Αρθρογραφία


ΟΧΙ Στην Μεταφορά Των Αποθεματικών Των Δήμων Στην Τράπεζα Της Ελλάδος

Nstv διαδικτυακή τηλεόραση Νέας Σμύρνης | 23/02/2019

Θέση της Δημοτικής Κίνησης Νέας Σμύρνης
           «Ανατροπή στην πόλη»

Με κοινή υπουργική απόφαση τα μέχρι σήμερα αποθεματικά των ΟΤΑ καθώς και οι εφεξής κρατικές επιχορηγήσεις προς αυτούς (ΚΑΠ) κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Είναι μια ρύθμιση αντίστοιχη αυτής που είχε γίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες: τα αποθεματικά μετατράπηκαν σε ομόλογα τα οποία στη συνέχεια κουρεύτηκαν, εξανεμίζοντας τους πόρους των ταμείων.
Οι στόχοι της απόφασης είναι αφενός μεν να καλυφθούν τα υπερπλεονάσματα που απαιτούν τα μνημόνια και από τα αποθεματικά των ΟΤΑ, αφετέρου δε να περιοριστεί περαιτέρω η δυνατότητα των δήμων να διαχειρίζονται τον προϋπολογισμό τους. Στην απόφαση αντιτίθεται ακόμα και η κατά τα άλλα φιλομνημονιακή Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).
Ο δήμος της Νέας Σμύρνης με το ταμειακό πλεόνασμα των 10 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση από τις εξελίξεις αυτές. Δυσχεραίνεται κάθε μελλοντική προσπάθεια εκμετάλλευσης του πλεονάσματος για μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Αποδεικνύεται λανθασμένη η πολιτική των καθεστωτικών δημοτικών παρατάξεων που επέλεξαν την οικοδόμηση πλεονασμάτων αντί της διάθεσής τους για κοινωνικές ανάγκες. Στον καιρό της πολιτικής των μνημονίων και της οικονομικής επιτροπείας δεν υπάρχουν “πλούσιοι” και “φτωχοί” δήμοι, αλλά μόνο δήμοι από τους οποίους υφαρπάζεται το σύνολο των πόρων για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ως “Ανατροπή στην πόλη” διεκδικούμε την αυτοτελή διαχείριση των πλεονασμάτων από τους δήμους και την κάλυψη, μέσω αυτών, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και προσκόμματα, των κοινωνικών αναγκών.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: