Αρθρογραφία


Αρτάκης : Παραμένει ακόμη μια μεγάλη χωματερή

Λεκάκης Ανδρέας | 30/01/2021

Η πανδημία που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας εδώ και ένα περίπου χρόνο δε θα μπορούσε να μην κάνει φανερές τις καταστροφικές επιπτώσεις της και στον αθλητισμό. Και ειδικά αν μιλάμε για τον αθλητισμό της Νέας Σμύρνης, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, μιας και η πόλη βλέπει εδώ και πάνω από δύο μήνες πλέον όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία της και τα τμήματά τους σε πλήρη αγωνιστική απραξία λόγω των μέτρων της κυβέρνησης, για να μην αναφέρουμε το δικαίωμα στην άθληση που έχουν χάσει χιλιάδες δημότες με το κλείσιμο των αθλητικών χώρων. Όσον αφορά πάντα τον αθλητισμό, όμως, υπάρχει και ένα ακόμη μείζον θέμα που απασχολεί τους κατοίκους. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα της ανέγερσης του νέου κλειστού στην οδό Αρτάκης.
Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η καρδιά της αθλητικής Νέας Σμύρνης χτυπούσε στο κλειστό γυμναστήριο που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Εθνικής Στέγης και Αρτάκης. Στο γήπεδο όπου έζησε ένδοξες στιγμές η ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, όπου στεγάστηκαν για χρόνια και άλλα τμήματα όχι μόνο του Ιστορικού αλλά και πολλών άλλων συλλόγων. Και να που έχουμε φτάσει λοιπόν στο σήμερα, μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη αθλητική παράδοση στη χώρα μας να μην έχει αυτή τη στιγμή το δικό της κλειστό γυμναστήριο.
Η όλη ιστορία γύρω από τη δημιουργία νέου γηπέδου κρατά ουσιαστικά πάνω από μια δεκαετία, αφού ήταν Αύγουστος του 2010 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης ενέκρινε ομόφωνα την προγραμματική σύμβαση με την (τότε) Νομαρχία Αθηνών για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κλειστού. Από τότε, χρειάστηκε να φτάσουμε μετά τα μισά του 2019 έως ότου ολοκληρωθεί η κατεδάφιση του παλιού γηπέδου και θεωρητικά να γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να δρομολογηθεί η κατασκευή του νέου. Αυτός ήταν και ο λόγος που από την αρχή της σεζόν 2018-19 όλες οι ομάδες που χρησιμοποιούσαν το Αρτάκης αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και μόνο η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου συνέχισε να δίνει εκεί τα εντός έδρας παιχνίδια της, κι αυτή μέχρι τον Φλεβάρη του 2019. Εκείνη την περίοδο όλοι ήλπιζαν πως το νέο γήπεδο θα χτιστεί σύντομα και πως η... Οδύσσεια των σωματείων, στην οποία θα αναφερθούμε και παρακάτω, δε θα διαρκέσει για πάρα πολύ, όμως γεγονός είναι πως από τότε μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο χώρος όπου βρισκόταν άλλοτε το ιστορικό Αρτάκης να παραμένει ακόμη μια μεγάλη χωματερή.
Καθυστερήσεις που είχαν να κάνουν με διάφορα ζητήματα, όπως σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις του Δημάρχου Νέας Σμύρνης, Σταύρου Τζουλάκη, η διαφωνία μεταξύ Δήμου και αναδόχου για... μερικά εκατοστά προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια αλλά και οι μελέτες εφαρμογής, ένα θέμα που πήγε το έργο αρκετούς μήνες πίσω. Μεσολάβησε βέβαια και η αλλαγή της κυβέρνησης, που σήμαινε και αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια Αττικής, αρμόδιου φορέα για να δώσει την έγκριση της κατασκευής του νέου γηπέδου. Και φυσικά η υπάρχουσα κατάσταση λόγω της πανδημίας που έβαλε στον πάγο σχεδόν τα πάντα, έπαιξε και αυτή το δικό της ρόλο.
Όσο οι μήνες περνούσαν και ουσιαστική εξέλιξη δεν υπήρχε, η αθλητική Νέα Σμύρνη όπως ήταν φυσικό μετρούσε τις πληγές της. Οι ομάδες που τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις του Αρτάκης (και δεν ήταν λίγες), μεταξύ αυτών οι ανδρικές και γυναικείες ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ του Πανιωνίου, η ομάδα μπάσκετ του Ίκαρου, η ομάδα βόλεϊ της Ίριδας, αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, να πραγματοποιούν προπονήσεις αλλά και να δίνουν επίσημους αγώνες στο ΣΕΦ (χώρο που τους εξασφάλισε ο Δήμος πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν να χρησιμοποιούν άλλη έδρα κάθε εβδομάδα, ακόμη και να μην έχουν χώρο να κάνουν προπόνηση! 
Tόσο τα καταταλαιπωρημένα σωματεία όσο και οι πολίτες της Νέας Σμύρνης έχουν πια κουραστεί πολύ να βλέπουν τους μήνες να περνούν χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, ωστόσο λίγο πριν εκπνεύσει το 2020 σημειώθηκαν κάποιες εξελίξεις που επιτρέπουν στους Νεοσμυρνιώτες να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη η Περιφέρεια Αττικής σε απάντηση της ανακοίνωσης της πρώην Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, η οποία επισκέφθηκε το χώρο του Αρτάκης μαζί με τον Δήμαρχο και τόνισε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες από την Περιφέρεια για την καθυστέρηση αφού όλα τα μεγάλα εμπόδια ξεπεράστηκαν, ο νυν Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης δεσμεύθηκε για ακόμη μία φορά πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει και θα ολοκληρώσει το έργο. Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά μάλιστα, στην τηλεδιάσκεψη που υπήρξε μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στον Γενάρη θα πέσουν οι υπογραφές της σύμβασης για την κατασκευή του νεόυ γηπέδου, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.
Η κατασκευή του νέου κλειστού είναι ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει την πόλη, θα περάσει στις επόμενες γενιές, θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στην άθληση της νεολαίας και όχι μόνο, θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των σωματείων και θα τους δώσει πίσω τη χαμένη τους δυναμικότητα, θα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Νέας Σμύρνης. Ας ελπίσουμε λοιπόν μέσα στο 2021 να υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις για την ολοκλήρωση του έργου χωρίς άλλες χρονοτριβές.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: