Αρθρογραφία


Τό άθλεĩν εστί φιλοσοφείν

Ιωάννα Τρίγκα | 17/04/2021

Πριν από λίγους μήνες η ζωή όλων άλλαξε με την ταχύτητα που χρειάζεται κάποιος για να πατήσει τον διακόπτη και να σβήσει το φως. Εκτός από τις ζωές μας, η επιβράδυνση υφίστατο και εξακολουθεί να υφίσταται στον αθλητισμό. Με την έλευση του κορωνοϊού τα φώτα από τα παρκέ και τα στάδια σβήσανε, οι φωνές διακεκριμένων αθλητών και μικρών παιδιών χάθηκαν. Ένα χρόνο μετά είμαστε εδώ να κάνουμε δειλά-δειλά το βήμα προς την κανονικότητα έχοντας στερηθεί σημαντικά πράγματα της καθημερινότητας και βιώνοντας στον αντίποδα τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της απουσίας από την αθλο-παιδεία.
Ο αθλητισμός προσφέρει από τα αρχικά στάδια της ζωής και κοινωνικοποίησης ενός ατόμου τα ερεθίσματα εκείνα που χρειάζεται στην προσπάθεια καλύτερης αλληλεπίδρασης εντός του κοινωνικού συνόλου. Ας αναλογιστούμε πόση άνοδο στα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας υπήρξε μέσαστο περασμένο διάστημα της καραντίνας. Γιατί συνέβη αυτό; Ένας βασικός παράγοντας αναφέρει την πλειονότητανα μη βρίσκει διέξοδο στην άθληση με συνέπεια τη μη ομαλή εξωτερίκευση συσσωρευμένης ενέργειας.Ως εκ τούτου παρατηρείται μεγάλη απόκλιση των -υπό φυσιολογικών συνθηκών- αντιδράσεων ενός ανθρώπινου οργανισμού σε σωματικό μα προ πάντων ψυχολογικό επίπεδο.
 Ο αθλητισμός αποτελεί μεγάλο και μείζον κομμάτι μιας πεπαιδευμένης ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Τα πνευματικά εφόδια της σωματικής άσκησης δεν είναι τόσο παροδικά όσο μέχρι να πατήσεις έξω από ένα γήπεδο, διότι η αθλητική παιδεία ενσωματώνεται υποσυνείδητα μέσω της πειθαρχίας στο ρητό ‘’νους υγιής εν σώματι υγιεί’’. Η φιλοσοφία της αθλητικής παιδείας καταφέρνει σε πρώτο στάδιο να εξισορροπήσει τις διαφορετικές προσωπικότητες, θέτοντας έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας αναμεταξύ τουςμέσω της από κοινού διδασκαλίαςτης συνέπειας. Είναι πολύ σημαντικό πώς γίνεται ο αθλητικός κώδικας να ευθυγραμμίζει καθεμία διαφορετική προσωπικότηταυπό έναν καθ’ όλα νόμιμο τρόπο στα πλαίσια της συμμόρφωση και ολοκλήρωσης του ευζήν.
 Μετέπειτα στάδιο αποτελεί η ψυχική ανάταση. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι πολλές φορές φαντάζει τετριμμένο και ευκαταφρόνητο το επιχείρηματόσο τηςεκπαιδευτικής προσφοράς όσο και της προόδου μέσω των αθλημάτων, ωστόσο να υπενθυμίσω σε τούτο το σημείο μια σημαντική λεπτομέρεια. Η φρενίτιδα της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου σε συνδυασμό με την αστικοποίηση τον αποξένωσε από τη φύση του, προξενώντας την εκδήλωση ολοένα περισσότερων συνδρόμων, όπως π.χ. κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Ο βαθμός εμφάνισης συμπτωμάτων αυξάνεται όσο ένας οργανισμός δεν έχει διαφυγή να ξεσπάσει. Η μείωση του άγχους καθώς και η όξυνση και σωστή λειτουργία των νευρικών απολήξεων βοηθάνε έναν άνθρωπο από τη νεαρότερη ηλικιακή του βαθμίδα μέσω αθλητικών ενασχολήσεων στην υγιή εξωτερίκευση ενός προσωπικού βιώματος με απώτερο στόχο την καλύτερη μεταχείριση και επίλυσή του. Από την άλλη ο αθλητισμός συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθούσαν μια εσωστρεφή προσωπικότητα να κοινωνικοποιηθεί πιο ομαλά και ένα ενεργητικό και ιδιαίτερα νευρικό άτομο να μπορέσει να βρει την χρυσή τομή διοχέτευσης ενέργειας.
Καταληκτικά, το πρόβλημα της απότομης διακοπής του αθλητισμού κατά την περίοδο της καραντίνας, εκτός των άλλων, δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο πρωταθλητισμού και επαγγελματικής ενασχόλησης. Έτσι παίκτες επαγγελματικού επιπέδουβρέθηκαν ανήμποροι να λειτουργήσουν ως είθισται με το βιοποριστικό πρόβλημα να έρχεται και να συμπληρώνει το κομμάτι της απούσας σωματικής ευελιξίας. Έτσι λοιπών δεν ήταν λίγοι όσοι στην προσπάθεια αποκατάστασής τους επιδόθηκαν σε επιζήμιους για την καριέρα τους τραυματισμούς.
 Εν μέσω καραντίνας λοιπόν συνειδητοποιήσαμε όλοι λίγο-πολύ τις επιπτώσεις απουσίας του αθλητισμού. Η λακωνικότητα του περίφημου αρχαίου ρητού συσσωρεύτηκε στο μεγαλείο της απομάκρυνσης από ένα αγαθό όπου αποτελεί συνδετικό κρίκο της ευεξίας της καθημερινότητάς μας. Γιατί όταν στερηθείς κάτι, το εκτιμάς πραγματικά.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: