Αρθρογραφία


Ταχύτητα εναντίον ποιότητας : η σχέση τους στο στίβο της δημοσιογραφίας

Ιωάννα Τρίγκα | 28/05/2021

                                                                 Ταχύτητα εναντίον ποιότητας : η σχέση τους στο στίβο της δημοσιογραφίας

Της Ιωάννας Τρίγκα-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Η δημοσιογραφία αποτελεί έναν κλάδο ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενο με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να μην δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην εν λόγω επιστήμη. Η δημοσιογραφία απαιτεί βαθιά αναζήτησης για να οδηγηθούμε στη γνώση ενός ζητήματος. Δεν αρκεί μονάχα η συλλογή πληροφοριών αλλά και η μελέτη των δεδομένων πριν τη διοχέτευση της πληροφορίας στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που ο λεγόμενος κλάδος του ‘’datajournalism’’ γνωρίζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη με λιγοστούς όμως να μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής βαθμίδας και με τους λάτρεις της ποιότητας να σκοντάφτουν μπροστά στην ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας.

Παρ’ όλα αυτά, η παγίδα ενός σύγχρονου δημοσιογράφου βρίσκεται σε τούτο το σημείο, διότι η νέα τάση που αρκετοί ειδήμονες είτε εν δυνάμει δημοσιογράφοι τείνουν και θέλουν να υιοθετήσουν έρχεται σε πολλαπλή σύγκρουση με την αγορά της είδησης και των δημοσιογραφικών ιστοτόπων. Οι σύγχρονες συνθήκες της αυξανόμενης σημασίας της πληροφορίας σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που δημιουργεί η ταχύτατη εξελικτική πορεία των τεχνολογιών συμπαρασύρουν τη δημοσιογραφική κοινότητα, η οποία από την κατεύθυνση της ‘’ερευνητικής δημοσιογραφίας’’ κινείται προς την ‘’μιντιακή δημοσιογραφική κάλυψη’’ με μοναδικό κίνητρό της την ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητα.Τα clicksλοιπόν και η ταχύτητα κάλυψης ενός γεγονότος έρχεται αντιμέτωπη με την αντικειμενικότητα και την ποιοτική έρευνα ενός ρεπορτάζ.

Οι λόγοι είναι σίγουρα πολλαπλοί, ραγδαία εξελίξιμοι και φυσικά δεν μπορούν να αναλυθούν μονάχα σε ένα άρθρο. Ένας από αυτούς συγκαταλέγει το γεγονός ότι το διαδίκτυο αναγνωρίζεται περισσότερο ως ‘’sociable’’ παρά ως ‘’searchable’’ αφού βλέπουμε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να κατακτούν τα πρωτεία της ενημέρωσης του περισσότερου πληθυσμού με τους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους να τρέχουν στη δημοσιογραφική αρένα να τα προλάβουν, προσαρμόζοντας οι ίδιοι το προσφερόμενο περιεχόμενό τους εντός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ας μην παραληφθεί ότι στην προσπάθεια προσαρμογής της δημοσιογραφίας στα νέα μιντιακά περιβάλλοντα υιοθετούνται και στοιχεία από αυτά, όπως π.χ. το κυνήγι της προσοχής και του ‘’engagement’’ που μπορεί στα ελληνικά να μεταφράζεται με τον όρο της ‘’σύμπλεξης’’ αλλά στον νέο τεχνολογικό κόσμο ταυτίζεται  περισσότερο με εκείνον της‘’διαδραστικότητας’’ μεταξύ των χρηστών. Μια είδηση λοιπόν είναι σημαντική στο σήμερα και μόνο σε αυτό με τον όρο ‘’είδηση της ημέρας’’ (η αντικατάστασή της είναι θέμα 24ώρου και πολλές φορές και λιγότερο) να ορίζεται τοιουτοτρόπως όταν η διάδραση πετύχει με τους χρήστες να την ορίζουν εναλλακτικά ως ‘’viral’’ με γνώμονα τα κουμπιά ‘’like’’, ‘’comment’’ και ‘’share’’.

Άλλος ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι η αναπροσαρμογή της δημοσιογραφίας και η εξέλιξή της στη ‘’διαδικτυωμένη δημοσιογραφία’’ (ή αλλιώς ‘’networkedjournalism’’), όρος που εισήχθη για πρώτη φορά το 2006 από τον Jarvis προκειμένου να περιγράψει τη συνεργασία ερασιτεχνών και επαγγελματιών δημοσιογράφων για τη δημιουργία μιας αληθινής είδησης. Στον ορισμό αντικατοπτρίζεται η έννοια της ‘’συμμετοχικής δημοσιογραφίας’’ η οποία αναπτύχθηκε εν όψει της γέννησης του ‘’citizenjournalism’’ (=δημοσιογραφία των πολιτών) όπου καθένας χρήστης στα προσωπικά του δίκτυα λαμβάνει το ρόλο συγχρόνως παραγωγού και χρήστη μιας είδησης. Αυτό που υφίσταται πολλάκις είναι ότι η δημοσιογραφία των πολιτών αν και ωφέλιμη, δεν επιβάλλει συγκεκριμενοποίηση ούτε καν οδηγείται από δημοσιογραφικές νόρμες. Η ταχύτητα από την άλλη σε κάνει να ξεχωρίσεις, να λάβεις την πρωτιά στον κόσμο της πληροφορίας. Ωστόσο είναι κι αυτή που θα σου στερήσει την ποιότητα, καθώς ο έλεγχος των συμβάντων ελάχιστα συμβαδίζει με την ορθή πληροφόρηση.

 Καταληκτικά, η ποιότητα της πληροφορίας λογίζεταιαρκετά χρόνια τώρα ανυπόστατη,επιφέροντας με τη σειρά της έλλειψη αξιοπιστίας και σεβασμού του ρόλου του παραδοσιακού δημοσιογράφου, ο οποίος από καθοδηγητής τείνει να γίνει ακόλουθος της πληροφόρησης. Άραγε η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί κερδίζοντας πίσω το χαμένο έδαφος της γνώσης και του ρόλου του δημοσιογράφου;

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: