Αρθρογραφία


Χριστούγεννα! Happy Με Το Ζόρι;

Τσιάκου Γεωργία | 30/12/2017

Της Γεωργίας Τσιάκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Αυτοεκτίμησης- Ανθοθεραπεύτρια

Θεωρητικά τα Χριστούγεννα είναι θρησκευτική και οικογενειακή γιορτή, γεμάτη με μια ζεστή και «αγαπησιάρικη» ατμόσφαιρα. Ο χρόνος και οι έγνοιες της καθημερινότητας παγώνουν μαζί με την εικόνα του κρύου χιονιού ενώ μέσα στο σπίτι απολαμβάνεις μικρές στιγμές ευτυχίας με τα άτομα που νοιάζεσαι και θες  κοντά σου. Φίλοι και γνωστοί, τα αστεία και τα πειράγματα κάτω από το στολισμένο δέντρο, ένα καλό κρασί, η φωτιά στο τζάκι, τα μελομακάρονα, η μουσική και ένα τρυφερό "καλώς ήρθατε" από ένα οικείο χαμόγελο. Η αίσθηση "feels good to be home" είναι ό,τι σου θυμίζει Χριστούγεννα και ξεγνοιασιά! Ή μήπως όχι...?
Πολλοί από εμάς δε βιώνουμε την περίοδο των Χριστουγέννων με την ίδια αίσθηση καλής πρόθεσης και όρεξη για παρεούλα. Δεν αποτελείς εξαίρεση εάν αυτό το άρθρο σε αγγίζει αλλά ούτε και «παράξενο» άνθρωπο. Είναι εντάξει κάποιες φορές να μην έχεις κέφι ούτε για δώρα, ούτε για οικογενειακές συναθροίσεις ή αναμμένα φωτάκια και λαμπάκια. Το μαγείρεμα ή τα ψώνια μπορεί να σε αγχώνουν και η βαβούρα έρχεται σαν απειλή για την ηρεμία σου. Για την ακρίβεια μπορεί να σου προκαλεί τόση εσωτερική ένταση και εκνευρισμό σε σημείο που "βιάζεσαι" να τελειώσουν αυτές οι μέρες για να επιστρέψουν όλα στον κανονικό τους ρυθμό! Είτε γιατί τα νεύρα σου είναι κουρασμένα τον τελευταίο καιρό είτε γιατί από μικρός/ή  δεν τα πήγαινες καλά με αυτήν τη γιορτή, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές ώστε να περάσεις λίγο πιο όμορφα τα φετινά Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά:
Άρχισε νωρίτερα την προετοιμασία με τα δώρα, το πλάνο του σε ποιανού το σπίτι θα διαμοιραστούν οι συγκεντρώσεις σας τις μέρες των γιορτών και τις κρατήσεις σε κέντρα διασκεδάσεως  ή εστιατόρια ώστε να μη σε πιάσει πανικός την τελευταία στιγμή. Ενώσου με την  οικογένεια και τους φίλους όσο περισσότερο μπορείς, μη μένεις μόνος! Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή και η μοναξιά μόνο άγχος μπορεί να σου προκαλέσει τελικά ! Μείωσε τα έξοδα και μην υπερκαταναλώσεις (βλ αγοράζω το ίδιο γλόμπο σε όλα τα χρώματα της ίριδας και όχι μόνο...) γιατί το να βγεις κατά πολύ εκτός προϋπολογισμού μακροπρόθεσμα σου αφήνει πικρή γεύση όσους κουραμπιέδες κι αν φας! Βάλε φαντασία στις προετοιμασίες του σπιτιού σου, δες το σαν ευκαιρία προσωπικής σου έκφρασης, ζήτα βοήθεια εκεί που δεν το καταφέρνεις μόνος και σταμάτα οποιαδήποτε προσδοκία για τελειότητα : για φέτος δε θα φωταγωγήσεις το δέντρο του συντάγματος- τουλάχιστον όχι ακόμη! Το δικό σου δέντρο άλλωστε είναι το καλύτερο . Γιατί είναι το δικό Σου!
Και τώρα πάμε και στα πιο δύσκολα. Προσπάθησε όσο είναι δυνατό να μην εγκαταλείψεις τις καλές σου συνήθειες: πιες και φάε τα πάντα αλλά με μέτρο ,μη στερηθείς τίποτα αλλά μην πιεστείς και για το οτιδήποτε παραπάνω από αυτό που αντέχεις «επειδή είναι γιορτές». Συνέχισε τη γυμναστική σου και κυρίως φρόντισε να ξεκουραστείς και να κοιμηθείς καλά ώστε ο οργανισμός να αποτοξινωθεί και να ισορροπήσει από οποιαδήποτε ταλαιπωρία πέρασε ή θα περάσει μεταξύ τραπεζιών και ξενυχτιών. Η σωματική σου κατάσταση συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία σου και την ηρεμία που έχεις , κανείς εξαντλημένος δεν πέρασε καλά ποτέ...


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: