Αρθρογραφία


Απιστία: Γιατί Απιστούμε Ενώ Ξέρουμε Ότι «Δε Μας Κάνει Καλό» ?

Τσιάκου Γεωργία | 27/01/2018

της Γεωργίας Τσιάκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Αυτοεκτίμησης
 

 


Τι είναι αλήθεια «απιστία» σε μια σχέση? Κάποιοι από εμάς κοιτάμε την απιστία ως «αγκάθι» που δεν μπορεί να συγχωρεθεί και άλλοι ως μεμονωμένο γεγονός που διαλέξαμε να μην επηρεάσει την πορεία της ζωής μας και συνεχίσαμε παρά τον πόνο. Η έκφραση της απιστίας μπορεί να ποικίλει. Ξεκινά  πχ από το να είναι κάποιος κρυφά ερωτευμένος με ένα άλλο άτομο χωρίς να έχει κάνει sex μαζί του ή το να στέλνει μηνύματα με ερωτικά υπονοούμενα με κάποιο γνωστό ή άγνωστό του άτομο. Και μπορεί να φθάσει μέχρι και στο να έχει φιληθεί στα χείλη με κάποιον ή  να έχει κάνει sex με ένα άλλο άτομο χωρίς τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου συναισθήματος. Κάποιοι θεωρούν ως απιστία το να πιάσουν τον/τη σύντροφό τους να κάνει τηλεφωνικό ή διαδικτυακό σεξ ή να βλέπουν ταινίες πορνό. Άρα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι απιστία είναι οποιαδήποτε έλλειψη πίστης (βλ. εμπιστοσύνης) στον άλλον άνθρωπο.
Η απιστία είναι μια εσωτερική υπόθεση που γίνεται εξωτερική καθώς επηρεάζει πρωτίστως όλους τους τομείς της ζωής του ατόμου που την πράττει και έπειτα τη ζωή του συντρόφου του (και ενδεχομένως της οικογένειάς τους).
Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο κενό επικοινωνίας με το «φανερό» σύντροφο αλλά και να είναι μια μορφή κεκαλυμμένης κατάθλιψης και έλλειψης ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων βλ. κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Μια ανάγκη επιβεβαίωσης της σεξουαλικής μας ταυτότητας ή των ψυχολογικών μας αναγκών για οικειότητα και επικοινωνία. Η ρουτίνα της καθημερινότητας μπορεί να αλλοιώσει κατά πολύ την πρόθεση του ατόμου για επίμονη προσπάθεια και βελτίωση, οπότε και κάποιος πιθανώς να διάλεγε τον εύκολο δρόμο του «κρυφού έρωτα» αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εντός της σχέσης του και της πραγματικότητάς του - κάτι που συνήθως πονάει και απαιτεί δύναμη ψυχής.  Άλλες φορές συμβαίνει να μένει  και ως συνήθεια από το παρελθόν χωρίς ιδιαίτερο νόημα για τη ζωή του ανθρώπου αυτού παρά μόνο ως εξάρτηση βλ όπως το αλκοόλ ή το τσιγάρο « εάν δεν το κάνω νιώθω ότι η ζωή μου δε θα έχει νόημα και ευχαρίστηση/ δεν είμαι εγώ». Άλλες πάλι είναι μια απλή μίμηση ή πεποίθηση  βλ. έτσι κάνουν οι «άντρες» - πρότυπο γονιού ή για συγκεκριμένα επαγγέλματα π.χ. ναυτικός,  ιπτάμενο προσωπικό και επαγγέλματα στα οποία απαιτείται λόγω συνθηκών εργασίας η παρατεταμένη παραμονή μακριά από το σπίτι, την εστία, την οικογένεια και τους δεσμούς της.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η απιστία είναι μια απρόβλεπτη ή και φυσιολογική έκβαση σε μια μακροχρόνια σχέση: εμφανίζεται ένα τρίτο άτομο και όλα διαλύονται ή αντίθετα πραγματοποιείται η απιστία ως γεγονός και ο/η σύντροφος επιστρέφει στη σχέση του πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη διάθεση, σαν απλή επιβεβαίωση ότι πράγματι έχει κάνει σωστή επιλογή «νόμιμου» συζύγου!
Ο κανόνας της επανάληψης λέει ότι ο άνθρωπος που το έχει κάνει ήδη μια φορά στη ζωή του είναι πολύ πιθανό να το επαναλαμβάνει. Και η απιστία ως επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά καταλήγει πάντα σε πρόβλημα. Το άτομο αυτό ρισκάρει σχέσεις που είναι πραγματικά σημαντικές για αυτόν/ην και αυτοακυρώνεται καθώς η επιβεβαίωση ζητείται σε κάποιο άλλο πρόσωπο και δεν πηγάζει από τον εσωτερικό πυρήνα του ατόμου και τις επιλογές που έχει κάνει.  Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να ζητάει κάποιος τη βοήθεια ενός ειδικού.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: