Αρθρογραφία


ΑΟΝΣ Ο Μίλων Ακαδημίες Βόλεϊ

Λεκάκης Ανδρέας | 24/11/2018

του Ανδρέα Λεκάκη

Σε συνέχεια των αφιερωμάτων στις ακαδημίες του Μίλωνα, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις των τμημάτων βόλεϊ του συλλόγου της Νέας Σμύρνης, παρακολουθώντας από κοντά τη δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις, βλέποντας τις προσπάθειες των παιδιών και συνομιλώντας με τους υπεύθυνους προπονητές των τμημάτων αυτών.
Ένας από τους προπονητές, ο Παναγιώτης Γεωργούντζος, μας μίλησε αρχικά για το πότε είναι καλύτερο ένα παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει βόλεϊ, καθώς και για τα μικρά τμήματα των αγοριών: «Στον Μίλωνα ξεκινάμε να παίρνουμε παιδιά από πρώτη δημοτικού. Θα μπορούσε ένα παιδί να αρχίσει και πιο αργά το άθλημα, αρκεί να έχει περάσει και από κάποιο αθλητικό στάδιο, είτε να έχει ασχοληθεί με κάποιο άλλο άθλημα, είτε να έχει γυμναστεί. Το πιο μικρό τμήμα είναι αυτό των mini, με παιδιά από πρώτη έως πέμπτη δημοτικού, στο οποίο γίνεται μια εισαγωγή στο βόλεϊ. Οι προπονήσεις γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα και από κει και πέρα ξεκινούν τα αγωνιστικά τμήματα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αγωνιστικά τμήματα, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα Εφήβων, που έχει χαρίσει τόσες επιτυχίες στο σύλλογο, κατακτώντας πέρσι για άλλη μια φορά το πρωτάθλημα Ελλάδος: «Τα αγωνιστικά τμήματα είναι οι Παμπαίδες Β, οι Παμπαίδες Α, οι Παίδες και οι Έφηβοι. Προπονούνται βραδινές ώρες, είναι μια μεγάλη ακαδημία με πολλά παιδιά, αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να επανδρώσουμε αυτά τα τμήματα με μεγάλη επάρκεια. Έχουμε μια καλή δομή, καλή οργάνωση και κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Αυτή τη στιγμή τόσο η παιδική όσο και η εφηβική ομάδα του Μίλωνα προπονείται άριστα και ευελπιστώ πως και φέτος θα τα πάμε καλά».
Η Δανάη Λουζιώτη, προπονήτρια των ακαδημιών καθώς και μέλος της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Μίλωνα, μας έδωσε πληροφορίες για το πώς γίνεται η πρώτη επαφή με το άθλημα στα μικρά τμήματα, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια: «Το μάθημα που κάνουν αυτά τα τμήματα είναι τελείως εισαγωγικό. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ξαναπιάσει μπάλα στα χέρια τους και εμείς προσπαθούμε να τα φέρουμε σε πρώτη επαφή με το σκηνικό του αθλήματος. Κάνουν τις πρώτες βασικές ασκήσεις που θα μπορούσε να κάνει ένας αθλητής, στην αρχή ξεκινούν με πάσες με δάχτυλα, μαθαίνουν τις μανσέτες και γενικότερα απλά πράγματα, χωρίς συστήματα και πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Εμείς θέλουμε κυρίως να περνάνε καλά, να αγαπάνε το άθλημα και να μάθουν τις βασικές τεχνικές που θα ακολουθήσουν αργότερα αφού το αγαπήσουν». Η Δανάη Λουζιώτη αναφέρθηκε και στη φετινή προσπάθεια της γυναικείας ομάδας, η οποία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής ΕΣΠΕΔΑ: «Η ομάδα έχει αλλάξει σελίδα, βρισκόμαστε σε μια καινούρια, πιο επαγγελματική πορεία. Έχει έρθει ένας νέος προπονητής, καινούριες κοπέλες και ελπίζουμε στο καλύτερο».
Με τη σειρά της, η Μαρία Φλωράκη μας μίλησε για τα τμήματα των κοριτσιών που έχει υπό την εποπτεία της: «Έχω παιδιά από την πρώτη δημοτικού ως και την τρίτη γυμνασίου, τα οποία φτάνουν τα 100 με 120. Βέβαια είμαστε αρκετοί προπονητές στις ακαδημίες, επομένως μπορούμε να ελέγξουμε αυτόν τον μεγάλο αριθμό. Στα μικρά παιδιά γίνεται μύηση και προετοιμασία σε κάποιο βαθμό όσον αφορά τις δεξιότητες του βόλεϊ, με κατεύθυνση περισσότερο τη γενική τους προετοιμασία. Στη συνέχεια, όσο ανεβαίνουμε σιγά σιγά ηλικίες και επίπεδα, η προπόνηση γίνεται πιο εξειδικευμένη».
Τέλος, για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες βόλεϊ του Μίλωνα μας μίλησε και η Ίριδα Παυλοπούλου, επίσης προπονήτρια του συλλόγου: «Τα παιδιά χωρίζονται σε κάποια γκρουπ, όπως αρχάρια και προχωρημένα. Εγώ συγκεκριμένα έχω τα προχωρημένα. Στις μικρές ηλικίες οι ασκήσεις γίνονται με παιγνιώδη μορφή, ενώ δεν επιμένουμε τόσο στην τεχνική, όσο στο να αναπτύξουν τα παιδιά κάποιες δεξιότητες, όπως η συντονιστική ικανότητα, ο ρυθμός, η ταχύτητα και ο προσανατολισμός χώρου. Για αυτή τη δουλειά χρησιμοποιούμε και ειδικό εξοπλισμό, όπως ειδικές μπάλες και μπαλόνια. Τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο τις συντονιστικές ασκήσεις, ενώ έχουμε κάνει και ασκήσεις ρυθμού με μουσική, καθώς και ασκήσεις χορού. Όσο προχωρούν οι ηλικίες δίνουμε περισσότερο βάρος στην τεχνική, ενώ υπάρχουν και παιδιά μεγαλύτερα που έρχονται να δούνε τις προπονήσεις και αν μπορούν να παίξουν υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν στα αγωνιστικά τμήματα».
Με χαρακτηριστική ζωντάνια, κέφι, μεράκι και φυσικά μεγάλη αγάπη για το άθλημα, οι προπονητές στα τμήματα υποδομής του Μίλωνα συνεχίζουν για άλλη μια χρονιά το εξαιρετικό έργο τους, πλάθοντας σωστούς αθλητές και δίνοντάς τους τα εφόδια να πραγματοποιήσουν μια σημαντική σταδιοδρομία στο χώρο του βόλεϊ.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: