκη, που έχει σειρήνα για ringtone, μέσα στο συμβούλιο για να γελάνε οι υπόλοιποι και ο ίδιος. Ψήφισε «το αυτό», ένας θεός γνωρίζει αν ξέρει τι ψήφισε και αυτός αλλά έχει την τιμητική του σε αυτό το άρθρο λόγω της καταχώρησης στα «Επίκαιρα» πριν 4 χρόνια μια τέτοια φθινοπωρινή μέρα. Καλά αυτός πως μπορεί και κάνει πολιτική κωλοτούμπα; ή απλά πολιτικά τσουλάει;


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: